Με το βλέμμα στο…αύριο η «πράσινη» ΔΕΗ επενδύει στα πλωτά φωτοβολταϊκά – 50 MW σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων

29 Ιουλίου 2021
11:39

Ακολουθώντας τις διεθνείς ενεργειακές τάσεις, η επιχείρηση μετασχηματίζεται συνεχώς και αποτελεί «σηματωρό» στην αγορά ενέργειας και στην εθνική προσπάθεια για πράσινη μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση η θυγατρική της εισηγμένης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επενδύει στα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Εκτός των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας και τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, το επόμενο στοίχημα στον τομέα των ΑΠΕ, είναι τα πλωτά φωτοβολταικά. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά επιθετικά σε αύξηση του portfolio της με επενδύσεις που έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας καταθέσει στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκά περίπου 650 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτά εντάσσονται και πλωτά φωτοβολταϊκά 50 MW σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη κίνηση στη χώρα μας στην πολλά υποσχόμενη αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η εισηγμένη θα δραστηριοποιηθεί και στα παράκτια αιολικά. Οι πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις είναι μια νέα μορφή φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται στην επιφάνεια κυρίως τεχνητών λιμνών, λιμνών λατομείων και καναλιών άρδευσης.

Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά με μία όμως σημαντική διαφορά: Τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται προκειμένου να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση της δομής, ενώ ένα υποβρύχιο καλώδιο τα συνδέει με το δίκτυο. Το πρώτο πλωτό κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, με την πρώτη εμπορική εγκατάσταση να πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια το 2008.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαβλέπει στην ουσία την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά πως σήμερα τα πλωτά φωτοβολταϊκά φτάνουν τα 400 GW διεθνώς, δυναμικότητα που μπορεί να διπλασιάσει την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ, χωρίς να απαιτείται η απόκτηση γης.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά έχουν σημαντικά οφέλη. Πρώτον, παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πάνελ ψύχονται από το νερό. Δεύτερον, οι πλωτές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μειώνουν τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Τρίτον, εγκαθίστανται πιο γρήγορα και είναι ευκολότερα στη διαχείριση.

ΠΗΓΗ Liberal.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.