Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Εορδαίας

8 Αυγούστου 2021
15:33
Κανένα σχόλιο

 

Ένας μήνας έχει απομείνει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Για άλλη μια χρονιά μπαίνει επι τάπητος το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνουν ότι προσβάλλονται μαζικότερα και ταχύτερα οι νεότερες ηλικίες, επομένως η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη απ’ ότι πέρυσι. Τα στοιχεία της Παιδιατρικής εταιρείας, ότι μόνο σε μια βδομάδα το φετινό καλοκαίρι νόσησαν 2500 παιδιά ενώ στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας είχαν νοσήσει 3000, είναι ενδεικτικά.

Μ ’αυτά τα δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.

Επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων.

Προστασία σημαίνει ότι επιβάλλεται να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις με μέγιστο αριθμό τους 15 ανά τμήμα.

Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι λήξη, για να εφαρμόζονται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άρα καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι για 2 και 3 ώρες την ημέρα, που προβλέπονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους Δήμους. Καλούνται οι δήμοι με τα ίδια κονδύλια με πέρυσι, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες. Δηλαδή να κόψουν το μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους. Να προσθέσουν στο 40% των εργαζόμενων, με 3ωρη απασχόληση και άλλους εργαζόμενους με 2ωρη απασχόληση με μισθό των 200 ευρώ. Με τις παραπάνω συμβάσεις και σχολεία θα οδηγηθούν σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα.

Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, η κυβέρνηση πετυχαίνει «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από την μια μειώνει την ανεργία από την άλλη περνά αρμοδιότητες του κράτους στους Δήμους, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραμείνουν καθαρά σχολεία. Προτείνει στους Δήμους, αν θέλουν προσωπικό καθαριότητας με παραπάνω ώρες, να επιβαρυνθούν και η επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται «από τους ίδιους πόρους» των Δήμων. Οι «ίδιοι πόροι» προέρχονται από την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στο λαό. Την ίδια στιγμή η επιχορήγηση στους Δήμους και κατ’ επέκταση στις σχολικές επιτροπές έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με το 2010.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που κάνει περικοπές τους μισθούς των καθαριστριών επιδοτεί με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους πχ 110 εκατομμύρια € στη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για τις ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα 120 εκατομμύρια € που έδωσε στην Aegean και πάνω από 150 εκατομμύρια € στη Fraport.

Καλούμε το Δήμο Εορδαίας να μην εφαρμόσει την παραπάνω αντεργατική εγκύκλιο.

  • Να μη μειώσει το χρόνο εργασίας.

  • Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας.

  • Να αποδοθούν στους Δήμους τα παράνομα παρακρατηθέντα κονδύλια και να σταματήσει η υποχρηματοδότηση.

  • Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών.

Σαν λαϊκή συσπείρωση διαβεβαιώνουμε τις εργαζόμενες της καθαριότητας ότι θα είμαστε δίπλα στους αγώνες τους όπως πράξαμε και στο παρελθόν.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,
Χόλμπα Αντωνία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.