Διαχείριση δασών (γράφει ο Στέφανος Βαβλιάρας)

9 Αυγούστου 2021
20:21
     Χρόνια και χρόνια, άκουγα αυτή τη φράση, από τον Δασάρχη Ολυμπίας με έδρα την Κρέστενα και Δ/ντη Δασών Ηλείας, αείμνηστο,  Παύλο Βαβλιάρα ( ξάδερφός  μου καταγόμενος από την Αιανή ).
    Κι όμως για χρόνια οι αρμόδιοι του Υπουργείου Γεωργίας, δεν ” έστηναν ” αυτί στις προτάσεις των δασολόγων, για σωστή διαχείριση δασών.
( Η ΦΩΤΙΑ ΠΟΛΕΜΙΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, έλεγε… Επιχειρήσεις
πεζοπόρων τμημάτων με  πυροσβέστες, εθελοντές και αντιπύρια μέτωπα.( φωτιά ? στη φωτιά ?) )
     Σήμερα, μετά από δέκα μέρες πυρκαγιών, τα αποτελέσματα είναι απτά, ανυπολόγιστες ζημιές,  εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους κατεστραμμένα από την φωτιά, σπίτια και ξεσπιτωμενοι κάτοικοι στον ίδιο τον τόπο τους.
     Γιατί….; Γιατί…;
Γιατί έλειπαν και λείπουν παντελώς, όλα αυτά που πρότειναν οι ειδικοί, ανά την Ελλάδα :
    Πόροι, Εκπαίδευση, Εποπτεία και Εθελοντές. ( Δημήτρης Καλαϊτζίδης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ” εκπ/ση για την αειφορία “
    Η μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και η μη ελεύθερη βόσκηση των δασών ( γίδια, πρόβατα, αγελάδες, άλογα ), η αυστηρή απαγόρευση υλοτόμησης των δασών, ο μη προγραμματισμός και σχεδιασμός έργων οδοποιίας, αντιπυρικών ζωνών, από τις δασικές υπηρεσίες, ( λόγω έλλειψης πόρων ) αλλά και η μη θέσπιση κανόνων διαβίωσης στο δάσος και στην ύπαιθρο ( εκπαίδευση νέων από τα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια στον εθελοντισμό, την αγάπη και προστασία του δάσους ) γενικά και πλήθος άλλων προτάσεων, που δεν εικακούστηκαν, έφεραν την καταστροφή του δάσους.
    Θέσπιση κανόνων διαβίωσης.
Λόγω της μεγάλης επερχόμενης  κλιματικής αλλαγής, το κράτος μας, η Βουλή κι οι Βουλευτές μας,  οι υπηρεσίες Υπ. Εσωτερικών, οι βαθμοί Τ.Α., το Υπ. Γεωργίας,
  ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική, το Υπεπθ, τα αρμόδια συντονιστικά όργανα για τις καταστροφές, εμείς οι πολίτες, σε έναν από την αρχή διάλογο, να αποδεχτούμε για την μελλοντική ζωή της Ελλάδας, ένα πλαίσιο κανόνων διαβίωσης στο χωριό, στην πόλη, στο δάσος, στον δρόμο, στο ποτάμι, στην λίμνη, στη θάλασσα, γιατί ο καθένας μας κάνει ό,τι θέλει.
    Ιδιαίτερη βαρύτητα, στον τομέα των καταστροφών, είτε λόγω νεροποντής, είτε λόγω χιονόπτωσης, είτε λόγω πυρκαγιών κι άλλα θεομηνιών, έχει η εκπαίδευση κι ο εθελοντισμός.
   Π.χ. Πού αφήνεις κύριε το δέντρο ? σου πάνω από τα καλώδια της ΔΕΗ;
    Πού οδηγείς το αυτοκίνητο, όταν χιονίζει, χωρίς αλυσίδες;
    Ποιον περιμένεις, να σου καθαρίσει τα χιόνια από το πεζοδρόμιο ;
    Ποιον περιμένεις να προβεί στην  αποψίλωση των ξηρών χόρτων και κλαδιών του κτήματος σου και του οπωρώνα  σου..;
    Πού πας να διασχίσεις, με το αυτοκίνητο, κατεβασμένο ρέμα ;
    Πώς έχτισες το ? σπίτι σου μέσα στο δάσος;
               Και
      Πόσες ακόμη άστοχες ενέργειες δεν κάνουμε, εν αγνοία μας, ή  με την πονηράδα μας και βάζουμε σε δύσκολη θέση άλλους…;
    Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλοι μας κι ο καθένας χωριστά, ας βοηθήσουμε στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Γιατί αλλιώς το μέλλον του πλανήτη μας , δεν έχει ΜΈΛΛΟΝ.

4 σχόλια

  • Έλα μωρέ, και σάμπως τι ξέρουν οι δασολόγοι από δάση; Η Πολιτική ΜΗ Προστασία ξέρει τα πάντα όλα καλύτερα!

    Όταν ψηφίζεις μια ανίκανη κυβέρνηση, να περιμένεις πως στο τέλος θα καείς! Ακόμα και κυριολεκτικά!

    Ξηλωθείτε τώρα, να πληρώνετε τα ταξίματα του Κούλη, μη τυχόν και πληρώσουν οι ασφαλιστικές. Τι νομίζατε, απ’ την τσέπη του θα πληρώσει κάτι;

    • Ακόμα ένα βαθυστόχαστο και ευστοχία σχόλιο από τον Γιώργο . Τουλάχιστον να έχεις το θάρρος να γράφεις με το όνομα σου , Μην σε ανησυχεί την μισή Ελλάδα την λένε Γιώργο .
      Όσο για τις ασφαλιστικές , δεν ξέρω πόσοι αγρότες έχουν τα σπίτια στα χωριά ασφαλισμένα ή τις καλλιέργειες τος ασφαλισμένες ? Εσυ ίσως ως το χειρότερο ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ του διαδικτύου μπορείς να ξέρεις καλύτερα .
      Παρεπιπτόντως είχε το θάρρος και ζήτησε συγνώμη για την μεγάλη καταστροφή .
      Δεν θυμάμαι από τον ηγέτη Αλεσκη να έχει ζητήσει καμία συγνώμη για τις εκατόν τέσσερις ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι Αττικής .
      104 πάντα θα στοιχειώνει αυτό το νούμερο .

    • Κυριολεκτικά λεβεντακο,με άλλη κυβέρνηση κάηκαν αυνανθρωποι μας . Τρία χρόνια πριν με κυβερνήτη Αλεκση και συγκυβερνήτη Πάνο.
      Θυμάσαι ? ΕΚΑΤΟΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΥΧΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ .
      Το θράσος και η βλακεία σου σε έχουν κάνει να ξεχάσεις τις εθνικές τραγωδίες που υποστήκαμε τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΟ- ΑΝΕΛ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.