Εορδαία: Oι Ερμακιώτες υποδέχονται τη δική τους Παναγιά

13 Αυγούστου 2021
11:47

Την δική τους Παναγία υποδέχονται αύριο – Σάββατο- το απόγευμα στην είσοδο του χωριού Νέοι της Ερμακιάς με τις παραδοσιακές τους στολές και κάτοικοι του χωριού, η οποία, λόγω της ανεκτίμητης αξίας της, φυλάσσεται όλο τον υπόλοιπο χρόνο στην Ιερά Μονή του Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα. Στη συνέχεια, εν πομπή θα κατευθυνθούν στον Ναό της Παναγίας για να ακολουθήσουν οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις. Η εικόνα της  Εφέστιας Παναγίας της  Ερμακιώτισσας, σύμφωνα με  την έρευνα της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Φρούριο» Αγγελικής Χρήστου που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί  με γραπτά στοιχεία, κοσμούσε μαζί με άλλες δύο πανομοιότυπες, τη συλλογή της Αυτοκράτειρας της Ρωσσίας Αικατερίνης Β’, της  επονομαζόμενης Τσαρίνας, και άγνωστο πως, βρέθηκε σε ένα παλιό ξωκλήσι του χωριού, εξ ου και Ερμακιώτισσα, ενώ τα άλλα δύο Ιερά κειμήλια φυλάσσονται σε μοναστηριακούς χώρους στην Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων.

Ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και σύμφωνα με το έθιμο, κάτοικοι του χωριού που νωρίτερα έχουν ενημερώσει την Εκκλησιαστική Επιτροπή, παίρνουν την εικόνα στα σπίτια τους, όπου διανυκτερεύει για μία και μόνο νύχτα σε κάθε σπίτι, αιτώντας την ευλογία της, για να επιστρέψει ,ύστερα από μία εβδομάδα, στη  Μονή της Άρδασσας.

https://www.ertnews.gr/

2 σχόλια

  • Η Παναγία είπε : ἀπὸ τοῦ νὺν μακαριούσί με πᾶσαι αἱ γενεαί, όταν επισκέφτηκε τη μητέρα του Ιωάννου του Βαπτιστή. Ευαγγέλιο κατά Λουκ. α΄48
    Δυό χιλιάδες χρόνια από τότε, υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που την μακαρίζουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.