Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής ( Άγιος Χριστόφορος, Καρυοχώρι, Σπηλιά)

17 Αυγούστου 2021
10:23

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής (Άγιος Χριστόφορος, Καρυοχώρι, Σπηλιά). Στο διπλανό παλαιό Ορυχείο Κομάνου (αποθέσεις Μαυροπηγής), εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, παρατηρείται το φαινόμενο της αυτανάφλεξης μικρών εστιών  λιγνίτη θολώνοντας το τοπίο με συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Καρυοχωρίου Παύλο Κοτουκλέρ, τον τελευταίο μήνα το γκρίζο πέπλο που καλύπτει την περιοχή, ειδικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, προκαλεί έντονη δυσφορία στους κατοίκους οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, να κλείνουν τα παράθυρα τους και να μένουν στα σπίτια τους.

Το πρόβλημα αναφέρθηκε στη Διοίκηση του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και στον Διευθυντή Αντώνη Νίκου  προκειμένου να σταλούν δύο μηχανήματα τα οποία θα επικαλύψουν τα κομμάτια λιγνίτη με χώμα ώστε να σταματήσουν οι αναθυμιάσεις και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Τόσο ο κ. Κουτουκλέρ όσο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι η μεταφορά και η κάλυψη των εστιών με κοκκινόχωμα. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Λιγνιτικού Λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου ενώ τελευταία στο Ορυχείο Αμυνταίου, στα όρια των Κοινοτήτων Αναργύρων – Ολυμπιάδας, λόγω της αυτανάφλεξης εστιών λιγνίτη, πήρε φωτιά χορτολιβαδική έκταση, και χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εξάπλωσης της σε παρακείμενη δασική έκταση.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – ertnews.gr

3 σχόλια

  • Καλωσόρισες απολιγνιτοποίηση και απολύτως μηδενική αποκατάσταση περιβάλλοντος! Τόσο συγκινημένος νιώθω για τις εντυπωσιακά επιτυχημένες επιλογές της Κυβέρνησής μας!

  • Όσο θα περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο θα καίγεται ο λιγνίτης. Διέλυσαν το Λιγνιτικό Κέντρο οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ “άριστοι”, για να βολέψουν άλλη μια φορά τα “δικά τους” παιδιά.

  • Η απόσταση από την μονάδα 5 έως και το πρώτο σπίτι του καριοχωρι είναι 370 μετρα όταν θα δουλέψει η μοναδα με λιγνητη η φυσικό αέριο τοτε θα δουμε ρυπανση ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.