Με μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Ε. Χρήστου, με τίτλο «από… έρωτα», συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου (Φωτογραφίες)

24 Αυγούστου 2021
11:04

Με μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου, με τίτλο «από… έρωτα», συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο – στον κήπο των (σύγχρονων) γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Ο εορτασμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου αποτελεί μία εκδήλωση – θεσμό που εδώ και 23 χρόνια διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Φέτος, άνοιξαν και υποδέχτηκαν το κοινό 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ενώ σε 52 από αυτούς φιλοξενήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, υπό το φως του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού, η καλλιτεχνική ομάδα συνεπήρε το πολυπληθές κοινό, με μια δροσερή και συγκινητική παράσταση, γεμάτη έρωτα και ποίηση! Οι εξαιρετικές επιλογές των τραγουδιών και οι μελωδικές φωνές των νεαρών ηθοποιών πλημμύρισαν το χώρο με συναισθήματα, αλλά και νοσταλγία για τους μεγαλύτερους, προσεγγίζοντας με τα μάτια του σήμερα πρακτικές επικοινωνίας και έκφρασης του έρωτα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί! Σημειώματα κρυμμένα σε βιβλία ή κολλημένα σε ψυγεία, ποιήματα, ερωτικά γράμματα αλλά και ταχυδρομικές επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους ανέδειξαν την απόλυτη ευτυχία ή δυστυχία του έρωτα, όμοια σε όλες τις εποχές!

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Ευθύμης Χρήστου:

«Η μουσικοθεατρική παράσταση «από… έρωτα» έρχεται να υπενθυμίσει τη σημαντικότητα του έρωτα και ό,τι αυτός συνεπάγεται μέσα στη ζωή μας, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η αγκαλιά, το φιλί, το άγγιγμα και η σωματική επαφή υπήρξαν απαγορευμένες συνθήκες. Με τραγούδια που όλοι έχουμε αφιερώσει ή σιγοτραγουδήσει και κείμενα από μεγάλους ποιητές έως post it κολλημένα σε καθρέφτες και ψυγεία, καθώς και με τον ρομαντισμό να εναλλάσσεται με το χιούμορ, η παράσταση επιδιώκει την ψυχική ανάταση των θεατών αλλά και τη διασκέδασή τους.

Μέσα στους αιώνες, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι γράφουν τουλάχιστον από ένα ερωτικό γράμμα. Ή post-it. Ή ένα σημείωμα στον καθρέφτη του μπάνιου. Ή έστω ένα μήνυμα στο messenger. Υπολογίζεται πως ανά τους αιώνες έχουν γραφτεί δεκάδες εκατομμύρια ερωτικά τραγούδια.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από γράμματα απεσταλμένα ή μη, διαβασμένα ή μη και τραγούδια πολυταξιδεμένα… ή μη, με έναν κοινό παρονομαστή…

-Γιατί γράφουν οι άνθρωποι;

“Από… έρωτα”»

Συντελεστές:

Ιδέα: Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Ευθύμης Χρήστου

Σκηνοθεσία\Κίνηση: Ευθύμης Χρήστου

Φωτισμοί: Εύη Παπαμάρκου

Συνεργασία στα κείμενα: Δημήτρης Οικονόμου

Φωτογραφίες-γραφιστικά: Forbidden Designs – Δημήτρης Γκέλμπουρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Φωτόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Βάσω Δούκα

Εταιρία παραγωγής: ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

Επί σκηνής (αλφαβητικά) οι:

Ιουλίτα Μος, Θεόφιλος Πουζμπούρης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Χριστίνα Χριστοδούλου, Βασίλης Ψυλλάς

Guest έκπληξη σε κάθε παράσταση! Στην Αιανή εμφανίστηκε η Άρτεμις Νέστορα!

Στην παράσταση, ανάμεσα σε άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, έχουν εμφανιστεί ως guests οι: Γιώτα Γιάννα, Γιάννης Παλαμίδας, Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.α.

Το κοινό είχε παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής που παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Άμανατίδης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης. Επίσης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αιανής Στέργιος Βαβλιάρας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, και πλήθος κόσμου! Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους, καθώς και για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον περιορισμό της διάδοσης του covid-19.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, που εργάστηκε όπως πάντα με ζήλο για την επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης!

Ένα σχόλιο

  • Καλό θα ήταν η αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης να κάνει εκδηλώσεις στην Κοζάνη κι όχι στην Αιανη. Ούτε μια στην Κοζάνη;;;;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.