Ανοικτή επιστολή προς κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο – Κάνοντας αίτηση αρκετοί ενδιαφερόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ ΚΟΖΑΝΗΣ για ένταξη στο πρόγραμμα ‘’ NET METERING ‘’ εξοικονόμησης Ηλεκτρικής ενέργειας , παίρνουν αρνητική απάντηση για την περιοχή Σερβίων (Γράφει ο Ν. Μπγιάλας)

24 Αυγούστου 2021
16:33

Ανοικτή επιστολή προς κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο.
Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς, ζούμε και βιώνουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις στην περιοχή μας που δεν γίνεται να μας αφήνουν αδιάφορους. !!!!!
Προς το τέλος του 2020 λοιπόν, άρχισε να τρέχει πρόγραμμα του υπουργείου , το γνωστό στους περισσότερους ‘’ εξοικονομώ – αυτονομώ ‘’ με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν να μειώνεται κατά πολύ το εισόδημά τους ώστε να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες λόγω του αυξημένου κόστους θέρμανσης .
Ακριβώς γι’αυτό το λόγο, το υπουργείο πρόβλεψε και έβαλε μέσα στο πρόγραμμα ‘’ εξοικονομώ – αυτονομώ ‘’ την δυνατότητα εγκατάστασης ‘’ αντλίας θερμότητας και κλιματιστικών ‘’ που έχουν πολύ καλό κόστος λειτουργίας , καθώς και την δυνατότητα εγκατάστασης στην στέγη ‘‘Φωτοβολταικό Σύστημα ’’ με το προϋπάρχον πρόγραμμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας , το λεγόμενο ‘’ NET METERING ‘’ που σχεδόν μηδενίζει το κόστος κατανάλωσης της Ηλεκτρικής ενέργειας .
Αυτό το πρόγραμμα έτρεξε στην περιοχή μας τον Ιανουάριο του 2021 και αρκετά νοικοκυριά πήραν την έγκριση υπαγωγής !!!!!!!
Πολλά νοικοκυριά προγραμμάτισαν και εκτέλεσαν εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας τους , ενώ αρκετοί από αυτούς κατέφυγαν και σε τραπεζικούς δανεισμούς για να ανταποκριθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Εδώ τώρα αρχίζει το τραγικό της υπόθεσης που σας ανέφερα αρχικά .
Κάνοντας αίτηση αρκετοί ενδιαφερόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ ΚΟΖΑΝΗΣ για ένταξη στο πρόγραμμα ‘’ NET METERING ‘’ εξοικονόμησης Ηλεκτρικής ενέργειας , παίρνουν αρνητική απάντηση για την περιοχή Σερβίων , η οποία ηλεκτροδοτείται από τον Υποσταθμό Αυλών.
Η αρνητική απάντηση δικαιολογείται από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω υπερφόρτισης του σταθμού εξαιτίας των πολλών συνδέσεων από επαγγελματικά φωτοβολταϊκά σε χωράφια της περιοχής …
Αν και είμαι ο πρώτος που έφερε τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά στην Δυτική Μακεδονία αναρωτιέμαι γιατί οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ….
ΔΕΝ έλαβαν καμία μέριμνα για τους απλούς ιδιώτες.
ΔΕΝ έλαβαν καμία μέριμνα για το πρόγραμμα ‘’ NET METERING ‘’
ΔΕΝ γνώριζαν ότι το εξοικονομώ περιλαμβάνει και φωτοβολταικά στην στέγη ???
ΔΕΝ σκέφτηκαν ότι η μη ολοκλήρωση του εξοικονομώ, συνεπάγεται καύση ξυλοκάρβουνου ξανά κ ξανά.
Με την εμπειρία μου να τονίσω εν κατακλείδι ότι, θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα ώστε να κρατηθεί στον Υποσταθμό απόθεμα ισχύος έστω και ενός επαγγελματικού Φ/Β των 500 kw από χωράφι , για να μπορέσουν να ωφεληθούν από το χαμηλό κόστος θέρμανσης, τουλάχιστον 60 έως και 70 οικογένειες που εντάχθηκαν και θα ενταχθούν στα εν λόγω προγράμματα.
Ας τα λάβουν αυτά υπόψη τους οι υπεύθυνοι και ας τα διορθώσουν .

7 σχόλια

  • Μα τι λες τώρα; ξέρεις τι όρους πληρώνει ένα 500 κwatt? Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει εισπρακτικος. Στα Σερβια δεν έγιναν πολλά πάρκα. Πέρα από αυτό πληρώνουν και περιμένουν ένα χρόνο για να συνδεθούν με το ΔΕΔΗΕ

    • Τα 500ρια είναι επενδυτικό πρόγραμμα και η κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της !!
      Το net metering όμως στοχεύει στην εξοικονόμηση χρημάτων να βγάλουν τα νοικοκυριά των χειμώνα !!

  • Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στα Σέρβια κ. Μπιάλα, αλλά σε όλη την επικράτεια, όπου υπάρχει πρόβλημα είτε με υποσταθμούς είτε με τα δίκτυα.
    Όσο για την πρότασή σας “θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα ώστε να κρατηθεί στον Υποσταθμό απόθεμα ισχύος έστω και ενός επαγγελματικού Φ/Β των 500 kw από χωράφι, για να μπορέσουν να ωφεληθούν από το χαμηλό κόστος θέρμανσης, τουλάχιστον 60 έως και 70 οικογένειες που εντάχθηκαν και θα ενταχθούν στα εν λόγω προγράμματα”, ήθελα να ήξερα εάν ήταν ένα από τα δικά σας υποψήφιο για όρους σύνδεσης (αλήθεια πόσα έχετε προς εκμετάλλευση?), πως θα αντιδρούσατε?
    Είμαι σίγουρος ότι θα είχατε ξεσηκώσει τον κόσμο προσφεύγοντας σε οποιαδήποτε ανώτερη αρχή (υπηρεσιακή, πολιτική) νιώθοντας ότι αδικείσθε.

    • Φυσικά και έχω Φ/Β πάρκα προς εκμετάλλευση , έκανα και νέα αίτηση για την οποία έλαβα αρνητική απάντηση !!
      Το net metering όμως δεν είναι επενδυτικό πρόγραμμα και θα έπρεπε να προηγείται των επαγγελματικών σε κάθε περιοχή , χωρίς προσωπικά συμφέροντα …και ούτε να πιέζουμε τις αρχές για να πάρουμε το τελευταίο 500αρι !!!!

  • Υποτίθεται ότι το net meterring στοχεύει στην αυτοκατανάλωση και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

    Κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα έδινε βαρύτητα σε τέτοιες δράσεις, όμως φεύ, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ανθούν διάφορα “λουλούδια” κι έτσι σε ακόμα ένα οικολογικό μέτρο, καταφέραμε ως πολιτεία να κάνουμε μια τρύπα μες στο νερό.

    Μ΄αυτά και μ΄αυτά, επιβεβαιώνεται και πάλι ότι στην Ελλάδα ο καθένας ζει τον επενδυτικό του μύθο, γεμίζοντας καθρεφτάκια την παραγωγική γη και φουρφούρια τα βουνά, ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδες σχέδιο για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, έστω και μετά την έλευσή της.

    Απορία ψάλτου: Έστω ότι υπάρχει ζήτηση net meterring στο 70% του κτιριακού αποθέματος, δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής ανταπόκρισης;

  • Τα 500ρια είναι επενδυτικό πρόγραμμα και η κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της !!
    Το net metering όμως στοχεύει στην εξοικονόμηση χρημάτων να βγάλουν τα νοικοκυριά των χειμώνα !!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.