kozan.gr: Κι η κτηματική περιοχή της Ποντοκώμης (παλαιός οικισμός) ανάμεσα στους χώρους που εξετάζονται, προς αξιοποίηση, για εμβληματική επένδυση από Κινέζους

21 Σεπτεμβρίου 2021
07:41

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, έντονη κινητικότητα, χωρίς να λάβει δημοσιότητα, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, από επενδυτές (Κινέζους) που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μεγάλης επένδυσης στην περιοχή μας, που θα απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους. Τρία νομοσχέδια, που προωθεί η κυβέρνηση κι αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021, συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν  τις  εμβληματικές επενδύσεις, τον επενδυτικό νόμο και τις νέες κρατικές ενισχύσεις, ειδικά για τις περιοχές σε φάση απολιγνιτοποίησης όπως π.χ. οι Π.Ε. Κοζάνης,  Φλώρινας κι η Μεγαλόπολη. Η χωροθέτηση της συγκεκριμένης επένδυσης, με Κινέζικο “άρωμα”, εξετάζεται και για την κτηματική περιοχή της Ποντοκώμης (στον παλαιό οικισμό), για την οποία, αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη θέση, θα χρειαστεί  νομοθετική ρύθμιση καθώς η αναγκαστική απαλλοτρίωσή της έγινε αποκλειστικά για την εξόρυξη λιγνίτη, συνεπώς θα πρέπει, αυτό, να τροποποιηθεί νομοθετικά. Η περιοχή της Ποντοκώμης κρίνεται ελκυστική για να “φιλοξενήσει” τέτοιου είδους επενδύσεις διότι διεθέτει μεγάλη κι ενιαία έκταση, βρίσκεται σε λειτουργική θέση, ενώ μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα κάποιες βασικές υποδομές.

kozan.gr

17 σχόλια

  • Είμαι υπερ των επενδύσεων αλλά είναι κρίμα να σβήσει το χωριό έτσι. Γλύτωσε από τον λιγνίτη και τελικά θα φύγει απο Κινέζους;. Το επιχείρημα υποδομών δεν μου λέει τίποτα. Ένας ιδιώτης σε λιγότερο από 1 χρόνο θα μελετήσει και θα κατασκευάσει το σύνολο το υποδομών. (όχι όπως οι Δήμοι που μαζί με την ΑΝΚΟ κάνουν 10 χρόνια να ολοκληρώσουν υποδομές οικισμών)

      • Ναι έχει αποζημιωθεί, και πλέον ειναι ιδιοκτησία ΔΕΗ.

        Αλλά από την στιγμή που δεν θα υπάρξει επέκταση ορυχείου, θεωρώ οτι θα έπρεπε με την μεσολάβηση της πολιτείας η ΔΕΗ να έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία, και εφόσον η τοπική κοινωνία το επιθυμεί, να προχωρήσουν σε επαναγορά των παλιών τους ιδιοκτησίων.

        Αν δεν το επιθυμούν τζάμπα το συζητάμε.

          • Πρώτα απ’όλα δεν αποζημιώθηκα καθώς δεν είμαι από Ποντοκώμη.

            Επαναγορά στην χειρότερη περίπτωση στις ίδιες τιμές χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση (φόρο, συμβολαιογραφικές πράξεις κτλ.)
            Στην καλύτερη περίπτωση σε καλύτερες τιμές ώστε να “αποζημιωθούν” οι κάτοικοι για την αναστάτωση που τους προκλήθηκε.

  • Φτάνει ποια με τόσες επένδυσης δεν θα υπάρχουν χέρια για εργασία με τόσες επενδύσεις που έγιναν εργοστάσιο αυτοκινήτων, εργοστάσιο μπαταριών, τώρα αυτήν η μεγάλα επένδυση από τους Κινέζους. Τόσα χρόνια κοιμόμασταν με την κακία ΔΕΗ τώρα θα τρώμε με χρυσά κουταλιά. Δεν βαρεθήκατε επιτέλους την κοροϊδία στους πολίτες του νόμου.Η μόνη επένδυση είναι τα φωτοβολταικα και οι άνεμογενητριες.

  • Αφού οι δικές μας επιμέρους εξουσίες κατά πρώτον η ΔΕΗ ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για την μη καταστροφή ενός οικισμού που διαθέτει αξιόλογότατες υποδομές και την αξιοποίησή του καλώς να ορίσουν οι Κινέζοι!

  • Άμπου Ντάμπι μας έχει κάνει ο Κυριάκος με τόσες επενδύσεις, σε κανά χρόνο θα είμαστε όλοι πρίγκιπες και θα τριγυρνάμε σαν τους βεδουίνους με κελεμπίες και Lamborghini! Θα βοηθήσει και λίγο η κλιματική αλλαγή να μοιάσει η περιοχή περισσότερο σε έρημο οπότε μια χαρά… Μετά θα έρθει και ο Αλέξης να φέρει και αυτός άλλες τόσες επενδύσεις και να μοιράσει χρήμα με το τσουβάλι και ποιος μας πιάνει…
    Μα τόσα προνόμια η Δυτική Μακεδονία και ο κόσμος όλο να γκρινιάζει τι να πεις πολύ αχαριστία ρε παιδί μου!

  • Ο οικισμός το θέλουμε δεν το θέλουμε είναι σαν να μην υπάρχει…το ότι κατοικείται είναι αυθαιρεσία από την στιγμή που απαλλοτριώθηκε και τα πήραμε και τα θέλουμε πίσω…. αλίμονο..

    • Αγαπητέ Κωνσταντίνε κάτι σου διαφεύγει…οι αποζημιώσεις δόθηκαν για να γίνουν νέα σπίτια στο νέο οικισμό…μέχρι λοιπόν να τελειώσουν οι νέες υποδομές (για τις οποιες είναι υποχρεωμένοι) δεν εχει κανένας κανένα δικαίωμα να μας διώξει…δεν πήραμε τα χρήματα για να αγοράσουμε διαμερίσματα στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα και να μεγαλώσουν οι πόλεις, τα πήραμε για ενα συγκεκριμένο σκοπό…για το χτίσιμο της νέας Ποντοκώμης και μέχρι να γίνει λοιπόν, έχω το απόλυτο δικαίωμα να μένω εδώ

  • Το σύνολο των χωραφιών της Ποντοκώμης το έχει δεσμεύσει η Γερμανική RWE για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 550MW, (που θα κάνει με μπροστάρη τη ΔΕΗ). Προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κοσμάκη για το Γερμανικό/ΔΕΗτζίδικο έγκλημα, διαδίδουν Κινέζικα φούμαρα.

    • ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟ!!!
      ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΛΑ ΓΗ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ.
      ΑΡΑ ΤΖΑΜΠΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΚΕΝΩΘΕΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΜΕ ΠΥΛΩΝΕΣ, ΚΛΠ)… ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!

  • Αυτό που γνωρίζω εγώ ειναι ότι πήραμε το υπερδιπλάσιο της αξίας των ακινήτων μας και δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για το που θα κάνω σπίτι ή που θα αγοράσω. Αν θεωρείτε ότι είμαστε εμείς οι έξυπνοι γελιέστε. Τίποτε δεν μας ανήκει. Τα έχουμε πουλήσει στην ΔΕΗ. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα γιατί έτσι μας συμφέρει. Και τα λεφτά και την περιουσία!!!!! Εμ!!!!!!!! δεν γίνεται!!!!!! Εξυπνοι εσείς που τα λέτε.

  • Ελεος επιτέλους με αυτή τη μιζέρια σας .Οτι θέλει ο καθένας λέει. Η Ποντοκώμη απαλλοτριώθηκε και όλοι πηραν χρηματα για την μετεγκασταση τους. Το χωριό ανήκει πλεον στη ΔΕΗ και θα το κάνει ότι θελει. Δεύτερον η περιοχή ψάχνει περιοχες για να κάνει ΒΙΠΕ ,ωστε να ερθουν να εγκατασταθουν. Βρίσκεται μια περιοχή για να υποδεχτεί επενδυσεις , βρίσκεται ο επενδυτής και εμεις στην περιοχή λεμε όχι. Πόσο αστείοι είμαστε; Κακομοίριδες. ΟΙ παλιοι λέγαν, κακά σπίτια τα λίγα σπίτια. Θα παραμείνουμε χωριό γιατί αυτό μας αξίζει.

  • Αν πρόκειται για φωτοβολταικά που καποιοι τα θεωρούν εμβληματικές επενδυσεις,να λείπει το βύσσινο.Αν προκειται για επένδυση που δημιουργει θέσεις εργασίας,καλοδεχούμενη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.