Παρασκευή Βρυζίδου: “Ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομία, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών του, για την ανεργία, για τη δημόσια υγεία, για την οργανωμένη παιδεία”

22 Σεπτεμβρίου 2021
03:30

Η Βουλευτής Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία, κα. Παρασκευή Βρυζίδου, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News

Είμαστε στην μέση ετούτης της τετραετίας, της διακυβέρνησης της πατρίδας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγάλα έργα υποδομών, αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά- που έγιναν στην Δυτική Μακεδονία ή αν θες γίνονται και προχωράνε;

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οργανώθηκε καλύτερα η ένταξη έργων σε όλους τους τομείς, η δημοπράτηση και η υλοποίησή τους με μεγάλη αύξηση της απορρόφησης πόρων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Με φορείς υλοποίησης τους Δήμους, την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και άλλους φορείς, όπως και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε-65, του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος, που η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει την προοπτική του τόπου, ενός δρόμου που ευνοεί περιοχές που το έχουν ανάγκη, που βοηθά να ξεπεραστεί η απομόνωσή τους, ενός δρόμου που θα φέρει προοπτική και ανάπτυξη. Περιοχές όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, που δεν περιβάλλεται από θάλασσα, που είναι δύσκολη η πρόσβαση. Και κυρίως τώρα, στην περίοδο που οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας περνάνε στο βήμα της ενεργειακής μετάβασης, έχουν ανάγκη από επιχειρηματικές δραστηριότητες, από επενδύσεις, που προϋποθέτουν εύκολη πρόσβαση.

Επίσης με τις φοροελαφρύνσεις και τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως την περίοδο του κορονοϊού, δημιούργησε ασφάλεια στις επιχειρήσεις, διατήρησε τη βιωσιμότητα τους και έδωσε προοπτικές και για νέες.

Η στήριξη των νέων με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και η αναχαίτιση των απολύσεων, λόγω κορονοϊού, με την επιδότηση της αναστολής εργασιών, ήταν άλλο ένα βήμα κατά της ανεργίας και στήριξης κυρίως των ανέργων και των ευάλωτων ευπαθών ομάδων.

Υποδομές, επενδύσεις, επιχειρήσεις, οικονομία και καταπολέμηση της ανεργίας είναι οι άξονες που κινήθηκε η Κυβέρνηση και πέτυχε τους στόχους της, παρ’ όλα τα εμπόδια που συνάντησε, όπως αποδεικνύεται και από τους αντίστοιχους δείκτες.

Δύο χρόνια δικής σου παρουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δυναμική, Εργατική, Αποτελεσματική… όλα αυτά τα παραδέχονται φίλοι και εχθροί. Μίλησε μας για τα 2-3 πιο σπουδαία και σημαντικά δικά σου έργα, πρωτοβουλίες, κινήσεις στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Στα δύο χρόνια που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξω τα αδιέξοδα της περιοχής μου, λόγω της μείωσης παραγωγής του λιγνίτη, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και οικονομικά αδιέξοδα, τόσο στη ΔΕΗ, όσο και στους επαγγελματίες.

Οι παρεμβάσεις μου, σε συνδυασμό και με άλλους θεσμικούς φορείς, είχαν σαν αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα σχέδιο μετάβασης με πολλές δυνατότητες μεγάλων επιχορηγήσεων σε νέους επιχειρηματίες και επενδυτές και να εισρεύσουν ιδιαίτερα μεγάλα κονδύλια από την Ευρώπη, που τα έχει ανάγκη η περιοχή, λόγω της αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου.

Την περίοδο του κορονοϊού, λόγω του παρατεταμένου lockdown στην περιοχή, δόθηκαν πρόσθετες επιχορηγήσεις, οι οποίες προέκυψαν από διεκδικήσεις της περιοχής και δικές μου παρεμβάσεις.

Επίσης έγινε αποδεκτή και η δική μου εισήγηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ) και δρομολογήθηκαν

· με ανάλογη χρηματοδότηση από την ΕΕ, οι οριστικές μελέτες για υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας και στη Δυτική Μακεδονία, με τη σύνδεση Καλαμπάκα-Κοζάνη-Βέροια, καθώς και τη σύνδεση Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή,

· η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνη-Πτολεμαΐδα σε συνεργασία ΔΕΗ, ΟΣΕ και Περιφέρειας.

· η εκπόνηση των μελετών από την Εγνατία Οδό ΑΕ για την υλοποίηση από την ίδια, τμημάτων του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού: Φλώρινα-Κοζάνη-Λάρισα, για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στα τμήματα Κοζάνη-Λάρισα και Πτολεμαΐδα-Φλώρινα. Έτσι ολοκληρώνονται οι μελέτες και είναι δρομολογημένη η διαδικασία χρηματοδότησής τους, στο τμήμα Πτολεμαΐδα-Φλώρινα, ενώ ξεκίνησαν οι οριστικές μελέτες για την Παράκαμψη Κοζάνης (Κοίλα-Αεροδρόμιο-Καρυδίτσα). Το τμήμα Καρυδίτσα-Ρύμνιο έχει μελέτες, ενώ για το τμήμα Τριγωνικό-Λάρισα οι μελέτες είναι προς ολοκλήρωση από το ΥΠΟΜΕ.

Τέλος, όλα τα Υπουργεία λαμβάνουν θετική μέριμνα που διατρέχει το σύνολο των αναπτυξιακών κυρίως παρεμβάσεών τους για το νομό μας, με τη Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, με ειδικά κίνητρα για τις λιγνιτικές περιοχές, απόρροια των επαναλαμβανόμενων εισηγήσεων μας, αλλά και γιατί το υπέδειξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα της βούλησης του να στηρίξει τις περιοχές που περνούν στη φάση της απολιγνιτοποίησης, με στόχο την άμβλυνση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της μετάβασης.

Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

Ναι σίγουρα υποχωρούν, όπως τείνουν να εξαφανιστούν από ολόκληρη την Ευρώπη. Στη χώρα μας τα πράγματα καθυστέρησαν, αλλά επίσης δεν είναι όπως παλιά. Οι γυναίκες συμμετέχουν, εκλέγονται, πετυχαίνουν στο έργο τους και διασφαλίζουν συχνά την επανεκλογή τους, αλλά και τη συμμετοχή κι άλλων πολλών γυναικών, επιζητώντας συνολικά την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή της άσκησης της εξουσίας.

Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν και στην πολιτική;

Θα ήθελα να καταθέσω τη γνώμη μου από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου και να πω σε όλες τις γυναίκες ότι, αν έχουν διάθεση για δουλειά, αν έχουν όραμα και αγωνιστική διάθεση, είναι δίκαιο να θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά και να το αποφασίσουν. Υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες ίδιες με τους άντρες και η διαδρομή θα δικαιώσει την επιλογή, γιατί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στο σύνολο των δράσεων, μέσα από τη γυναικεία συμμετοχή θα μπουν πολλά λιθαράκια στην προσπάθεια για ένα κοινωνικό και σύγχρονο κράτος, που όλοι επιθυμούμε για μας και τα παιδιά μας.

Η πατρίδα μας συνολικά πέρασε και περνάει ένα περίεργο και απαιτητικό καλοκαίρι-θερινή σεζόν 2021, έρχεται ένας δύσκολος Οκτώβρης επίσης. Τι feedback έχεις από τους πολίτες της περιοχής σου, τον κύκλο σου, φίλους, φίλες, συγγενείς σου… τι σου λέει ο κόσμος; Και τι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας δίνεις εσύ σε εκείνους;

Ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομία, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών του, για την ανεργία, για τη δημόσια υγεία, για την οργανωμένη παιδεία.

Προσωπικά κοιτώ τις εξελίξεις με αισιοδοξία και σιγουριά, διότι βλέπω τη δουλειά που γίνεται, τόσο από εμάς τους βουλευτές με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, αλλά κυρίως των Υπουργών και των δεκάδων στελεχών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για να υπηρετήσουν την πατρίδα μας, τώρα που το έχει ανάγκη.

Όλη αυτή η πανστρατιά απέδειξε ότι ακόμη και με τις θεομηνίες (Ιανός), τις πυρκαγιές και την πανδημία, το κράτος μας είναι παρόν, ισχυρό με κοινωνικό πρόσημο και δεν αφήνει τους τολμηρούς ελεύθερους επαγγελματίες να καταρρεύσουν και να σβήσουν.

Τους στηρίζει και βρίσκονται λύσεις για όλα, άλλοτε μικρές και άλλοτε ισχυρές και καθοριστικές.

Αυτή η μέχρι τώρα πορεία είναι η εγγύηση για το μέλλον και η σιγουριά για το παρόν.

 

http://offtherecordnewsgr.blogspot.com/

14 σχόλια

    • Υπάρχει. Η Ελληνική. Ο καθένας που θα βγει τραβάει δική του χάραξη και κανένας δε νοιάζεται για τις ζημιές της ασυνέχειας. Ό,τι του κατέβει στην πλάτη του μαθητή και του φοιτητή.

  • Ενώ για τα εθνικά θέματα δεν τρέχει τίποτα.
    Λουξεμβούργο.
    Ο Ερντογάν στάζει μέλι κάθε μέρα.
    Στην Κύπρο όλα καλά.
    Οι Αλβανοί είναι ο ορισμός του γείτονα
    Το σκοπιανό το με το οποίο βγήκες; Έχουν συμφωνήσει σε όλα με την Τουρκία και εσείς τους χαϊδεύετε.
    Εκτός πραγματικότητας είσαι Βίκυ. Βολευτής περιορισμένης ευθύνης.
    Βάζεις την ατζέντα που σε βολεύει και σου έχουν πει από το κόμμα και νομίζεις ότι ο κόσμος τα δέχεται αμάσητα.
    Αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο ύψος των περιστάσεων;

  • Θερμή παράκληση να επιτρέψουν στις εκκλησίες να γίνουν Λιτανείες οι εργαζόμενοι σε αναστολή να επιστρέψουν στην εργασία τους!

    • Στις λιτανειες ναι αλλά οι αποστάσεις τηρούνται; κανένας μας δεν τις τηρεί. Πάμε για Θ. Κοινωνία κ ο ένας πάνω στον άλλο. Πάμε για αντίδωρο το ίδιο. Μιλάμε για πλήρη κώφωση.

  • Η Ν.Δ. είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας
    Η θρασύτατη παρεούλα της Μπίλντεμπεργκ μας ταπεινώνει καθημερινά με τον εθνομηδενισμό της, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εχθρική στάση απέναντι στην Εκκλησία, την αποδυνάμωση της οικογένειας.

  • Μια χαρά τα είπε, όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα ας βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Από τον καναπέ είναι εύκολη η κριτική και τα τρολ κάψανε τα πληκτρολόγια για να γράψουν σχόλια. Καλή συνέχεια κα. Βρυζίδου.

  • Με σας που μπλέξαμε λογικό είναι να ανησυχούμε για το οτιδήποτε.

    Υ.γ. ξαναγυρνα στο δήμο Μουρικίου εσύ εκεί κάτι έκανες.

  • Αφού κάνατε τις διαπιστώσεις πείτε μας και τις λύσεις αγαπητή μου, δεν σας έχετε εκλεγεί για να κάνετε διαπιστώσεις

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.