Ανατροπές και ρεκόρ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής τον Αύγουστο – Λιγνιτική παραγωγή και φυσικό αέριο σε πρωτόγνωρα επίπεδα

27 Σεπτεμβρίου 2021
11:14

Μεγάλες ανατροπές και ρεκόρ σημειώθηκαν τον Αύγουστο στο μίγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια των θερμών ημερών του καύσωνα και της υψηλής ζήτησης κατανάλωσης.

Λιγνίτης και φυσικό αέριο ήταν τα κύρια καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μία περίοδο κατά την οποία διεθνώς το ενεργειακό κόστος ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Το αποτέλεσμα είναι, ως γνωστόν, να περνούν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε επίπεδα ρεκόρ. Για την ακρίβεια τον περασμένο μήνα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 14,2% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Η επίδοση ήταν σε ιστορικά υψηλά, κάτι που καταγράφηκε και τον Ιούλιο (14,4%).

Από το ίδιο μηνιαίο δελτίο ενέργειας, διαπιστώνεται ότι σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουαρίου – Αυγούστου) επίσης η ζήτηση κατέγραψε ρεκόρ καθώς ήταν υψηλότερη κατά 4.5% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

Σε επιμέρους στοιχεία, τα οποία συνδέονται και με την έκρηξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ξεχωρίζει η ασυνήθιστη υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη. Η άπνοια των ημερών του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα να μην παράγεται ρεύμα από τα φθηνότερα αιολικά πάρκα και έτσι η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τον περασμένο μήνα στις 622 Γιγαβατώρες. Μέγεθος το οποίο συναντάται μόνο τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις σε Δ. Μακεδονία. Αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια του συστήματος. Ανήλθε στις 2.254 Γιγαβατώρες. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διπλασιάζονταν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί από το δελτίο του ΑΔΜΗΕ και η μετά από σχεδόν έξι μήνες μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Υποχώρησε στο 63,7% από 65%.

energypress.gr

2 σχόλια

  • Πόσα ψέματα ν’ αντέξει κανείς στο “άρθρο” του energypress; “Ακριβός” ο λιγνίτης; Το φυσικό αέριο να δεις πόσο πιο ακριβό είναι! “Φθηνά” τα αιολικά; Ναι, αν δεν θέλετε ρεύμα, αφού δεν φυσάει! 622GWh από λιγνίτη “τους χειμερινούς μήνες”; Τι λέτε! Στις 1600 έφτασε το καλοκαίρι, ακριβώς επειδή πάλι δεν φυσούσε! Και το αέριο τότε ήταν πολύ φθηνότερο!

    Αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε! Ή θα πρέπει να βγάλουμε το αέριο που βρίσκεται νότια της Κρήτης. Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να εισάγουμε ρεύμα απ’ το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων & Τούρκων, που είναι “καθαρός”. Και θα κοιτάμε τον δικό μας να αυταναφλέγεται. Λέει τίποτα το energypress για τις εισαγωγές ρεύματος; Μπαααα ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.