Λ. Ιωαννίδης: “Η άποψη μου είναι πως επιβάλλεται να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου και της ανάγκης να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό “

4 Οκτωβρίου 2021
12:17

Χθες προσκλήθηκα και παρακολούθησα την συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Πιερία SOS, ενώ μου δόθηκε και η δυνατότητα παρέμβασης για ένα θέμα που βασανίζει έντονα τον Δημόσιο Διάλογο σε πολλές τοπικές κοινωνίες. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις από τους εισηγητές, με πολλές συμφωνώ αλλά και πάρα πολλές από αυτές διαφωνώ. Η άποψη μου είναι πως επιβάλλεται να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου και της ανάγκης να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Απόψεις που τοποθετούνται συλλήβδην αρνητικά στις Α.Π.Ε, δυστυχώς δεν βοηθούν στο να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος που θα θέσει τις βάσεις ώστε να υπάρξει ένας αναγκαίος συμβιβασμός.
Η πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού προβλέπει πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πραγματοποιείται πλέον πολύ ταχύτερη από ότι είχε προβλεφθεί στο παρελθόν και η ταχεία αποεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον μονόδρομος. Μακάρι υπό αυτές τις συνθήκες να υπήρxαν λύσεις με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει επιβάλλεται να βρεθεί η χρυσή τομή. Ακόμα και η παρούσα ενεργειακή κρίση με την αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταδεικνύουν ότι το μέλλον δεν μπορεί να είναι άλλο από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας.
Παράλληλα ανέδειξα την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα το καθεστώς προστασίας των περιοχών NATURA στη χώρα μας για να είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να χωροθετηθεί και που, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει αυτό και στη Δυτ. Μακεδονία ώστε να διαφυλάξουμε το πλούσιο περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής και να μπορέσουν να αναπτυχθούν δραστηριότητες που να μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους.
Τέλος, δυστυχώς ακούστηκαν και απόψεις που αμφισβητούν τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής αλλά και απόψεις που αμέσως ή εμμέσως στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες απόψεις είναι εντελώς αντιφατικές όταν κατά τα άλλα διακηρύσσουν την προστασία του περιβάλλοντος, όταν τίθεται πλέον επιτακτικά υπαρξιακό ζήτημα για το μέλλον του πλανήτη και το μέλλον των παιδιών μας.

16 σχόλια

      • στα μισά. αυτό που δεν λέει είναι το εξής:
        Θέλει φωτοβολαταικά σε στέγες ή βιομηχανική ανάππτυξη φωτοβολταικών; θέλουμε αιολικά πάρκα τεραστίων διαστάσεων ή αιολικά για παροχή ενέργειας σε κοινότητες;
        με λίγα λόγια: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙ;

  • Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά είναι απαραίτητα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα .
    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτά θα πρέπει να χωροθετηθούν σε όλη την επικράτεια .

  • Ο Ιωαννίδης ζει στον κόσμο του: δεν ακούστηκαν απόψεις ενάντια στις ΑΠΕ, ακούστηκαν απόψεις ενάντια στα αιολικά. Γι’ αυτόν ΑΠΕ είναι μόνο τα αιολικά. Και μάλλον και το θηριώδες φωτοβολταϊκό εργοστάσιο που θα στήσουν οι Γερμανοί στο Σαριγκιόλ, φάτσα απέναντι απ’ το χωριό του. Ούτε κι αυτό θα τον ενοχλεί.

    Κι ούτε και “απόψεις που αμφισβητούν τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής” ακούστηκαν στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά απ’ το κανάλι του Δήμου Σερβίων, υπάρχει στο Youtube κι εύκολα μπορεί ν’ ακούσει κανείς τι πραγματικά ειπώθηκε.

  • Εδώ και 15 χρόνια τα ίδια σχόλια για τον Ιωαννίδη, κάθε φορά δικαιώνεται πανηγυρικά. Έλεγε για την Πτολεμαίδα 5 ότι είναι πεταμένα λεφτά, τον έβριζαν όλοι, τώρα δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί, έλεγε ελάτε να συζητήσουμε για τη μετάβαση του έλεγαν είσαι εκτός χρόνου και τόπου, ΄τωρα όλοι λένε γιατί δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα, λέει πάμε να δούμε σοβαρά τα ζητήματα των ΑΠΕ, άιντε πάλι τα ίδια να του την πούμε οτι δεν ξέρει δεν καταλαβαίνει.
    Keep going Λευτέρη, υπάρχει κόσμος που σε ακούει προσεκτικά

    • Προφανώς δεν έχεις πάρει είδηση πως για να έχεις ρεύμα καις φυσικό αέριο που είναι πλέον όχι απλά πανάκριβο, αλλά διαγαλαξιακά πανάκριβο! Και καις αέριο επειδή τα αιολικά δουλεύουν όποτε γουστάρουν. Οπότε η Πτολεμαΐδα 5 θα δίνει απείρως φθηνότερο ρεύμα! Και θα δίνει και δουλειές στην περιοχή. Τώρα αν εσύ θες να έχεις ρεύμα όποτε φυσάει δικαίωμά σου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε ρεύμα όταν εμείς το χρειαζόμαστε!

      • Για να δούμε ποιός παίρνει τις ειδήσεις, πες μου εναν πολιτικό χώρο πλην Βελόπουλου που να θεωρεί οτι η κατασκευή της Πτολεμαίδας 5 ήταν ορθή επιλογή.

  • Καταψήφισες όλες τις επενδύσεις σε φωτοβολταικά και μας μιλάς για ΑΠΕ; Κάνε αντιπολίτευση στις εταιρείες και άφησε τους υπόλοιπους να κοιτάνε μπροστά..

  • Στην εκδήλωση μίλησαν ειδικοί επιστήμονες. Ποιο ακριβώς το επιστημονικό υπόβαθρο του Ιωαννίδη, για να έχει “άποψη” και να “συμφωνεί” ή “διαφωνεί”; Το αναμάσημα των όποιων ενεργειακών ανοησιών υποστηρίζουν οι Γερμανοί Εθνικοσοσιαλιστές/Πράσινοι;

  • Τίποτα νέο δε μας είπες όμως τι θα κάνεις ….. Θα κατέβεις δήμαρχος στα καιλαρια ή θα κατέβεις με το Τσύριζα?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.