«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» η πρακτική της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

5 Οκτωβρίου 2021
21:14

 

Την Τρίτη 5/10/2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης με θέμα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής το Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε που θα φέρει νέα βάρη στους εργαζόμενους του κλάδου και το λαό της περιοχής. Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος μέσα στις συνθήκες της γενικότερης ακρίβειας που χτυπάει τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά, χειρότερους όρους για το μέλλον της τηλεθέρμανσης που η τιμή της θα εκτιναχθεί, αρνητικές συνέπειες με τις μετεγκαταστάσεις, με τις αποκαταστάσεις εδαφών κ.α.

Πιο αποφασιστικά θα χτυπηθούν και τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε μόνιμοί, οκταμηνίτες, εργολαβικοί. Οκταμηνιτες και εργολαβικοί συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις ενώ η επίθεση στα δικαιώματα τους θα ενταθεί. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε θα προωθηθεί πιο αποφασιστικά με την αξιολόγηση, την κατάργηση της μονιμότητας , τους manager που θα χτυπήσουν μισθούς και δικαιώματα. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουν χειρότερους όρους στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κέρδους κτλ.

Στα πλαίσια αυτά η Ταξική Ενότητα πρότεινε στο Δ.Σ.

1)Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου και φορέων ώστε να γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

2)Να κηρύξει το Ε.Κ. 4ωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 19 Οκτωβρίου μέρα που η ΓΕΝΟΠ προκήρυξε απεργία ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εργαζόμενων όλων των κλάδων με συγκέντρωση στην Κοζάνη.

3)Στο πλαίσιο πάλης να ενταχθούν αιτήματα που αφορούν την ακρίβεια για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά (όμως μείωση των τιμών του ρεύματος, καμία αύξηση στην τηλεθέρμανση κ.α), να ανοίξει το ζήτημα των Σ.Σ.Ε για τους οκταμηνίτες και εργολαβικούς και να παρθούν πίσω τα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε που προβλέπουν χτύπημα της ΕΓΣΣΕ και αιτήματα για την κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής με μέτρα στήριξης τους ενάντια στα σχέδια των συγχωνεύσεων τους που έχουν ανακοινωθεί.

Το προεδρείο και η παράταξη της ΔΑΚΕ όχι μονό δεν συμφώνησε με την πρόταση αυτή ώστε το μέτωπο του αγώνα να διευρυνθεί, να αγγίξει τις ανησυχίες των εργαζόμενων και του λαού όλης της περιοχής άλλα αρνήθηκε στη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να βάλει την πρόταση σε ψηφοφορία. Αυτοί που με αφορμή το καταστατικό του Ε.Κ θέλησαν να πετάξουν έξω τις ταξικές δυνάμεις τώρα το κάνουν κουρελόχαρτο καταργώντας την ψηφοφορία στο Δ.Σ για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αναπτυχθούν αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου αλλά να βγουν από την υποχρέωση και να αποφύγουν την κατακραυγή των εργαζόμενων και του λαού.

Γι’αυτό εκφυλίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και στο τελευταίο συνέδριο αλλά και στα Δ.Σ. Για να κρατήσουν τις καρέκλες τους ώστε να στηρίζουν πολύπλευρα τις επιταγές των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων κόντρα στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Κοζάνη 5/10/2021

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.