Η Μεταλιγνιτική περίοδος δεν επιτρέπει “χαμένες επενδύσεις” στη Δυτική Μακεδονία ( του Χάρη Κάτανα)

6 Οκτωβρίου 2021
12:49

Λίγος  χρόνος ακόμα απομένει για να διαβεί η Δυτική Μακεδονία την εποχή της απολιγνιτοποίησης και σε  αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, βρισκόμαστε επενδυτικά  ανοχύρωτοι απέναντι στην αδιαμφησβήτητα μεγάλη πιθανότητα  ερήμωσης του τόπου μας από τους  νέους, προς αναζήτηση εργασίας και ενός καλύτερου “αύριο”.

Την στιγμή που ο τόπος μας  δοκιμάζεται όσο ποτέ  άλλοτε, βλέπουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απλά δεν διεκδικεί τις επενδύσεις όπου βλέπουμε να γίνονται σε αλλά μέρη της ελληνικής επικρατείας. Όντας η περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία και με ένα επικείμενο και σκληρό νέο ανεργιακό κραχ ,αντί να προσελκύουμε , χάνουμε  επενδύσεις  ζωτικής  σημασίας που θα σήμαιναν την αναγέννηση της περιοχής  σε μια νέα εποχή. Η διεκδίκηση επενδύσεων πρέπει να γίνει επιτέλους πολιτική προτεραιότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απομάκρυνση της  προοπτικής της  γερμανικής εταιρίας «Next e.GO Mobile» που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων . Μια εταιρία που πρόσφατα είχε ακουστεί πως  εξέφρασε  τον ενδιαφέρον της ως προς την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project  της στην περιοχή της Π.Ε Κοζάνης. Ένα project  που αν μη τι άλλο μικρό μόνο δεν είναι, καθώς  με τα  στοιχεία που είχαν δώσει στελέχη της εταιρίας έκαναν λόγο για ένα  πλάνο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ , 1000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5500 έμμεσων μιας και ο όγκος των οχημάτων που θα παράγει η εταιρία ετησίως ανέρχεται σε 30.000 έως και 50.000 οχήματα.

Παρ’αυτα  το εν λόγω πρότζεκτ  φαίνεται να απομακρύνεται από την Δυτική Μακεδονία ,παρ’ότι   είχε υπάρξει ειδική ρύθμιση της ΑΑΔΕ, με την οποία δίδονταν τα κίνητρα σε τέτοιες επενδύσεις, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Π.Ε. Αρκαδίας, μάλλον θα αναπτυχθούν τελικά άλλου και την σκυτάλη παίρνει η πόλη του Βόλου για να  υλοποιηθεί καθώς  το λιμάνι παίζει τον καθοριστικό ρόλο.

Συμπερασματικά αποδεικνύεται πως ακόμα μια  φορά  λόγω της ελαφράς  διάθεσης και στάσης   από την οποία διέπεται η περιφερειακή αρχή και θεωρώντας  δεδομένο πως  υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, χάνει την χρυσή ευκαιρία ο η Π.Ε Κοζάνης  να αποτελέσει βασικό άξονα  στον επενδυτικό και δη “νεο-ενεργειακό” χάρτη της χώρας. Αιτία; Το γεγονός  της  απομόνωσης στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχή έπειτα από την προ ετών παύση λειτουργείας της  σιδηροδρομικής συγκοινωνίας  στην περιοχή Κοζάνης και Εορδαίας.

Όλα  αυτά συμβαίνουν την στιγμή που θέσεις  εργασίας  απειλούνται καθημερινά και αποτελεί θαύμα πως ακόμα και σήμερα έπειτα  από τα  εκτεταμένα lockdown  στην περιοχή την περίοδο της πανδημίας, οι πολίτες  της  Δυτικής Μακεδονίας προσπαθούν να κρατηθούν επιχειρηματικά “ζωντανοί”.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο  περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διεκδικήσουν οι έχοντες  τις  τύχες  του τόπου στα χέρια τους, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Δυτική Μακεδονία στο μεγάλο έργο της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” και σε συνδυασμό πάντα με την λειτουργία του Ε65, καθώς όμως και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης-Εορδαιας-Φλώρινας. Η μια σιδηροδρομική γραμμή δεν αναιρεί την άλλη. Ο τόπος μας χρειάζεται και τις δυο ασφαλώς για να ενισχυθούν τα επιχειρηματικά κίνητρα στον τομέα της μεταφοράς. Να καταφέρουν να βάλουν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στον επενδυτικό χάρτη ως μια  γωνιά της χώρας όπου μπορεί να παράγει, να συμμετέχει στις μεταφορές και φυσικά να αποτελέσει την “Κορωνίδα” της πράσινης  ανάπτυξης της ελληνικής  επικράτειας.

Ο Ε-65, η σιδηροδρομική Εγνατία, καθώς και η επαναλειτουργία της γραμμής Κοζάνης-Πτολεμαΐδας θα αποτελέσουν σοβαρά κίνητρα σε μια περιφέρεια όπου καλείτε να αλλάξει εργασιακή κουλτούρα. Η απώλεια επενδύσεων είναι απλά ανεπίτρεπτη για τη Δυτική Μακεδονία.

21 σχόλια

  • Είχες την ευκαιρία το 2014 που εκλέχθηκες περιφερειακός σύμβουλος μς τον Καρυπίδη, και τον Ιανουάριο του 2015 που εκλέχθηκες βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όπου συγκυβερνήσατε με το ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν οι τράπεζες! Το Σεπτέμβριο που δεν ξαναεκλέχθηκες, άλλαξες ρότα. Δεν ξεχνούμε όμως πως το ξεπούλημα της ΔΕΗ το υπέγραψε εκείνη η κυβέρνηση.

    • ΒΡΕ ΣΥ ΤΟ ΧΑΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΚΑΙΒΠΩΣ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ; ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ; ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΑΕΡΓΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ. ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ..ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΑ

    • Καλα κρασια! Εσυ μονος σου τα λες μονο σου απαντας μονος σου κανεις τα σεναρια λες οκ ετσι ειναι.
      Μαλλον εσυ εισαι οπου φυσαει ο ανεμος και οτι ειναι πιο βολικο! Κατσε σκεψου ποιος σε ξεπουλησε και τι ειδικοτερα στην προ-Συριζα εποχη και θα καταλαβεις το λαθος σου με αυτους που πηγες και ψηφισες και την πληρωνουμε σημερα αδικα!

  • Όταν δηλώνεις ότι σου αρέσει και σε τιμάει η ενασχόληση με τα κοινά είναι ανεπίτρεπτο να κατηγορείς μία περιφέρεια, ότι δεν έκανε τα δέοντα και χάθηκε το συγκεκριμένο έργο, χωρίς στοιχεία και απλώς να αναφέρεις κάτι γενικότητες περί χρόνου.
    Θα πρέπει να μας αναφέρεις τι δεν έκανε η δική μας περιφέρεια και τι έπραξε η περιφέρεια του Βόλου, αλλά από ότι φαίνεται είσαι βέβαιος ότι είναι στο χέρι του περιφερειάρχη και όχι της κυβέρνησης.

    • Ανεπίτρεπτο δεν είναι να κάνεις κριτική μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με την απώλεια σοβαρών επενδύσεων . Ανεπίτρεπτο είναι να κανείς συνεχώς πολιτικά λάθη που επιβαρύνουν την τοπική κοινωνία. Προγραμμα για επαγγελματίες που βαφτίστηκε προγραμμα για τους εκλεκτούς του περιφερειάρχη και ανύπαρκτη διεκδίκηση από το κράτος γθαψτην περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία . Από λάθος σε λάθος ο περιφερειάρχης και τολμάτε να μιλάτε για ανεπίτρεπτη κριτική ; Λίγη ντροπή δε βλάπτει !

    • Ανεπίτρεπτη είναι η απραξία του περιφερειάρχη και όχι η κριτική . Αυτό ακριβώς είναι το θέμα . Πως δεν έκανε ποτέ κάτι . Δεν το κατάλαβες ακόμη ; Δεν πειράζει πάρε το μισθό σου κανα δυο χρόνια ακόμα από την περιφέρεια . Μετά που θα πας να δούμε για μεροκάματο . Δυστυχώς οι αλήθειες πρέπει να λέγονται αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για όλους εμάς τους δυτικομακεδόνες . Ελπίζω το κοζαν να το ανεβάσει . Ευχαριστώ

  • Απο το να λέτε “είχες την ευκαιρία σου ” Και να κράζετε Νιαημεροι, σφιξας λίγο και κάντε τίποτε για τον τόπο νούμερα.

    Το μόνο που σας νοιάζει είναι να κράξετε τις θέσεις Κατανα, δεν κοιτάτε τα χαλιά σας εκεί στην Περιφέρεια μάλλον ασχολείστε με τις κοτουλες και να τα κηπάκια

  • Όταν κάποιος θέλει να θεωρείται σοβαρός πολιτικος, πρέπει όταν εκφράζεται δημόσια να το κάνει μέσα από σοβαρά κείμενα. Και κάποιο κείμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό αν είναι ανορθόγραφο. Πολύ δε περισσότερο εάν το περιεχόμενο του είναι πιο απογοητευτικό και από την ορθογραφία του.

    • Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όταν δε μπορείς να επιχειρηματολογήσεις από την πολιτική σου επι είκοσι χρόνια απραξία όλοι φταίνε και όλοι είμαι κακοί κ. Περιφεριάρχη ; Κρίμα .. ποτέ δεν ήσουν για τα ζόρικα . Μόνο που πλέον απέλασες και το όνομα του δήθεν «καλού παιδιού». Πιο καλό παιδι δηλαδή με τη μαυρίλα που μοίρασες στους εμπόρους μας. Προχωρά κ. Κάτανα !

    • Ότι δε μας αρέσει πολιτικά δεν είναι σοβαρό … ωραίος είσαι εσυ . Αβε καιραρ οι μελλοθάνατοι δυτικομακεδόνες σε χαιρετούν ! Αυτό θέλεις ; Ε ψάξε άλλου !
      Να τελειωνεται να μη σας βλέπουμε άλλο νεκροθάφτες του τοπου μας. Μαύρισμα στον Κασαπίδη !

  • Κυριε Κατανα ο τόπος σε χρειάζεται τουλάχιστον εσυ δεν είσαι σαν μερικους που τα παραμυθια τους έχουν… White dragons και την νεράιδα ονόματι “πράσινη ανάπτυξη”.

    Μάλλον πρασινα άλογα έχουν μερικοί εκεί στην περιφέρεια να μας πουλήσουν και σανό… Πολυ σανό Gourmet σανό

  • Καλημέρα Κ. ΚΑΤΑΝΑ παρακολουθώ της αναρτήσεις σας , πραγματικά πρέπει να ξεκαθαρίσετέ τις σκέψεις σας για της επόμενες εκλογές , τι θέλετε περιφέρεια, δήμο, η βουλευτική έδρα , η όπου κάτσει ? Τώρα για τον Κ. Κασαπίδη όσοι κατοικούν στην Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ξέρουμε τη έκανε πριν να βγει βουλευτής και ιδιαίτερα όλοι οι αγρότες , και οι κτηνοτρόφοι τυχαία έβγαινε πρώτος βουλευτής , ξέρουμε τον αγώνα για την φέτα και διατήρηση Π.Ο.Π . εθνικό ζήτημα, τεράστια επιτυχία, ξέρουμε ότι πέτυχε και σπούδασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι σε Ι.Ε.Κ πληρωμένο του εξωτερικού (οπτικομετρης ,σιγα τα ωα) για το τεράστιο προτζεκτ που αναφέρεσαι φάσκεις και αντιφάσκεις ,μια λες φταίει ο κασαπιδης , και από την άλλη ότι είναι λογικό να πάει αλλού που έχει κοντά λιμάνι , έχεις στοιχεία που η περιφέρεια απέτρεψε την επένδυση ? να τα δώσεις στην δημοσιότητα ,όλα τα άλλα είναι για προσωπική προβολή. Υ.Γ. Είναι καιρός να αφήσεις τα κουστουμια και το ντύσιμο μανεκέν ,(λες και είσαι υποψήφιος στην Α ΑΘΗΝΩΝ), ΚΑΙ ΝΑ κατέβεις στους δρόμους με τους πολίτες να βάλεις μπότες και να πας σε μαντριά με κτηνοτρόφους κ, αλλα . Υ.Γ το να κατηγορείς τον Κασαπίδη που τόσα χρόνια τον εκτιμά ο κόσμος δείχνει ότι δεν εκτιμάς τους ψηφοφόρους τουλάχιστον του ίδιου χώρου , το μόνο που έχεις κάνει είναι, όταν μάλωσες με τον ΑΔΟΝΙ ,άλλα και εσύ σαν αυτόν, κολοτουμπες, τον αγκαλιάζεις για μια φωτώ

    • ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΠΩΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΕ ΙΕΚ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ; ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ Κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ. ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥΒΙΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥΝ; ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΣΑΣ ΑΚΟΜΗ. ΜΕΤΑ ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΡΑΓΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.