Ενέργεια-Ανατροπή: Ανοίγει νέο ορυχείο λιγνίτη στη Φλώρινα

22 Νοεμβρίου 2021
16:36

Η επιστράτευση και των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών ενόψει του χειμώνα, σε συνδυασμό με την παράταση της ζωής τους έως το 2028, οδηγεί στην αναβίωση ενός ακόμη ορυχείου λιγνίτη στην περιοχή της Αχλάδας, Φλώρινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επίκειται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να απελευθερωθεί περιοχή εντός του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, που θα διατεθεί στην ιδιωτική εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε» για την εξόρυξη του λιγνίτη.

Πρόκειται για λιγνίτη με υψηλή θερμιδική απόδοση, σε αντίθεση με την ποιότητα εκείνου που εξάγεται από τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), της ΔΕΗ και τα οποία έχουν πάρει εντολή από τον Σεπτέμβριο να εντατικοποιήσουν τις εργασίες εξόρυξης του καυσίμου, ώστε οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου και η μία του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, να είναι σε θέση απόδοσης της μέγιστης ισχύος τους τους τρεις κρύους μήνες, Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος.

Στην περιοχή λειτουργεί ένα ακόμη ορυχείο, στο Προσήλιο Φλώρινας, το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία ΜΕΤΕ Α.Ε., τροφοδοτώντας με, επίσης, πολύ καλής ποιότητας λιγνίτη τη μονάδα της Μελίτης.

Η εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας μισθώνει εδώ και χρόνια το δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, τροφοδοτώντας, με σύμβαση, τις μονάδες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που αναμένεται να απελευθερωθεί τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει παραγωγή λιγνίτη 1.500.000 μετρικούς τόνους ετησίως και 150.000 μ.τ. τον μήνα.

Τη συνέχιση της λειτουργίας του ορυχείου της Αχλάδας είχαν ζητήσει ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης και ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Γιαννάκης, σε συνάντηση που είχαν στις αρχές Νοεμβρίου με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα. Εφόσον λυθεί το ζήτημα από νομοθετικής πλευράς, προβλέπεται το ορυχείο να μπει σε ομαλή τροφοδοσία από τον Δεκέμβριο.

Από την Αχλάδα παίρνει λιγνίτη ο ΑΗΣ Μελίτης (75%) και το υπόλοιπο καλύπτει η εταιρία ΜΕΤΕ.

Όπως προαναφέρθηκε, τα δύο λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, βγάζουν λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης.

Συνεπώς, για να επιτευχθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στο μέγιστο της ισχύος τους θα χρειαστούν ενίσχυση του καυσίμου και με λιγνίτη που να έχει υψηλή θερμιδική απόδοση. Τέτοιας ποιότητας λιγνίτη έχει το Κόσοβο. Οπότε για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγές, επιλέγεται το άνοιγμα ορυχείου στην Αχλάδα.

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία υπήρχε, εκτός από τα ορυχεία της ΔΕΗ που έκλεισαν, και το αντίστοιχο της ΛΑΡΚΟ, το οποίο, όμως έπαυσε να λειτουργεί, λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπό πώληση μεταλλουργία.

Ψάχνει λιγνίτη η Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βόρεια Μακεδονία αναζητεί εδώ και λίγο καιρό λιγνίτη από γειτονικές χώρες και έχει απευθυνθεί και στις ιδιωτικές εταιρίες στη Φλώρινα.

Οι ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρεται, λένε οι ίδιες πληροφορίες, φθάνουν τους 1.500.000 μ.τ. ετησίως.

Ο στόχος της γείτονος είναι να φουλάρει τους δύο από τους τρεις σταθμούς της, που βρίσκονται στην συνοριακή γραμμή με τη Φλώρινα (ο τρίτος σταθμός είναι παλιός και δεν λειτουργεί), ώστε να μπορεί, στη συνέχεια, να κάνει διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Και προς εμάς.

Σύσκεψη

Ο ομαλός εφοδιασμός του Συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης που συγκαλεί το μεσημέρι ο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συντονίζει η ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. Στο τραπέζι θα τεθεί προς συζήτηση η έκτακτη μελέτη επάρκειας που ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ από τις αρχές Οκτωβρίου, την οποία παρουσίασε ήδη το Euro2day.gr. Σύμφωνα με αυτήν, η κάλυψη του μέγιστου φορτίου που θα απαιτηθεί τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπολογίζεται σε 8,8-9,5 GW. Πηγές τροφοδοσίας είναι, το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες, οι ΑΠΕ, το διασυνοριακό εμπόριο και τα νερά.

Στη μελέτη αυτή ο ΑΔΜΗΕ ζητά να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους στο κρίσιμο αυτό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση. Από αυτές, το φυσικό αέριο δίνει συνολικά ισχύ 4,4 GW και οι λιγνιτικές λίγο πάνω από 2 GW. Οι θερμικές μονάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Οι λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι, οι τέσσερις του Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η Μεγαλόπολη 4. Η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου υπολογίζεται να ενταχθεί στο Σύστημα από τις 15 Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας υγρής αποθείωσης. Αντίθετα, αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, εξέφρασαν την άποψη ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξαναχρησιμοποιηθεί η Μεγαλόπολη 3, όπως έγινε τον Αύγουστο, γιατί πλέον έχει εξαντλήσει τα όρια της.

Πρόβλημα εμφανίζεται και με τα αποθέματα στους ταμιευτήρες. Τα νερά, αντί να ενισχύονται, μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η πλήρωση των ταμιευτήρων ήταν χθες κατά μέσο όρο στο 42,8% από 45,20% στις 17 Οκτωβρίου, μετά την κακοκαιρία «Μπάλος».

Συνεπώς, την εξίσωση για την κάλυψη του προβλεπόμενου φορτίου τους τρεις κρύους μήνες του χειμώνα θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ΑΠΕ και το διασυνοριακό εμπόριο. Παράγοντες, όμως, που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα των εισαγωγών, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα, μετά τις εξελίξεις με τον Nord Stream 2 και τα αποθέματα της να στο ναδίρ.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν υπάρξουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα εκτινάξουν τη ζήτηση τον χειμώνα χωρίς δυνατότητα επαρκούς κάλυψης; Στην περίπτωση αυτή ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοδικές διακοπές ηλεκτροδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι για κάποιες ώρες την ημέρα θα ξεπαγιάζουμε. Η ίδια επιλογή, άλλωστε, θεωρήθηκε μονόδρομος και τον Αύγουστο.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

3 σχόλια

  • “Νέο” ορυχείο στην Αχλάδα ανοίγουν μόνο όσοι Αθηναίοι νομίζουν πως η Αχλάδα είναι βορείως των Σκοπίων. Επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην Αχλάδα σημαίνει υποχρεωτική μετεγκατάσταση των εκεί Οικισμών, αλλά οι τοπικοί πολιτευτές είναι τόσο ανίκανοι που παρακολουθούν απαθείς και συμφωνούν σ’ ό,τι κι αν πει η Αθήνα. Λεπτομέρεια; Οι Οικισμοί έπρεπε να είχαν φύγει πριν 10 χρόνια, είναι ακόμα εκεί και δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν και οι κονκισταδόρες τους ιθαγενείς, πριν από έξι αιώνες.

    • Επιπλέον κανείς δεν ψάχνει να δει την τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ τον συγκεκριμένο λιγνίτη σε σχέση με την σύμβαση και την ποιότητα του, όχι γιατί δεν υπάρχει ποιοτικός ο λιγνίτης στο Λιγνιτωρυχείο , αλλά γιατί αφού δεν προχωρεί η μετεγκατάσταση δυσχεραίνει η αποκάλυψη του.
      Στην Μελίτη αποκαλύπτεται τι θα πει κρατικοδίαιτη Επιχειρηματικότητα.
      Ένα αμιγώς ιδιωτικό ορυχείο, με έναν και μόνο πελάτη, την πρώην (Δ) ΕΗ για να αναπτυχτεί πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.
      Αντί να προχώρηση ο ιδιοκτήτης στις απαλλοτριώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται, ζητεί από τον πελάτη του (ΔΕΗ) να κάνει την απαλλοτρίωση, το κόστος της οποίας θα το ξεπληρώσει με μακροχρόνια έκπτωση στον λιγνίτη που θα προμηθεύει. Πρακτικά να προκαταβάλει ο πελάτης προϊόν το οποίο θα παραλάβει μετά από πολλά χρόνια.
      Και αντί οι φορείς της Φλώρινας και οι κάτοικοι τον όμορων κοινοτήτων να στρέψουν την πίεση τους στον ιδιοκτήτη του ορυχείου, τα «αόρατα νήματα» κατάφεραν να τους πείσουν να πιέζουν την κυβέρνηση και πρώην ΔΕΗ.
      Κατά τα άλλα θα γίνει της κερατέας στην Φλώρινα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.