KKE Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας: Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα – Φτώχεια, ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα

30 Νοεμβρίου 2021
12:44

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη ανέδειξε μια σειρά αστικούς σχεδιασμούς που τρέχουν για τη Δυτική Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση αυτοί οι σχεδιασμοί θα έχουν κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι θα είναι ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα ξεκοκαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από τα όποια πακέτα χρηματοδότησης και που θα δουν τα «πράσινα» κέρδη τους να αυξάνονται. Χαμένη θα είναι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού της περιοχής που για άλλη μια φορά θα πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτή τη φορά της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως στο παρελθόν πλήρωσε το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι μύθος το ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι δίκαιη για το λαό, να είναι ανάπτυξη «για όλους». Το ίδιο μύθος είναι και η «δίκαιη μετάβαση», η οποία αποτελεί κοινό αφήγημα για όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που θα έχει τάχα κερδισμένο και το λαό της περιοχής.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα για το τι έρχεται να φέρει η «πράσινη μετάβαση» για το λαό και έτσι μπορούν να κριθούν οι όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την περιοχή:

  • χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας που τις αντικαθιστούν ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης,
  • ένταση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την πιο ακραία της μορφή με ορισμένα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό» των απανωτών αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.
  • χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας και «κυνήγι» των λαϊκών νοικοκυριών – καταναλωτών, με αποκοπές ρεύματος ή απειλές για αποκοπές για να προσέλθουν στο ταμείο, για να μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη «σωτηρία της ΔΕΗ» και την αύξηση της κερδοφορίας της.
  • μένει στον αέρα η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και οδεύουν προς αύξηση τα τιμολόγιά της. Πράγμα που αντιμετωπίζεται με ευχές από την κυβέρνηση να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα σύνδεσης με νέες πηγές τροφοδοσίας (Πτολεμαΐδα V). Όσο για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σημαντικό κόστος του εξοπλισμού για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για οικιακή κατανάλωση και καμία κουβέντα για τη μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.
  • οι μετεγκαταστάσεις οικισμών μένουν στον αέρα και ο πρωθυπουργός τάζει «δώρο» φωτοβολταϊκά πάρκα για να καλμάρει τις αντιδράσεις των κατοίκων.
  • ενώ οι εξαγγελίες για «εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη» και στη Δυτική Μακεδονία, εν μέσω πανδημίας, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν για την επερχόμενη υποβάθμιση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης για την περιοχή είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και την εμπορευματοποίησης του αγαθού της ενέργειας. Έρχεται να εξειδικεύσει για την περιοχή τον στρατηγικό σχεδιασμό του «πράσινου New Deal» που έχει ως στόχο να ανοίξει νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο λαός της περιοχής πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην στρατηγική των ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, την αστική στρατηγική της «δίκαιης μετάβασης» και «πράσινης ανάπτυξης».

Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ριζικά άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Στον αντίποδα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την περιοχή, μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα της περιοχής η πάλη για:

  • Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των έμμεσων φόρων, την ουσιαστική μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη. Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό. Να μην υποστούν οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Αγώνας ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» – «απολιγνιτοποίησης». Να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση, να μην αυξηθεί η τιμή της, να επεκταθεί το δίκτυο και στα χωριά.
  • Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς. Για πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της περιοχής.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του και της περιοχής στην οποία ζει, της Δυτικής Μακεδονίας.

2 σχόλια

  • να προτιμήσουμε λοιπόν το ψέμα του κομμουνισμού που έχει φτώχεια για όλους (εκτός των ολίγων αξιωματικών του κόμματος) και στο τέλος να εξάγουμε γυναίκες στον δυτικό κόσμο

  • Είσαι τρολ;
    Αλήθεια έχεις ιδέα πως ήταν το βιοτικό επίπεδο των Σοβιετικών; Τι μορφωτικό επίπεδο έχουν οι σημερινοί 50άρηδες και 60άρηδες και τι μόρφωση έχουν οι αντίστοιχοι Ρώσοι;
    Να σου θυμίσω πλάνα από ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60 με ξυπόλυτα παιδιά και φτώχεια στην Αθήνα κι αντίστοιχα δες βίντεο με τη Μόσχα της εποχής.
    Ναι, είχαν προβλήματα και ζητήματα, αλλά όχι και φτώχεια!!! Ρώτα κανέναν (μη εμπαθή) μεγαλύτερο σου, που να πρόλαβε τη Σοβιετική Ένωση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.