Πραγματοποιήθηκε, παρουσία γουνοποιών και πολιτών το συνέδριο: «Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός», το Σάββατο 13 Μαΐου  στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σιάτιστα.  Το συνέδριο έγινε για να επιβεβαιώσει την μοναδικότητα της τέχνης του κομματιαστού στη Δυτική Μακεδονία. Απώτεροι στόχοι του συνεδρίου ήταν η ένταξη της τέχνης της Γούνας στο Εθνικό Ευρετήριο «Άυλων Πολιτιστικών Αγαθών», η πιστοποίηση του προϊόντος της Γούνας με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης και στη συνέχεια η ένταξη της τέχνης της Γούνας στα παγκόσμια άυλα πολιτιστικά αγαθά.

Τα προϊόντα της γούνας στη Δυτική Μακεδονία είναι μοναδικά στην Ευρώπη με την Σιάτιστα και την Καστοριά να είναι πρωτοπόροι στην ιδιαίτερη τέχνη του κομματιαστού. Μια παραγωγική δράση με αποδεδειγμένα θετικά εξαγώγιμα  οικονομικά αποτελέσματα  και παράλληλα μια τέχνη με παράδοση αιώνων, όπως αποδεικνύεται από ντοκουμέντα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με προβολή ντοκιμαντέρ με την ιστορία της Γούνας, στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η βράβευση των Σιατιστινών ευεργετών, κ. Νίκου Παπαγεωργίου και κ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, π. Υφυπουργός Εξωτερικών και π. Αν. Υπουργός Οικονομικών  «Γούνα: Η δυναμική μια παγκόσμιας αγοράς».(Δείτε το βίντεο)

Ο κ. Δημήτριος Σιάσιος, Φιλόλογος μίλησε για τη Γούνα στη Σιάτιστα. Σύντομη αναδρομή»

Ο κ. Νίκος Δ. Ρίζος, Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας μίλησε για τη «Συμβολή της Ελληνικής γουνοποιίας στον πολιτισμό και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας».

Η κα. Ανδρομάχη Σκρέκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς «Η γούνα τη μεταβυζαντινή περίοδο στην Καστοριά και ο προστάτης άγιός της».

Η κα. Ελιάνα Δημητρακοπούλου, Σχεδιάστρια Μόδας για την «Προσέγγιση της γούνας στην εκπαίδευση – Νέοι σχεδιαστές».

Και ο Σιατιστινός κ. Παναγιώτης  Ζάρμπος , Συνταξιούχος Γουνοποιός «Η πορεία μου σαν γουνοποιός».

Συντονίστρια του συνεδρίου ήταν η κα. Βάσω Αννουλίδου, Δημοσιογράφος.

Γ.Γ. Siatista-Info

Δείτε το βίντεο του Siatista-Info: