Σεισμός στη Φλώρινα: «Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη – Έχουμε μικρές υλικές ζημιές» λέει ο δήμαρχος

10 Ιανουαρίου 2022
12:12
Κανένα σχόλιο

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Φλώρινα χθες Κυριακή (9.1.2022) το βράδυ και τους μετασεισμούς που συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα, ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, μιλάει στο newsit.gr και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και τις υλικές ζημιές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

«Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Ήδη δύο συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας είναι έξω και καταγράφουν τις ζημιές. Περιμένουμε στη Φλώρινα συνεργεία και από Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Γενικά η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο θα περίμενε κάποιος από έναν σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Έχουμε κυρίως πτώση σοβάδων από τα μπαλκόνια, ρωγμές μέσα σε σπίτια σε τοιχοποιίες. Έχουμε μια κατάρρευση ενός ακατοίκητου παλιού σπιτιού στο χωριό Αγία Παρασκευή».

Ο Βασίλης Γιαννάκης αναφέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι αλλά και το που θα τους βρει το σημερινό και τα επόμενα βραδιά έξω από τα σπίτια τους. «Οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στα πάρκα και τα αυτοκίνητά τους. Είναι ανήσυχοι γιατί συνεχίζονται οι μετασεισμοί ακόμα και τώρα πριν από λίγη ώρα είχαμε σεισμό 3,5 Ρίχτερ. Προς το παρόν δεν θα μπουν οι κάτοικοι σε κοντέινερ. Ο δήμος έχει δώσει κάποιες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθούν. Από κει και πέρα και ανάλογα την εξέλιξη των πραγμάτων θα δούμε. Τα σχολεία μας είναι κλειστά. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο πολιτικής προστασίας. Έχουμε σε ετοιμότητα τα συνεργεία κατεδάφισης και παρακολούθησης και τα μηχανήματά μας αν παρουσιαστεί κάποιο κτίριο που πρέπει να κατεδαφιστεί να προχωρήσουμε σε αυτές τις ενέργειες», καταλήγει μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Φλώρινας.

Στο νοσοκομείο δύο κάτοικοι για ψυχολογικούς λόγους

Σύμφωνα το GRTimes.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, ανέφερε πως μετά το σεισμό «δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός».

Ο ίδιος επισήμανε πως, «οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά πολλοί από αυτούς βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πόλη της Φλώρινας αποκτά ξανά ρυθμούς, ενώ έχουν ανοίξει ήδη καταστήματα όπως φούρνοι και φαρμακεία, τα οποία λειτουργούν από νωρίς».

Επιστροφή στην καθημερινότητα για τους κατοίκους μετά τον σεισμό – Αυτοψία στα κτήρια

Οι κάτοικοι της Φλώρινας προσπαθούν να επιστρέψουν σε νορμάλ καθημερινούς ρυθμούς, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Κυριακής (9.1.2022) καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πήγαν στα χωριά τους, λόγω των μετασεισμών.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι μικροζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτίρια της Φλώρινας από τον σεισμό αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μάλιστα, σεισμολόγοι που μίλησαν στο newsit.gr, κάνουν λόγο για δεδομένους μετασεισμούς.

Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- δεν αξιολογούνται ως σημαντικές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

 

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτιρίων της πόλης.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης, συνομίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μίλησε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και ζημιές εντός των ορυχείων.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – newsit.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.