ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Δυτικής Μακεδονίας – Νομαρχιακών Επιτροπών: “Ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει καμία δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να «προτείνει» την διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας στην 3η ΥΠΕ”

10 Ιανουαρίου 2022
15:22

 

 

Το τελευταίο διάστημα μετά από δημοσιεύματα και εύστοχες παρεμβάσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτ. Μακεδονίας, ενημερωθήκαμε ότι Ο Δήμος Κοζάνης ανέθεσε μελέτη για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας στο δευτεροβάθμιο επίπεδο και την σκοπιμότητα κατασκευής νέου κεντρικού νοσοκομείου. Στην εν λόγω μελέτη, προτείνεται η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα νοσοκομείο, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των υπηρεσιών των υπολοίπων και τη μετατροπή τους σε κέντρα ημερήσιας νοσηλείας! Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Τον αυθαίρετο και αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της πρότασης. Ο Δήμος Κοζάνης έχει δικαίωμα να αποφαίνεται μόνο για τα του οίκου του. Ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει καμία δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να «προτείνει» την διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας στην 3η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας. Αν ήθελε πάραυτα να καταθέσει ευρύτερη πρόταση, θα έπρεπε πρώτα να την διαβουλευτεί με τους όμορους Δήμους οι οποίοι εμπλέκονται στη μελέτη για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας, με τους λειτουργούς της υγείας αλλά και τους συλλόγους ασθενών.

2. Την προχειρότητα της μελέτης που χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνει, παίζοντας με ποσοστά και δείκτες, τον δήθεν «εξορθολογισμό» του συστήματος, ενώ στην πραγματικότητα ανακατανέμει προσωπικό από τα άλλα νοσοκομεία στο κεντρικό, χωρίς καμία περαιτέρω ενίσχυση και νέες προσλήψεις.

3. Την αναφορά σε πρόσθετες υπηρεσίες για όλα τα νοσοκομεία. Με μία πρόχειρη ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι καμία νέα υπηρεσία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Αντίθετα, θα απομειωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων.

4. Την απαξίωση καινούριων ουσιαστικά νοσοκομείων, την υποβάθμιση άλλων ήδη ανακαινισμένων και την ακύρωση δρομολογημένων επενδύσεων. Και όλα αυτά προς τι; Για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου! Μήπως πρόκειται για τον ορισμό της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος; Μήπως πρόκειται για έξαρση τοπικών μεγαλοϊδεατισμών;

5. Την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με συμπράξεις ΣΔΙΤ.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Δήμαρχος Κοζάνης (η Δημοτική Αρχή;) συμφωνεί με τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου χώρου σε όλα τα επίπεδα ή λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων στον χώρο της υγείας παριστάνοντας τον λαγό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η μελέτη όμως το κάνει και δίνει επιχειρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Δυτικής Μακεδονίας στέκονται απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η δημόσια υγεία στη Δυτ. Μακεδονία απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και πρόσβαση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών. Απαιτεί μεταξύ των άλλων την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία, με ορθολογική κατανομή των δραστηριοτήτων τους στη βάση επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν και να είναι ταξικά μεροληπτική υπέρ των αδυνάτων. Με αυτά ως προαπαιτούμενα, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των ιστορικά αποτυχημένων ιδεοληψιών της κυβέρνησης και των αέναων προσπαθειών της για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

• Ο Συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δυτικής Μακεδονίας

• Οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς.

 

20 σχόλια

  • Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προτείνει τίποτα γενικά, ας αφήσει τους αιρετούς να κάνουν τις προτάσεις τους.
    Ευτυχώς ο κόσμος κατάλαβε το πόσο λίγοι είστε.

    • Οχι εχει ο ψεκασμενος της Παρνηθας νουδουλικα που σε λιγο καιρο θα ειστε παρελθον για την περιοχη και την χωρα γενικοτερα!

  • αυθαίρετος και αντιδεολογικός ήταν ο χαρακτήρας της τότε κυβέρνησής σας να γίνει η ανεξαρτητοποίηση του δήμου Βελβεντού χωρίς να συζητηθεί το χωροταξικό και για τους άλλους πρώην δήμους που έχουν αδικιθεί.. τα του οίκου σας..

  • Συριζα δεν είμαι και ποτέ δεν θα ψηφίσω.Αλλά συμφωνώ ο Δήμος Κοζάνης να ασχοληθεί με την Κοζάνη και να αφήσει στην άκρη την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.

    • Μιλάτε εσείς που πράξετε τα μπαλώματα στο Μαμάτσειο,

      παιδιατρική – εξωτερικά, νευρολογικό τομέα, χειρουργικό, πόσες επεκτάσεις κάνατε, τις μετρήσατε καμιά φορά;

  • το κτηριακό πρόβλημα υπάρχει σήμερα λόγω της ατολμίας πριν την πρώτη επέκταση, άντε τη δεύτερη, να κτιστεί καινούργιο έξω από την πόλη.

    Το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο αν η πόλη ήταν μια κανονική πόλη και όχι τόσο πυκνοδομημένη – πυκνοκατοικημένη που είναι.

    Και φυσικά για το χάλι, δεν μπορεί να ευθύνεται άλλος από την δημοτική αρχή της πόλης όλων των χρόνων των επεκτάσεων του νοσοκομείου που έπρεπε να πατήσει πόδι και δεν το έκανε.

    Αλλά μούγκα στη στρούγκα, αν όχι η απόλυτη ανικανότητα.

  • Ασχολούμαστε με το κτιριακό ενώ το πρωτεύον είναι η υποστελέχωση που καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έλυσε και φυσικά μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να λύσει στο μέλλον.

    Λοιπόν ας αφήσουμε τα όνειρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Να καλυφθούν κάποιες βασικές θέσεις, να σουλουπωθούν κάπως τα κτίρια και κυρίως να γίνουν θέσεις στάθμευσης σε παράπλευρα οικόπεδα και άντε στο καλό.

    Πολύ μας κούρασε το θέμα…
    Άλλωστε πάμε για ερήμωση ως περιοχή με την απολιγνιτοποίηση και… κοντά είναι κι η Θεσσαλονίκη.

    Κάποιος έγραψε για ελικόπτερα, συμφωνώ μαζί του.

  • Εμ…. όλοι ήθελαν να είναι το νοσοκομείο -ει δυνατόν- στην πλατεία….
    Με τέτοιες επιλογές και στενότητα χώρου μόνο προσθήκες και μπαλώματα χωρούσαν….

  • Αυτό το “ταξικά μεροληπτική υπέρ των αδυνάτων” παροχή υπηρεσιών υγείας πως το σκεφτήκατε ?
    Από τα άπαντα του Λένιν ή την αλήστου μνήμης ρήση του Ευκλείδη, που ακόμη σας κατατρέχει?

    • Εσυ κατσε και φαε τις δηλωσεις του Κουλη οτι δεν ειμαστε ολοι το ιδιο και δεν πρεπει να ειμαστε
      και οσον αφορα για ΜΕΘ να ακους το παπαγαλακι του τον Πορτοσαλτε να σου λεει δεν εχουμε ολοι το ιδιο προσβαση στην υγεια τι να κανουμε καποιοι θα πεθαινουν.

      Πληρωνε ιδιωτικα και τσιμουδια να μην σου μενει ουτε σεντ.

  • Είναι να απορείς.. Ο Συριζα έχει δημοτική παράταξη στην Κοζάνη; μάλλον δεν έχει… και γράφουν κείμενα και ερωτήματα αυτοί που πληρώνονται (αργομισθίες κ.α.)από την Κουμουνδούρου που τελικά μάλλον την εκθέτουν… Αδιόρθωτοι..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.