Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων σε Δήμο Κοζάνης και Δήμο Σερβιών (Γράφει ο Αιμίλιος Μουχταρόπουλος*)

20 Ιανουαρίου 2022
13:47

Μέρα με την μέρα παρατηρούμε γύρω μας το σενάριο της ηλεκτροκίνησης να έρχεται όλο και πιο κοντά με την ελληνική πραγματικότητα. Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που ανακοινώνονται σταδιακά από τη κυβέρνηση γύρω από το κομμάτι αυτό μας δίνουν την εικόνα ότι μία νέα εποχή για την ηλεκτροκίνηση έχει ήδη ξεκινήσει για την Ελλάδα, μία εποχή που σηματοδοτεί μία πιο ολοκληρωμένη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.

Μέχρι πρόσφατα η ηλεκτροκίνηση φάνταζε κάτι το απρόσιτο για τα ελληνικά δεδομένα, με την εφαρμογή της να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ιδίως σε θέματα κινήτρων και υποδομών. Το δεύτερο μάλιστα, μαζί με την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το θέμα του, έχει αποδειχθεί πως αποτελούν κομβικό παράγοντα για τους οδηγούς αναφορικά με την απόφαση τους να στραφούν στην απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Το πρόβλημα αυτό έρχονται και λύνουν τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), ένα έργο που τρέχει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Πράσινου Ταμείου της χώρας μας, με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Δήμος Σερβίων μαζί με τον Δήμο Κοζάνης ήταν από τους πρώτους δήμους οι οποίοι επέλεξαν να κινηθούν δυναμικά γύρω από την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την ηλεκτροκίνηση ακολουθώντας την γενικότερη μετάβαση της χώρας προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας. Συγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό επέλεξαν να συνεργαστούν με την “Rhoé Urban Technologies”, μια startup από Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στον χώρο των πράσινων τεχνολογιών η οποία σε συνεργασία με τη “Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.” έχει αναλάβει την ανάπτυξη των Σ.Φ.Η.Ο. για τους δύο δήμους.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερες τις υπηρεσίες τους, όπως εξηγεί η “Rhoé Urban Technologies”, είναι ότι προκειμένου να προχωρήσουν στη βέλτιστη υλοποίηση των Σ.Φ.Η.Ο, λαμβάνουν υπόψιν τα μοναδικά λειτουργικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε δήμος, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, αξιοποιώντας τόσο την εκτενή εμπειρία τους στις μεταφορές όσο και το electr.io . Το electr.io πρόκειται για μία πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη μέθοδο υπολογισμού της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και της βέλτιστης χωροθέτησης σταθμών φόρτισης τους η οποία αναπτύχθηκε από την “Rhoé Urban Technologies” και αποτελεί εργαλείο “κλειδί” στην όλη προσπάθεια.

Μέχρι στιγμής είναι σε στάδιο υλοποίησης τα σχέδια για τον Δήμο Κοζάνης και έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για τον Δήμο Σερβίων, ο οποίος μετράει 19 θέσεις φόρτισης συνολικά (14 για Ι.Χ. και 5 ειδικές θέσεις φόρτισης) τις οποίες μπορεί κανείς να δει επισκεπτόμενος τους χάρτες στην ιστοσελίδα της “Rhoé Urban Technologies” κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (https://rhoe.gr/sfio.html#). Το γεγονός πως ο πληθυσμός του δήμου είναι διασκορπισμένος σε οικισμούς με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους δημιούργησε την ανάγκη για ανεξάρτητη εξυπηρέτηση των οικισμών αυτών με θέσεις φόρτισης.

Αφουγκραζόμενος λοιπόν κανείς το κλίμα γύρω μας ένα είναι σίγουρο: Η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να μπει για τα καλά στις ζωές μας και θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια!

Αιμίλιος Μουχταρόπουλος – Συνιδρυτής & Διευθυντής Μάρκετινγκ της Rhoé Urban Technologies

4 σχόλια

  • Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Δήμαρχος Σερβίων είναι συνεχώς στην μπρίζα. Έχει έτοιμους τους φορτιστές!!!!!!!
    Μπράβο Δήμαρχε μπράβο για τις πρωτιές σου.

  • Μας δουλεύετε; Κατά ποια λογική η ηλεκτροκίνηση είναι “βιώσιμη κινητικότητα”; Τι το βιώσιμο έχει να ξεκοιλιάζεις τον πλανήτη για να πάρεις λίθιο από μετάλλευμα με περιεκτικότητα 0,3%; Με το 99,7% να είναι μεταλλευτικά απόβλητα, που απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση;

    Για δοκιμάστε πρώτα να ανακυκλώσετε πτερύγια ανεμογεννητριών, που ΔΕΝ ανακυκλώνονται, φωτοβολταϊκά πάνελ, που ΔΕΝ ανακυκλώνονται και μπαταρίες λιθίου, που ΔΕΝ ανακυκλώνονται, κι έπειτα, αν έχετε τσίπα, μπορείτε να μας ξαναπείτε για βιωσιμότητα!

  • Οταν όλες τις μελέτες στον Δήμο Κοζάνης και Σερβίων τις έχει πάρει μια μελετητική εταιρεία η Lever ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης μέλος του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί, τις εκτελεί η Rhoe, κολητάρια του Πρωθυπουργού…….καταλαβαίνεις τι παιζεται! τι startups και πρασινα αλογα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.