Δημόσια διοίκηση και νομιμότητα (του Μπάμπη Καμπουρίδη)

17 Μαΐου 2017
10:06

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια απόφαση καταδίκης παράβασης καθήκοντος από κοινού σε βάρος αιρετών και υπαλλήλου ΝΠΔΔ.

Δυστυχώς αυτό είναι κοινή πρακτική σε όλο τον δημόσιο τομέα και υπάλληλοι υποχρεώνονται να προβαίνουν σε καταφανώς παράνομες πράξεις, αφού δέχονται πολλαπλές πιέσεις είτε από τους φυσικούς προϊσταμένους τους, είτε από αιρετούς, οι οποίοι όμως φροντίζουν να μην υπάρχει πουθενά η υπογραφή τους για προφανείς λόγους.

Πριν μερικά χρόνια σε άτυπη σύσκεψη Τεχνικής Υπηρεσίας ΝΠΔΔ παρουσία του επικεφαλής αιρετού, όταν υπάλληλος έθεσε το ζήτημα ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας (συνταξιούχος από τον περασμένο Μάρτιο) ρώτησε με περισσό θράσος τον υπάλληλο: «Εσύ στο σπίτι σου εφαρμόζεις όλη τη νομοθεσία»;

Όταν οι υπάλληλοι αντιδρούν τότε χλευάζονται από τους αιρετούς και τους προϊσταμένους, απειλούνται και τους υποδεικνύεται ότι «δεν είναι συνεργάσιμοι».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ο υπάλληλος είναι εκείνος που πρώτος ελέγχει τη νομιμότητα της εντολής που έχει δεχτεί (εννοείται ότι αυτή πρέπει να είναι γραπτή), απαντά γραπτά στην προϊσταμένη αρχή για το παράνομο της εντολής και εφ’ όσον δεχτεί δεύτερη γραπτή εντολή τότε εκτελεί χωρίς να έχει καμία ποινική ευθύνη.

Αν υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα αυτό δεν επικεντρώνεται στη λειτουργία των υπαλλήλων, αλλά σε αυτή της δημόσιας διοίκησης που αποτελείται από προϊσταμένους, διευθυντές, γενικούς διευθυντές και αιρετούς, πρόθυμους να «εξυπηρετήσουν» οι πρώτοι τους δεύτερους για την εργασιακή τους εξέλιξη.

του Μπάμπη Καμπουρίδη

kabouridis.babis@yahoo.gr

6 σχόλια

  • πολυ σωστα.οι αιρετοι θελουν να εχουν καλες σχεσεις με ολους, να ειναι αρεστοι, να τους χρωστουν χαρη οι πολιτες κι ο υπαλληλος να κανει παρατυπίες.

    • αιρετός

      κάτσε στον καναπέ σου …και περίμενε οι άλλοι να βγάζουν το φίδι από την τρύπα….

  • Οι καυμένοι οι υπάλληλοι, μόνιμοι, δημοσίου….που εκβιάζονται και υποχωρούν. Λες και δεν ξέρουν που είναι οι δικηγόροι,, οι συνδικαληστές τους….ο εισαγγελέας… Αλλά φταίνε πάντα οι άλλοι και όχι εμείς. Ε, όχι…όλοι κρίνονται από ότι κάνουν ή,παραλείπουν να κάνουν. Όχι να παρανομούμε και μετά να μυξοκλαίμε…

  • σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ο υπάλληλος είναι εκείνος που πρώτος ελέγχει τη νομιμότητα της εντολής που έχει δεχτεί (εννοείται ότι αυτή πρέπει να είναι γραπτή), απαντά γραπτά στην προϊσταμένη αρχή για το παράνομο της εντολής και εφ’ όσον δεχτεί δεύτερη γραπτή εντολή τότε εκτελεί χωρίς να έχει καμία ποινική ευθύνη

    αει γεια σου…ΑΡΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.