Βρίσκουν τοίχο οι πρωτοβουλίες Παναγιωτάκη – Οι 4 +1 ανατροπές στους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΗ

19 Μαΐου 2017
11:11
Κανένα σχόλιο

Το χθεσινό μπλόκο που ορθώθηκε από την κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα στα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για συνεργασία με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της Μελίτης 2 θεωρείται ήδη από πολλές πλευρές η κορυφή του παγόβουνου.

Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δει στο πρόσφατο παρελθόν να ακυρώνονται στην πράξη πρωτοβουλίες και μεγαλόπνοα σχέδια που παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερες φιλοδοξίες, θεωρήθηκαν όμως από κυβέρνηση και δανειστές μη ρεαλιστικά και δεν προχώρησαν στη φάση της υλοποίησης.

Ήδη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, υπάρχει η αίσθηση ότι «η ΔΕΗ αναλώνεται στο να δίνει άσκοπες μάχες», αντί να επικεντρώνεται σε θέματα που μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να αντιμετωπίσει από καλύτερους όρους το νέο τοπίο της αγοράς που διαμορφώνεται.

Διότι δεν είναι μόνο το project Μελίτη που η ΔΕΗ προώθησε με την κινεζική CMEC, με την κυβέρνηση να βάζει τώρα μπλόκο (είχε προηγηθεί η ανακοίνωση Σταθάκη για νέο διαγωνισμό για τη Βευη) και να θέτει ως όρο για τέτοιες συνεργασίες τις ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες και στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο – κατά κανόνα – των σχέσεων με τους εταίρους:

1)Αμφισβήτηση των ΝΟΜΕ: Η στρατηγική της διοίκησης να αμφισβητήσει τα ΝΟΜΕ ήταν εκ των πραγμάτων αντιφατική καθώς οι δημοπρασίες αποτέλεσαν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να αποσυρθεί από το τραπέζι η περίφημη “μικρή ΔΕΗ”. Η προσφυγή της ΔΕΗ στη δικαιοσύνη αποσύρθηκε ενώ την ίδια στιγμή η απόφαση να χορηγηθούν εκπτώσεις από τη ΔΕΚΟ προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Στο βαθμό που ανέκοψε την ανοδική πορεία των μεριδίων των ιδιωτών, ενοχοποιείται για την επαναφορά της συζήτησης για τις πωλήσεις μονάδων

2)Εταιρείες λιανικής: η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τη ΔΕΗ ως αντίμετρο για τα ΝΟΜΕ. Τελικά απορρίφθηκε μετ’ επαίνων από την τρόικα και οι περίφημοι διαγωνισμοί για τους οποίους μάλιστα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου παραπέμφθηκαν στις καλένδες, τουλάχιστον ως συμφωνημένο μέτρο για την επίτευξη των στόχων.

3)Μελίτη 2: Από την αρχή είχε επισημανθεί στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι εγείρονται ζητήματα ανταγωνισμού με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Τότε ο κ. Παναγιωτάκης απαντούσε ότι μόνο οι κινέζοι βάζουν τα χρήματα για να κατασκευάσουν τη μονάδα. Το επιχείρημα αυτό όμως φαίνεται ότι δεν έπεισε τις κοινοτικές αρχές ανταγωνισμού. Αλλά και η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Πιτσιόρλα θεωρεί ότι οι συνεργασίες με τους κινέζους μπορούν να προχωρήσουν μόνο με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.

4)Συμπράξεις με ιδιώτες για 2 νέες λιγνιτικές: η πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο μέσω… συνέντευξης, προκάλεσε έκπληξη εντός και εκτός Ελλάδος. Και αυτό διότι η ΔΕΗ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ουδέποτε παρουσίασε, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά, αυτές τις σκέψεις. Αυτό έγινε ενώ ακόμη δεν είχε στεγνώσει καλά, καλά το μελάνι από τη συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών. Ως εκ τούτου αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τις Βρυξέλλες, ενώ και εντός κυβέρνησης η υποδοχή ήταν αρνητική.

Τέλος δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο μνημόνιο μπήκαν συγκεκριμένοι όροι που αφορούν στα εσωτερικά της ΔΕΗ , τον τρόπο διοίκησης και αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας. Έτσι θυμίζουμε υπάρχει υποχρέωση για πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα πρέπει να καταρτίσει πλάνο για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, την μείωση των ρευματοκλοπών, αλλά και για την καθιέρωση μηνιαιών λογαριασμών. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις του μνημονίου θεωρείται ότι υπεισέρχονται σε θέματα καθημερινής διοίκησης και διαχείρισης της ΔΕΚΟ, η οποία θυμίζουμε είχε θέσει στο παρελθόν ως προτεραιότητα το θέμα των ανεξόφλητων και των ρευματοκλοπών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει κάποια ουσιαστική βελτίωση…

ΠΗΓΗ https://energypress.gr

Χρήστος Στεφάνου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.