Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης –  ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.  προβαίνει ο Δήμος Κοζάνης, για το έργο με διακριτικό τίτλο «Κοζάνη 2020+». Η σύμβαση θα κινηθεί σε δράσεις αειφόρου ανάπτυξης, ανακύκλωσης, βελτίωσης καθημερινότητας του πολίτη, καλύτερης λειτουργίας του Δήμου κ.ά.

Εισηγητής του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκαν και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Κ. Ασημόπουλος. Τη δική του θέση αλλά και τα ερωτήματά του για τη συνεργασία αυτή και τα αυτή περιλαμβάνει  κατέθεσε από πλευράς αντιπολίτευσης ο Λ. Μαλούτας.

Όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Κοζάνης πρόκειται για την εκπόνηση ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου για την ενέργεια και αξιοποίηση των ευκαιριών, των δυνατοτήτων και ενσωμάτωσης της αειφόρου ανάπτυξης και καινοτόμου ενέργειας. «Είμαστε σε ένα ενεργειακό μεταίχμιο για την περιοχή μας και θεωρούμε ότι ο Δήμος μας θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στα ζητήματα αυτά και θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Δράσεις βελτίωση καθημερινότητας των πολιτών και λειτουργίας του Δήμου», είπε, για να σταθεί κυρίαρχα στη σημαντικότητα της κοινής προσπάθειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων της περιοχής.

Τα δικά του ερωτήματα και διαφωνίες-επισημάνσεις ως προς τα της σύμβασης κατέθεσε σε δηλώσεις του ο κ. Μαλούτας: «η σύμβαση αυτή παρ’ ότι ασχολήθηκα δεν κατάλαβα πολλά πράγματα. Ελπίζω να διαφωτιστούμε από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Πρόκειται για μια πρόχειρη προσπάθεια. Ακόμη και στο ίδιο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης βρίσκονται λάθη ακόμη και στο κόστος της σύμβασης. Δεύτερον υπάρχει παντελής απουσία αναπτυξιακής στόχευσης από τη Δημοτική Αρχή. Και τρίτον αποτυπώνει και αυτή η προσπάθεια την πλήρη απαξίωση του έργου που είχε γίνει στο παρελθόν. Έργα που είναι χρηματοδοτήθηκαν και είναι έτοιμα για χρηματοδότηση», ανέφερε.

Έτοιμοι για να διαχειριστούν το αντικείμενο της σύμβασης και την ανάπτυξη του σχεδιασμού Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος  των οποίων αντίστοιχα κ.κ. Τουρλιδάκης και Ασημόπουλος, σχολίασαν εκτός άλλων πως η προγραμματική αυτή σύμβαση αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης και είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας πολύ στενής συνεργασίας σε επίπεδο σχεδιασμού και προγραμματισμού. «Η εμπειρία και η τεχνογνωσία στα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα ευελπιστούμε ότι θα φέρει ένα πολύ καλό και πολύτιμο αποτέλεσμα», τόνισαν.

Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr