Αντικείμενο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει το σύνολο ιδιωτικής συλλογής με μηχανές εσωτερικής καύσης του προηγούμενου αιώνα,  που ανήκει στον Βελισσάριο Μυλωνά και  εκτίθενται σε έναν άνετο χώρο στην Αναρράχη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Πρόκειται για είκοσι, σπάνιες, μηχανές  ορισμένες μοναδικές στον  κόσμο, που απέκτησε ο συλλέκτης μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών και προέρχονται από Αυστραλία, Αμερική και Αγγλία, ενώ, στην κατοχή του έχει περιέλθει και η πρώτη μηχανή παραγωγής ενέργειας προπολεμικά στην Πτολεμαΐδα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας  Νίκος Ασημόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στα εγκαίνια του ιδιαίτερου αυτού Μουσειακού χώρου, δήλωσε, ότι το ΤΕΙ θα αξιοποιήσει τον τεχνολογικό  πλούτο, με επιτόπιες επισκέψεις φοιτητών  για να δουν τη συλλογή και ίσως ορισμένοι να τις επιλέξουν για τις διπλωματικές τους εργασίες, ενώ, από τη νέα σπουδαστική χρονιά η διαδικασία της μελέτης για την υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, συναφή με τις μηχανές,  θα προσλάβει συστηματικό χαρακτήρα

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ

 ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου