Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία της περιοχής Βοίου, ξεκίνησε την Παρασκευή 16/12 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18/12

20 Δεκεμβρίου 2016
10:47
Κανένα σχόλιο

«ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΒΟΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ»

Ανέβηκε ο πήχης πολύ ψηλά στη γιορτή γευστικού πολιτισμού στη Σιάτιστα Βοίου που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 18 Δεκεμβρίου

Ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ γαστρονομίας ολοκλήρωσε τις τριήμερες εκδηλώσεις του στη Σιάτιστα για πρώτη χρονιά, με ανθρώπους από την κάθε γωνιά του Βοίου να δίνουν το δικό τους παρόν.

Οι γνώριμοι δρόμοι της γευστικής παράδοσης του Βοίου, όπως περνούν μέσα από τις συνταγές που έχουν διασώσει οι τοπικές κοινωνίες, παρουσιάστηκαν στο γαστρονομικό φεστιβάλ του Βοίου.

Όλοι οι συντελεστές επέδειξαν μία εξαιρετική διάθεση, εμπλουτίζοντας τη διοργάνωση με το κέφι τους, ενώ έδωσαν νέες άγνωστες στους πολλούς, συνταγές παραδοσιακών γεύσεων, συστήνοντας την τοπική τους κουζίνα στο πλήθος των Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ.

Πέραν των γευστικών αναζητήσεων, ιδιαίτερη στιγμή του τριημέρου αποτέλεσαν και οι παρουσίες των μουσικών σχημάτων του μουσικού σχολείου Σιάτιστας αλλά και χορευτικών συγκροτημάτων, που μύησαν τους επισκέπτες στους χορευτικούς ρυθμούς της παράδοσης, με το ΚΑΠΗ Σιάτιστας να πρωτοτυπεί και να εισπράττει τα εύσημα όλων με την παρουσίαση των χορευτικών της .

Την αποτύπωση του φεστιβάλ, της προσπάθειας, που απαιτεί η διοργάνωση του αλλά και σε ότι αφορά στην μελλοντική τους πορεία, κλήθηκαν να σκιαγραφήσουν οι άνθρωποι που φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, με πρώτο τον Δήμαρχο αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές του Δήμου, που δεν υπολογίζουν κόπο και κούραση, προκειμένου να ανεβάσουν την διοργάνωση ψηλότερα.

Ψυχή είναι οι εθελοντές”

Η ψυχή είναι οι εθελοντές, είναι όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν, είναι οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, είναι οι φορείς που μας υποστηρίζουν, είναι τελικά η συλλογική προσπάθεια. Για μας ο θεσμός είναι πάντα πάνω και πέρα από τους φορείς, τα πρόσωπα, το εγώ. Είναι μία συλλογική προσπάθεια και αυτό θέλουμε να προβάλλουμε, απλώς κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν, μαζί με τους εθελοντές”.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όσο μεγαλώνει η διοργάνωση, πράγμα που γίνεται αντιληπτό με όλο και νέες και πιο μεγαλεπήβολες συμμετοχές, τόσο μεγαλώνει και η κούραση για την επιτυχία της.

Τα εγκαίνια του πρώτου γαστρονομικού φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στις 5:30 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του «Πολιτιστικού κέντρου Άρης & Λίλιαν Βουδούρη», τραβώντας τα βλέμματα ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημείο αναφοράς της επιχειρηματικότητας του πολιτισμού και των γαστρονομικών εξελίξεων, χαρακτήρισαν την έκθεση επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν τα εγκαίνια.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε επ’ ακριβώς αλλά και εμπλουτίστηκε με ευχάριστες εκπλήξεις ανθρώπων καταξιωμένων στον χώρο της γαστρονομίας αλλά και από τον κόσμο της περιοχής αλλά και αρκετούς εκτός περιοχής όπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μόλις του διαμηνύθηκε το επαγγελματικό επίπεδο της διοργάνωσης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ με τα εγκαίνια του φεστιβάλ.

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος κ. Τάνια Ώττα και ακολούθησε το Καλωσόρισμα από τον Βησσαρίων Παρθένη ο οποίος με πάρα πολύ ευρηματικό χιούμορ μας είπε δυο λόγια για το ταξίδι που ξεκινά.

Κατόπιν έγινε προβολή βιβλίου με τίτλο «Παραδοσιακές Συνταγές της Σιάτιστας» της Σουζάννας Παπαναούμ – Σιάπαντα. Παρουσίασε η Περιστέρα Μάνιου –Εκπαιδευτικός.

Ο Βησσαρίων Παρθένης και η Νανά Γκαμπούρα μας καλωσόρισαν με γευστικές δημιουργίες από προϊόντα Βοΐου. Ο Βησσαρίων Παρθένης μας μίλησε για την μαγειρική οικονομία.

Η βραδιά έκλεισε με άνοιγμα του μπουφέ με τοπικά εδέσματα.

Το Σάββατο, το φεστιβάλ ξεκίνησε με το ΙΕΚ Βολταίρος Κοζάνης που μαγείρεψε με τοπικά προϊόντα και δημιούργησε πρωτότυπες συνταγές.

Το κτίριο γέμισε από ζωή με τους ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΕΦ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ … «Μαγειρέψαμε με τα παιδιά τοπικά προϊόντα και παίξαμε, να ζυμώσαμε , κουλουράκια με μέλι και κανέλα , ζεστά τυροπιτάκια με ντόπιο τυρί, κεκάκια με γιαούρτι και άλλες λιχουδιές με αγνά τοπικά προϊόντα. Με τη Μαρία Μαρκοπούλου και την Κατερίνα Τότσκα.

Ακολούθησε Διαγωνισμός Μαγειρικής με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος όπου δοκίμασε και βαθμολόγησε τοπικά πιάτα.

Στη συνέχεια, ο Δαμιανάκης Γιώργος executive chef, καθηγητής γαστρονομίας και πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου μας ταξίδεψε στην Κρητική κουζίνα και την πάντρεψε με τοπικά προϊόντα. Παράλληλα μας έδειξε την τέχνη του carving.

Παρασκευάσαμε πίτες με μια νέα ματιά από μαγείρισσες της περιοχής και το ΙΕΚ Βολταίρος.

Εξαιρετική και η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος γαστρονομίας και πολιτισμού στα περιοδικά  Real Taste, Escape της Realnews, Emvolos.gr και Διευθύντρια Επικοινωνίας της σχολής γαστρονομίας Etoile, μας εξήγησε την τέχνη της φωτογραφίας στη γαστρονομία- το λεγόμενο «μάτι».

Η λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος μαγείρεψε με τοπικά προϊόντα και πρότεινε συνταγές. Γνωριμία με όλα τα τοπικά προϊόντα. Ειδικό αφιέρωμα στους vegans & vegetarians. Μανιτάρια: Μία έκρηξη γεύσης και πρωτεΐνης.

Ακολούθησε γευστική δοκιμή με παραδοσιακά εδέσματα.

Η βραδιά έκλεισε με το Wine Concert από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Οι μαθητές έπαιξαν κλασσικά αλλά και χριστουγεννιάτικα κομμάτια, με σχήματα κιθάρας και πνευστού.

Σύνολο Kιθαριστών “GuitÃriston” Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Good King Wenseslas

Once in Royal David’s City

In the Bleak Midwinter

Away in a Manger

We wish you a merry Christmas

Deck the Halls

Colonel Bogey March

You really sunshine

Διδασκαλία-επιμέλεια συνόλου: Ιωάννης Ζορπίδης

Σύνολο Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Που ’ναι τα χρόνια (Μουσική Στ. Κουγιουμτζής)

Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Μουσική Στ. Κραουνάκης)

Χαρταετοί (Μουσική Μ. Θεοδωράκης)

Συρτάκι (Μουσική Γ. Ζαμπέτας)

Holiday Songs (Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελωδίες

Διεύθυνση-Διδασκαλία: Στέργιος Ανδρέου

Την Κυριακή παρασκευάσαμε Ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.

Ακολούθησε ημερίδα με στόχο να φέρει κοντά τους εκπροσώπους της Φιλοξενίας και της Γαστρονομίας με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές παραδοσιακών και μη, Τοπικών Προϊόντων, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Το πρόγραμμα εισηγήσεων αναλυτικά:

  • κ. Σίσσυ Νίκα , δημοσιογράφος γαστρονομίας και πολιτισμού στα περιοδικά  Real Taste, Escape της Realnews, Emvolos.gr και Διευθύντρια Επικοινωνίας της σχολής γαστρονομίας Etoile,ΘΕΜΑ: “Η γαστρονομία αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου”.

  • κ. Νανά Γκαμπούρα, chef της λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος ΘΕΜΑ: Η Μεσογειακού τύπου δίαιτα: Ένας σταθμός στην ιστορία της ανθρώπινης διατροφής και ορόσημο για την παγκόσμια υγεία. Παραδοσιακή Βοιάτικη κουζίνα με υλικά του σήμερα και του χτες. Γαστρονομική μας παράδοση και σύγχρονες τεχνικές.

  • Κατερίνα Σουλίδου, Διαιτολόγος- ΔιατροφολόγοςΚλινική Διαβητολόγος ΘΕΜΑ: – θρεπτική αξία κρασιού.

  • κ. Δημητροπούλου Ευαγγελία Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΘΕΜΑ: – «Ο ρόλος των οσπρίων στη διατροφή του ανθρώπου».

  • κ. Παύλος Τσότσος -π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ: Η επίδραση της τοπικής γαστρονομίας στην ανάπτυξη του τουρισμού της Δυτ. Μακεδονίας.

  • κ. Κων/νος Τσιλογιάννης – Εκπρόσωπος και Μέλος της πανελλήνιας Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”ΘΕΜΑ: Πολιτισμός & Περιβάλλον ως Κομβικοί Άξονες Τοπικής Ανάπτυξης.

  • κ. Γρηγόρης Μαυρίδης –Εκπρόσωπος ΑΝΚΟ ΑΕ.ΘΕΜΑ: Γαστρονομικές περιπλανήσεις και πολιτισμός των γεύσεων.

  • κ. Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ:  “Η συμβολή των τοπικών ποικιλιών αμπέλου στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα: Το παράδειγμα των ποικιλιών του Βοΐου.

  • κ. Έφη Χατζηδημητρίου, Γεωπόνος-Οινολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Δημήτριος Μανιάτης, Οινολόγος-σύμβουλος εμφιάλωσης
    ΘΕΜΑ: “Ερυθρή και λευκή χωρική οινοποίηση. Τι προσέχω από το σταφύλι
    μέχρι την εμφιάλωση”.

  • κ. Θέκλα Γαλαζούδη, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ), Founder BACK2ROOTS UK ΘΕΜΑ: “Προώθηση Τοπικών Προϊόντων. Από την παραγωγή στο Branding.”

Συντονιστής ημερίδας ήταν με πολύ μεγάλη επιτυχία η Τάνια Ώττα-Δημοσιογράφος.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για την ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού τουρισμού

Έγινε η απονομή επαίνων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας

Στη συνέχεια ο Σεφ Κώστας Κολιός μαγείρεψε με προϊόντα του τόπου μας.

Το ΙΕΚ Βολταίρος της Κοζάνης , μας ετοίμασαν γλυκές γευστικές δημιουργίες από κάστανο και όχι μόνο. Γευστική δοκιμή από τα ΙΕΚ Βολταίρος σε ανάδειξη του «παρεξηγημένου»: Ασυνήθιστες τροφές της περιοχής μας, πλούσιες σε θρεπτική αξία.

Τοπικοί χοροί με την συμμετοχή του ΚΑΠΗ Σιάτιστας.

Στις 9 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης ,απονομές ευχαριστηρίων σε όσους συμμετείχαν. Το κλίμα ήταν υπέροχο, ο κόσμος κατενθουσιασμένος και δόθηκε το ραντεβού για την επόμενη φορά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργανώτρια εταιρία mediacast Χατζηνικολάου που με την άρτια οργάνωση και τον επαγγελματισμό έφεραν το Βόιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και έθεσαν την βάση για την επιβεβλημένη μελλοντική προσπάθεια, την Εθελοντική δράση πολιτών Σιάτιστας, το ΚΑΠΗ Σιάτιστας, τους επιχειρηματίες που συνέβαλλαν με τα προϊόντα τους αλλά και την συμμετοχή τους στην έκθεση.

www. dimosvoiou.gr // www.facebook.com/ Ημέρες Γαστρονομίας στο Βόϊο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.