Επιτροπή Αγώνα για την λειτουργία των ορυχείων Σερβίων: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη Μ.

20 Δεκεμβρίου 2016
11:32

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη Μ. είχε η Επιτροπή Αγώνα για την λειτουργία των ορυχείων της περιοχής Σερβίων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Π.Ε Κοζάνης.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδης Θ., ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης κ. Δημητριάδης Δ. και όλα τα μέλη της Επιτροπής που εκπροσωπούν την περιοχή Σερβίων. Τέθηκαν εκ νέου στον Πρόεδρο της ΔΕΗ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη (Λάβας και Προσηλίου), από τον Μάιο του 2016. Επιπλέον έγινε και μία ανασκόπηση των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την διάρκεια της σύσκεψης στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016.

Επισημάνθηκε στον κ. Πρόεδρο ότι καθυστερεί η υλοποίηση, όσων είχαν συμφωνηθεί στην Αθήνα και ότι λόγω ακριβώς αυτής της καθυστέρησης, το Ορυχείο Προσηλίου ουσιαστικά έχει κλείσει, δεδομένου ότι οι ποσότητες λιγνίτη που απαιτούνται, έως την λήξη της σύμβασης είναι αποκαλυμμένες, και το ορυχείο αναγκαστικά έχει μειώσει δραστικά τις δραστηριότητές του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από το ορυχείο Προσηλίου περίπου 40 χωματουργικά μηχανήματα (εκσκαφείς, φορτηγά κ.α. βοηθητικά μηχανήματα) που οι ιδιοκτήτες τους είναι όλοι κάτοικοι της περιοχής και μάλιστα κάποιοι ακριβώς, λόγω αυτών των προβλημάτων και των υποχρεώσεων που ήδη τους βάρυναν, να έχουν αδρανοποιηθεί και από το επάγγελμα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η απασχόληση επίσης των επικαθήμενων φορτηγών μεταφοράς έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, με γνωστά επακόλουθα.

Στη συνάντηση έγινε σαφές, για μια ακόμα φορά, ότι το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα και να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, μιας και όπως είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα, το ορυχείο αυτό θα ενταχθεί μαζί με το ορυχείο της Λάβας στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ, καθώς η ποιότητα του λιγνίτη που παράγει, το καθιστά άκρως απαραίτητο για τον εμπλουτισμό των λιγνιτών της ΔΕΗ Α.Ε., για την εύρυθμη και οικονομική λειτουργία των ΑΗΣ , ιδιαίτερα δε του ΑΗΣ Μελίτης αλλά και μελλοντικά του ΑΗΣ Μελίτης ΙΙ. Στα πλαίσια αυτής της στήριξης η Επιτροπή πρότεινε την σύναψη νέας μικρής σύμβασης για την προμήθεια 100.000 τόνων λιγνίτη, που θα δώσει μια μικρή ανάσα στο ορυχείο και τους επαγγελματίες της περιοχής για το χρονικό διάστημα έως ότου υπογραφεί η σύμβαση μακράς διάρκειας που έχει συμφωνηθεί στην Αθήνα. Εμείς πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή είναι νόμιμη, εύλογη και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν επηρεάζει αρνητικά το κόστος της ΔΕΗ.

Η απάντηση του Προέδρου της ΔΕΗ στην πρότασή μας, προς έκπληξή μας και σε αντίθεση με όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα, ήταν κάθετα αρνητική. Άρνηση που φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της υπολειτουργίας του Προσηλίου μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης, με δραματικές συνέπειες για το προσωπικό του ορυχείου αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Σαν Επιτροπή δηλώνουμε, ότι μαζί με τους επαγγελματίες και τους πολίτες της περιοχής, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την λειτουργία των δύο ορυχείων φθάνοντας αν χρειαστεί και σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δηλώνουμε επίσης ξεκάθαρα, ότι για την περιοχή ο λιγνίτης, ως εγχώριο καύσιμο, πρέπει να αποτελέσει το κύριο καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και ότι μαζί με τους άλλους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τα συνδικάτα θα αγωνιστούμε για την στήριξη του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Καλούμε τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια και όλους τους θεσμικούς φορείς της Π.Ε Κοζάνης, να συμμετέχουν καθοριστικά και με κάθε τρόπο στην προσπάθειά μας αυτή.

Για μας η επιβίωση της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση των δύο ορυχείων. Και στον αγώνα μας αυτό δεν θα κάνουμε πίσω και ο καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις του.

Σέρβια 15-12-2016 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

7 σχόλια

  • Κι ενώ η Γερμανία έχει σχεδιάσει για το μέλλον, την αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, εντός Γερμανίας, από λιγνίτη ( ως το πιο φθηνό καύσιμο)τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (δηλ. της Γερμανικής Ευρώπης), τις υποχρεώνει να αποεπενδύσουν απ το λιγνίτη με τη δικαιολογία της προστασίας του περιβαλλοντος. Είναι φανερό ότι προσπαθεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των υπόλοιπων χωρών και να αυξήσει την δική της εις βάρος τους.

  • Γερμανία: λόγω εκλογών το 2017, η “σωτηρία του πλανήτη” αναβάλλεται από το 2020 στο …2050!
    Γερμανία: λόγω εκλογών το 2017, η “σωτηρία του πλανήτη” αναβάλλεται από το 2020 στο …2050!
    http://greeklignite.blogspot.gr/2016/12/2017-2020-2050.html
    Θύμα της Ε.Ε είναι ο λιγνίτης.
    Για περισσότερη ενημέρωση για τον λιγνίτη στο σάιτ του
    arxchaioptryx.blogspot και
    Λιγνίτης ο δικός μαύρος χρυσός

  • η Γερμανια οχι μονο δεν σχεδιαζει την αυξηση της ηλεκτροπαραγωγης απο τον λιγνιτη αλλα ακριβως το αντιθετο, ακομα και την καταργηση ολων των μηχανων εσωτερικης καυσης με ορυκτα καυσιμα απο το 2030……..

    • Φίλε μου έμεινες πίσω στην ενημέρωση. Μάλλον δεν διάβασες την παραπάνω σύνδεσμο . Επειδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος πού έθεσαν για το 2020 (προγραμματισμός από τό 1990-2020) όσο αφορά το μείωση τού CO2 τώρα το μεταθέτουν γιά τό 2050.
      Ζήσε μέχρι τότε να δεις αποτελέσματα. Μέχρι τότε πλήρωνε φόρο ΕΤΜΕΑΡ γιά να οικονομάνε οι Αεριτζήδες Μπόμπολας , Μητυληναιος, Κοπελούζος κλπ μεγαλοσχήμονε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.