Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ για τις ζημιές από την  χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες σε περιοχές στην ΠΕ Κοζάνης

24 Μαΐου 2017
09:48
Κανένα σχόλιο

Τεράστια καταστροφή και μεγάλα προβλήματα άφησε στις καλλιέργειες η χαλαζόπτωση στα χωριά Πύργους και Μεσόβουνο του Δήμου Εορδαίας.  Ειδικά στους Πύργους η καταστροφική είναι ολοκληρωτική καθώς καταστράφηκε το 100% της παραγωγής καθώς δεν αποφεύχθηκε παρά και την χρήση αντιχαλαζιακών διχτυών από τους παραγωγούς. Από τη βροχή και το χαλάζι καταστράφηκε ολοκληρωτικά η παραγωγή των αγροτών σε  κεράσια, μήλα κ.α

Είναι προκλητικό από την μεριά της συγκυβέρνησης να καταβάλλονται σήμερα, ύστερα από 2 χρόνια στους παραγωγούς στους Πύργους, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές του 2015 και αυτές να είναι πολύ παρακάτω από το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Οι φτωχοί και μικρομεσαίοι παραγωγοί κινδυνεύουν φέτος να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα την στιγμή που ήδη βιώνουν τις συνέπειες από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτική Πολιτικής (ΚΑΠ) και της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης που ξεκληρίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες τους. Στηρίζει τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που εκφράζεται μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για την καταβολή των αποζημιώσεων με βάση το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Η κακοκαιρία που έπληξε την ΠΕ Κοζάνης δημιούργησε προβλήματα στο λαό της περιοχής, στο οδικό δίκτυο της πόλης της Κοζάνης όπου πλημμύρισαν δρόμοι και πεζοδρόμια, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει και η πυροσβεστική.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πλημμύρες αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κοζάνη. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά έργα και υποδομές.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καταιγίδα αναδεικνύουν την ουσιαστική αδιαφορία του αστικού κράτους για την πρόληψη καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Γι’ αυτό δεν προχωράνε τα αναγκαία έργα συντήρησης του αντιπλημμυρικού συστήματος.

Το ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Κοζάνης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. συγκεντρώνοντας δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Κοζάνη 24/5/17

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.