Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακούει στο όνομα ΑΚΕ, έχει βαλθεί να χτίσει το «κοινωνικό προφίλ» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Με συστηματικό τρόπο η ΑΚΕ και ο επικεφαλής της και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, κ. Μανές, επιδίδονται στην προσπάθεια αθώωσης της κυβέρνησης και του καπιταλιστικού συστήματος που αυτή η υπηρετεί.

Ακολουθούν πιστά την τακτική που εφάρμοζαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενώ συμφωνούσαν και έβαζαν πλάτη για να περνάει η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και να νομιμοποιείται στην συνείδηση των εργαζομένων, από την άλλη δεν είχαν πρόβλημα να παρουσιάζονται σαν «αγωνιστές» ενάντια στην πολιτική αυτή, μόνο και μόνο για να εκτονώνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καλλιεργούν την αναμονή και τις ψεύτικες προσδοκίες.

Άξιος συνεχιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η ΑΚΕ συνεχίζει στον δρόμο τους.

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του 4ου Μνημονίου που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, έτρεξαν να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ρήγα, και να του καταθέσουν τα προβλήματα της περιοχής…

Στην συνέχεια εμφάνισαν μία ανακοίνωση – μνημείο του κυβερνητικού συνδικαλισμού! Αναφέρουν:

«Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Κ, ζήτησε από τον Γραμματέα της Κ.Ε. να μεταφέρει τα ζητήματα προς την Κυβέρνηση και να δοθούν λύσεις.
Ο κος Ρήγας Π. αφού άκουσε με πολύ προσοχή τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις δυνατότητες για επίλυση των ζητημάτων».

Δηλαδή, η κυβέρνηση που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ενέργεια και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που μετατρέπει σε «πουκάμισο αδειανό» τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που καταργεί την κυριακάτική αργία, που μειώνει παραπέρα τις συντάξεις, που πετσοκόβει το επίδομα ανεργίας, που κάνει πλάτες στην ΤΕΡΝΑ που παρεμποδίζει την συνδικαλιστική δράση στο εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5», που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους, θα δώσει λύσεις;;;

Οι μόνες λύσεις που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση είναι προς όφελος των ματωμένων κερδών του κεφαλαίου, με τον λαό εξαθλιωμένο από τα αντιλαϊκά μέτρα. Για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων πασχίζει και γι’ αυτήν «τσακώνεται» με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για το ποιος μπορεί να την εγγυηθεί καλύτερα. Η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου και το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν είναι το πρόβλημα και δεν είναι η λύση.

Βέβαια, η ΑΚΕ εκτός από την στήριξη του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ζήλεψε και τις πρακτικές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Έτσι, χωρίς καμία συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, συστηματικά προωθεί μια σειρά ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, τις οποίες εμφανίζει σαν ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου και με «έντεχνο» τρόπο προσπαθεί να φορτώσει δικές τις θέσεις και δράσεις στους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Επιβάλλεται η εργατική τάξη να τους γυρίσει την πλάτη. Να μπει μαζικά στην οργάνωση της πάλης στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Να μαζικοποιήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία και να κάνει δικιά της υπόθεση την αναζωογόνηση της λειτουργίας τους και τον ταξικό τους προσανατολισμό. Να θέσει στο περιθώριο τις δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΚΕ), να προσπεράσει και όσους παίξανε και παίζουν το ρόλο του «αγωνιστικού ντεκόρ» στις κινητοποιήσεις τους. Να δυναμώσει τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Να κάνει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κοζάνη 24/5/17