Ο απολογισμός δημοσιεύεται ενόψει της Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Μαίου, ώρα 8.00 μμ, στο Μπλιούρειο (Πανδώρας 2, ημιώροφος)

 1. Συνεργασία με WWF /Ελλάς για την υλοποίηση του Ταμείου δίκαιης μετάβασης (Just Transition Fund) στην αρχή σε εθνικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια ιδέα του οικολογικού χώρου που υιοθετείται σταδιακά από δήμους κ άλλους φορείς, ενώ ψηφίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ταμείο (εφόσον συσταθεί) θα έχει έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 και θα χρηματοδοτήσει τη μεταλιγνιτική περίοδο.

 2. Συνεργασία με WWF /Ελλάς και σε άλλα θέματα, όπως οι ελλείψεις των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου, το πράσινο σχέδιο του WWF για την ανεργία στη Δυτ. Μακεδονία κλπ

 3. Συνεχής και σταθερή αντίδραση στο βρώμικο μοντέλο παραγωγής ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Εναλλακτικές προτάσεις με βάση τις ΑΠΕ. Δικαίωση της κριτικής μας για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, η βιωσιμότητα της οποίας αμφισβητείται πλέον και από την ίδια τη .. Διοίκηση της ΔΕΗ !

 4. Συμμετοχή στη διαβούλευση της Περιφέρειας για τη μεταλιγνιτική περίοδο με υποβολή αναλυτικής εισήγησης, η οποία επικρίνει τον συνεχιζόμενο λιγνιτικό μονόδρομο

 5. Διαμαρτυρίες και υποβολή κοινοβουλευτικής ερώτησης για την απόρριψη λυμάτων στον Αλιάκμονα επί σειρά ετών από το Άργος Ορεστικό. Απαράδεκτη η χαριστική ακύρωση του προστίμου 98.0000 που σωστά επέβαλαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 6. Υποβολή αναλυτικού υπομνήματος στη μελετητική ομάδα του ΕΜΠ που ασχολείται με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Κοζάνης

 7. Συμμετοχή σε δίκτυο κατά της ηχορύπανσης των πόλεων και προώθηση σχετικής πρωτοβουλίας στα αρμόδια υπουργεία.

 8. Ανακοινώσεις και εμφανίσεις σε ΜΜΕ ράδιο – TV για διάφορα θέματα τοπικά και μη, όπως:

 • την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

 • τη συνεχιζόμενη εκτροπή του Τοπικού Πόρου από το βασικό του ρόλο

 • τις λαθραίες υλοτομίες

 • τους δείκτες πρασίνου

 • το αίτημα για το Ταμείο δίκαιης μετάβασης, κλπ

 1. Διάφορες καταγγελίες στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για κρούσματα «μικρομεσαίας ρύπανσης»

 2. Συμμετοχή σε εκστρατείες καθαριότητας (Υπαίθριο θέατρο)

 3. Συμμετοχή στην εβδομάδα Περιβάλλοντος 2016 του δήμου Κοζάνης. 2016. Παρουσία: α) στην Καρυδίτσα με τη θεματική «Προβάλλουμε και προστατεύουμε τις ομορφιές του τόπου μας» και β) στις γιορτές ανακύκλωσης στο δημοτικό κήπο με τη θεματική «Τα νερά μας και τα μάτια μας» σε συνεργασία με το Εργαστήριο υδάτων του ΤΕΙ.

 4. Διανομή έντυπου υλικού σχετικού με την προβολή της Πίνδου Η διανομή έγινε σε όλα τα σχολεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ορειβατικούς και οικολογικούς συλλόγους της χώρας, αθλητικούς συλλόγους, όλους τους δήμους Δ. Μακεδονίας κλπ.

 5. Βοήθεια στην Οικολογική Ομάδα ΤΕΙ, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα

 6. Υποστήριξη σχολείων σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ομιλίες για τον Αλιάκμονα την ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου σε τρία σχολεία

 7. Αποστολή πληγωμένων πουλιών στο Σταθμό Περίθαλψης Θεσσαλονίκης

 8. Αξιοποίηση προγράμματος LEADER για τον φτερωτό πλούτο της λίμνης Πολυφύτου. Διανομή και ανάρτηση του σχετικού υλικού (Οδηγός + Παιδαγωγικό πακέτο).

 9. Παρατήρηση πτηνών. Διοργανώθηκε σχετική εκδήλωση στη λίμνη Πολυφύτου (γέφυρα Ρυμνίου) με αφορμή την Ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών και τονίστηκε το πάγιο αίτημά μας να χαρακτηριστεί η λίμνη Σημαντική για τα Πτηνά Περιοχή (ΣΣΠ)

 10. Συμμετοχή στη διαδικασία ίδρυσης του Ορειβατικού Συλλόγου Βοίου (Στη συνέλευση προβλήθηκε  και σχετικό ντοκιμαντέρ της Οικολογικής Κίνησης για τα πέτρινα χωριά και τις ομορφιές του Βοίου).

 11. Συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης στα εξής θέματα:

 • Μονοπάτια στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης. Η σχετική προμελέτη έγινε από την έμπειρη ομάδα «Paths of Greece», και η Οικολογική Κίνηση κατάθεσε τις δικές της παρατηρήσεις.

 • Εκδηλώσεις Βιώσιμης κινητικότητας 2016. Η Οικολογική παρουσίασε θεματικές σχετικές με διαβάσεις πεζών, ηχορύπανση και αστική ρύπανση σε συνεργασία με αντίστοιχα Εργαστήρια του ΤΕΙ

 1. Δημοσιεύσεις και υποβολή προτάσεων στο Δήμο για τα εξής θέματα:

 • Συγκρότηση Επιτροπή ρεμάτων στο Δήμο με τη συμμετοχή και εθελοντών. Τα ρέματα της περιοχής παρουσιάζουν θλιβερή εικόνα (σκουπίδια, λύματα κομμένα δέντρα, παράνομα μπαζώματα). Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος

 • Σύσκεψη με το Δασαρχείο και λοιπούς εμπλεκομένους φορείς για τα συνεχή κρούσματα λαθρο-υλοτομίας. Να αξιοποιηθούν οι ορειβατικές & περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως συμβαίνει παντού.

 • Συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής καταπατήσεων δημόσιας γης, όπου θα μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες, μιας και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνήθως κωλυσιεργούν.

(Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές έχουν σκοντάψει για λόγους που δεν είναι του παρόντος)

Κοζάνη, 29-5-2017

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ