Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων, το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου Κοζάνης κ.ά. είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη η «κορωνίδα» του Τεχνικού Προγράμματος και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού του Δήμου, θέμα που τίθεται προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξάγεται στο Κοβεντάρειο. Για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, που θα μπορεί να υλοποιηθεί και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μίλησε ο εισηγητής του θέματος αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαλαής, ενώ στον αντίποδα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για έναν ανειλικρινή και ανεδαφικό προϋπολογισμό, δηλώνοντας μάλιστα πως θα καταψηφίσει το θέμα ημερήσιας διάταξης.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεδρίαση. Μετά τη συζήτηση χθες για το Τεχνικό Πρόγραμμα που διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον Δήμο Κοζάνης, να ευοδωθεί η καλύτερη συνεργασία σε όλο τον Δήμο και να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα, σήμερα συζητάμε για τον προϋπολογισμό ώστε να δούμε ποιες είναι οι κατευθύνσεις για την επόμενη χρονιά. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το ξεκίνημα της υλοποίησης μεγάλων σημαντικών έργων, το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης, το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου Κοζάνης και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες είναι ανάμεσα σ’ αυτές και εύχομαι ότι το 2017 θα είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό έτος για την περιοχή», η χαρακτηριστική δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης.
«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που καθ’ ομολογία της Δημοτικής Αρχής είναι ειλικρινής… Δυστυχώς δεν στοχεύει στην ανάπτυξη σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που ακούμε καθημερινά να εκφράζεται η αγωνία για το πως θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα, εμείς επιμένουμε στα μικρά έργα που δεν δίνουν καμία απολύτως προοπτική στον τόπο. Και μάλιστα με χρηματοδότηση η οποία είναι αμφίβολο αν εγκριθεί γιατί το συντριπτικό μέρος προέρχεται από πόρους του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα εμείς θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που θεωρούμε ανειλικρινή και ανεδαφικό», η σκληρή κριτική του Λ. Μαλούτα.
«Τα νούμερα είναι περίπου ίδια με τη χρονιά του 2015. Το Τεχνικό Πρόγραμμα κυμαίνεται περίπου στα 32 εκ. μαζί με τις προμήθειες και τα υπόλοιπα έως τα 69 εκ. € είναι μαζί με τα άλλα ποσά που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Θέλουμε να έχουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, εξορθολογισμένο, που θα μπορεί αν υλοποιηθεί και να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Η πορεία του Δήμου μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολη και χρειάζεται μακροχρόνια προσπάθεια. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε…», όπως εισηγήθηκε ο κ. Βαλαής.

Tίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr