Άκρως επιτυχημένη η 1η Ημερίδα Ειδικής Αγωγής για την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία

30 Μαΐου 2017
13:38
Κανένα σχόλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Ειδικής Αγωγής για την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, τη Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, τους/τις Διευθυντές/τριες των ΣΜΕΑΕ και το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κοζάνης και απευθυνόταν σε

εκπαιδευτικούς και γονείς και πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πρότυπου Βιοκλιματικού Δημοτικού-Νηπιαγωγείου στη Ζ.Ε.Π. Κοζάνης, στις 29 Μαΐου 2017.

Το Α’ μέρος της Ημερίδας αφορούσε στην ανάδειξη των καλών πρακτικών συμπερίληψης και συνεκπαίδευσης των μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέσα από 18 παρουσιάσεις προγραμμάτων συνεκπαίδευσης από 25 εκπαιδευτικούς και ειδικούς των σχολείων γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν πρακτικές προτάσεων μέσα από βιωματικές και πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, το παραμύθι, το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τη ζωγραφική μέσα από διαθεματικές δράσεις και διεπιστημονικές συνεργασίες και προβλήθηκαν τα οφέλη της αλληλεπίδρασης και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Υπήρξε ανταλλαγή γόνιμων προβληματισμών σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή κατάσταση αναφορικά με την ειδική αγωγή μέσα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη το σχολείο να ικανοποιεί τις αναπτυξιακές και μορφωτικές ανάγκες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας με αναπηρία αποβλέποντας στην ολόπλευρη προσωπική, ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και επαγγελματική κατάρτιση.

Το Β’ μέρος της Ημερίδας αφορούσε στη θεματική ενότητα της Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και στις προοπτικές απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία μέσω της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Στη στρογγυλή τράπεζα τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της μετάβασης των ατόμων με αναπηρία από το σχολείο στην επαγγελματική ζωή, καθώς και της ειδικής επαγγελματικής συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Συνομίλησαν εκπρόσωποι της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης-Ευάλωτων Ομάδων «Μα…ζει» από τον Πειραιά, μέλη του Δικτύου ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Δυτικής Μακεδονίας και η Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτών της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) του Υπουργείου Εργασίας, κα. Κοντονάσιου Ελένη με εκπροσώπους του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Αναδύθηκε η ανάγκη σχεδιασμού κοινού οράματος και συντονισμένων δράσεων για την ίδρυση νέων, ανταγωνιστών τομέων-ειδικοτήτων για την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς και στην εφαρμογή πολιτικών πρόσληψης ατόμων με αναπηρία και απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή υπήρξε αθρόα και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για περισσότερες αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον μέσω της προώθησης καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και ιδεών αξιοποιώντας την πλατφόρμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος,  ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς διοργανωτές της Ημερίδας, τους ομιλητές,  τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες για το  ουσιαστικό ενδιαφέρον και τη συμβολή τους, όπως επίσης και  τους φορείς της επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας και ελπίζουμε τα πορίσματα της ημερίδας να αξιοποιηθούν προς όφελος πρώτα από όλα των παιδιών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.