Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τον ακρωτηριασμό συναδέλφου στο Ορυχείο Αχλάδας και ένα δεύτερο εργατικό ατύχημα έγινε την Τρίτη 6/7/2017. Συγκεκριμένα, στις 12:30 περίπου 49χρονος συνάδελφος, οδηγός φορτηγού οχήματος ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών από την Κοζάνη, μετά την απόθεση λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης, τραυματίστηκε  στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να προκληθούν κατάγματα γνάθου και προσώπου.

            Τα ατυχήματα αυτά, που ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρα, ήρθαν να αναδείξουν για ακόμα μία αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης της εργασίας που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας μεγιστοποίησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε συναδέλφους οδηγούς (σε αποθέσεις με φορτηγά όπου πολλές φορές δεν υπάρχει κουμανταδόρος, με ανατροπές οχημάτων κ.α). Η πίεση για ένα παραπάνω δρομολόγιο, το άγχος από τα  προβλήματα της καθημερινότητας που λόγω κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος.

Όλοι οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες οφείλονται στην προσπάθεια μείωσης του κόστους για μεγιστοποίηση των κερδών. Αυτός είναι λόγος της αύξησης των ατυχημάτων. Στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε τα θανατηφόρα συνεχίζονται (3 στον ΔΕΔΔΗΕ μέσα σε λίγους μήνες.) ενώ πολλά είναι τα ατυχήματα που δεν δηλώνονται ιδίως στις εργολαβίες.  Αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που θα οξύνει τον ανταγωνισμό.

Συνάδελφοι,

          Ο κλάδος μας λόγω κρίσης μαστίζεται από την ανεργία. Οι εργοδότες το εκμεταλλεύονται ρίχνοντας τους μισθούς στον πάτο, κάνοντας τη ζωή μας λάστιχο με ανεξέλεγκτα ωράρια, οδηγώντας σε κακοσυντηρημένα οχήματα. Δεν πρέπει να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Να βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο για ένα ξεροκόματο. Να οργανωθούμε στα ταξικά συνδικάτα και να απαιτήσουμε:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια για όλους τους οδηγούς.
  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να γίνεται η προβλεπόμενη συντήρηση στα οχήματα.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε οδηγούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ευχόμαστε στον άτυχο συνάδελφο και στην οικογένεια του ταχεία ανάρρωση.

Κοζάνη 7/6/2017

ΣΕΕΕΝ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ