Ένα νέο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V έρχεται να επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία, την δίψα των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών για περισσότερα κέρδη. Μπροστά σε αυτό τον στόχο δεν λογαριάζουν και δεν λογάριαζαν ποτέ άλλωστε την ανθρώπινη ζωή αφού και αυτήν ακόμα την αντιμετωπίζουν ως κόστος.

Μόνο τον μήνα Μάη έχουν συμβεί 3 εργατικά ατυχήματα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Σήμερα (βλ. Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017) σημειώθηκε και νέο εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό στον ώμο και το ισχίο εργαζόμενου στην RECO BETON ο οποίος βρισκόταν σε πλατφόρμα και βρέθηκε στο κενό όταν προσέκρουσε πάνω της φορτίο γερανού.

Και το παραπάνω εργατικό ατύχημα όπως και όλα όσα έχουν σημειωθεί μέσα στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V φέρουν την σφραγίδα της ΤΕΡΝΑ και των εργολάβων που ασκούν πίεση στους εργαζομένους για εντατικοποίηση της εργασίας, για δουλειά ήλιο με ήλιο με 10ώρα και 12ώρα. Είναι υποκριτές που έχουν και το θράσος να κατηγορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους για την πρόκληση των εργατικών ατυχημάτων.

Από την αρχή της κατασκευής του εργοταξίου έχουν σημειωθεί περισσότερα από 30 εργατικά ατυχήματα ορισμένα από αυτά σοβαρά. Η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ για να μην βγαίνει ζημιωμένη οικονομικά αυτή και οι εργολάβοι επιστρατεύουν απειλές και εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους ώστε να μην δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα στους αρμόδιους φορείς. Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη για αυτούς. Για τους οικοδόμους σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας στην επίθεση εναντίον μας. Δουλειά χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας, σακατεμένοι εργάτες ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Απαιτούμε:

Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στο εργοτάξιο. Έλεγχοι που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.α). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρία και οι υπεργολάβοι.

  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων στο «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V θα μπορέσει επιτέλους να μπει ένα φρένο στους μεγαλοεργολάβους, που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.

Τα σωματεία που συνυπογράφουν την ανακοίνωση αυτή εύχονται στον συνάδελφο ταχεία ανάρρωση.

Κοζάνη 7 Ιουνίου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΕΕΕΝ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ)