«Θερινός Κύκλος Λόγου & Τέχνης» στην Καισάρεια Κοζάνης: Έκθεση χαρακτικής της Α. Τσιτσιντά και παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Σ. Παστάκα, την Κυριακή 18 Ιουνίου

13 Ιουνίου 2017
18:22
Κανένα σχόλιο

Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης στα πλαίσια των δράσεών του, εγκαινιάζει  τον «Θερινό Κύκλο Λόγου & Τέχνης» και παρουσιάζει  την έκθεση χαρακτικής της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΣΙΤΣΙΝΤΑ με γενικό τίτλο ¨New Gode¨ Την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 7:00 το βράδυ στην αίθουσα του Αρχείου (πρώην Νηπιαγωγείο Καισάρειας Κοζάνης) Διάρκεια έκθεσης 18 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2017. Ώρες επίσκεψης καθημερινά 7 μμ – 9 μμ. Εκτός Δευτέρας και Πέμπτης.

Επίσης σε παράλληλη δράση, και σε συνεργασία με τις εκδόσεις ¨Μελάνι¨ παρουσιάζει τον Ποιητή ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΣΤΑΚΑ και την νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο ¨Αλτσχάιμερ αρχόμενο¨ Την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 8:00 το βράδυ στο cafe La joya στην Καισάρεια Κοζάνης, αμέσως μετά το πέρας των εγκαινίων της έκθεσης χαρακτικής της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά.

Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα.

Αρχικά σπούδασε Γεωτεχνολόγος Περιβάλλοντος στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας. Από τον Ιούνιο του 2014, είναι αριστούχος, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Φοίτησε στο 3ο εργαστήριο με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη και στο εργαστήριο της Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης με καθηγήτρια την Δήμητρα Σιατερλή. Τα κύρια πεδία

ενασχόλησης της είναι η χαρακτική, οι εγκαταστάσεις και η ζωγραφική.

Το έργο της χαρακτηρίζεται κυρίως από τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου και των έντονων κοντράστ. Η περιορισμένη χρωματική κλίμακα, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων της, τα οποία συνδεόμενα με τους συμβολισμούς και τους κώδικες που χρησιμοποιεί, φανερώνουν μια διάθεση έρευνας και προβληματισμού. Η χρήση των Barcode είναι στοχευμένη μιας και τα δημιουργεί η ίδια, προσθέτοντας τις δικές της λέξεις και φράσεις και δημιουργώντας μοναδικά Barcode τα οποία μπορούν και να “διαβάζονται”!

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ, που δημιουργήθηκε το 2011. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος, και καλλιτεχνική διευθύντρια στο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Μάθησης Σχεδίου και Ζωγραφικής “Ζωγραφί-ΖΩ”, όπου διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική και επιμελείται εκδηλώσεις.

Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο στον τομέα της σκηνογραφίας, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα – εργαστήρια και έχει παίξει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Ένας ακόμη τομέας της ενασχόλησης της είναι η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα συμπόσια ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και σε εικαστικές δράσεις.

Ο Σωτήρης Παστάκας γεννήθηκε το 1954 στη Λάρισα, όπου κι επέστρεψε το 2013 για να ιδρύσει αμέσως το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Ψυχιατρική στο Δαφνί. Για τριάντα χρόνια εργάστηκε ως Ψυχίατρος στην Αθήνα. Έχει εκδώσει δεκαπέντε  ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό μονόλογο, ένα βιβλίο με δοκίμια, ένα με διηγήματα  και μεταφράσεις Ιταλών ποιητών. Το 2001 συμμετείχε στην ίδρυση της World Poetry Academy  στην πόλη της Βερόνας, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έτυχε υποτροφίας από το Hawthodern Castle, International Retreat for Writers, κοντά στο Εδιμβούργο.  Ίδρυσε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά: ΠΟΙΕΙΝ(2001) , ΑΨΕΝΤΙ (2006), ΘΡΑΚΑ (2013), ΦΤΕΡΑΧΗΝΑΣ (2015). Ραδιοφωνικός παραγωγός για τη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας (ωριαία εκπομπή «Συσσίτιο») από το 2014 και δάσκαλος βιωματικής γραφής.  Έχει διαβάσει ποιήματα σε διάφορα Διεθνή Ποιητικά Φεστιβάλ (Σαράγεβο 2006 και 2011, Σαν Φρανσίσκο 2007, Ρώμη 2010, Σμύρνη 2012, Κάιρο 2013, Κωνσταντινούπολη 2014 κλπ). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1994. Έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και το βιβλίο του «Τριλογία» (εκδ. Παρουσία, 2012) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2014, με τον τίτλο  «Food Line», σε μετάφραση Τζακ Χίρσμαν και Άγγελου Σακκή. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα «Ο δόκτωρ Ψ και οι ασθενείς του  από τις εκδόσεις Μελάνι. Τον Δεκέμβριο 2015 τιμήθηκε με το βραβείο Annibale Ruccello για την Ποίηση στο Φεστιβάλ  του Teatro Stabia. Στις 5 Φεβρουαρίου 2016 ανακηρύχθηκε νικητής στο διαγωνισμό Ritratti di Poesia.140 (poesia tweet), από τη Fondazione Roma. Το 2016 κυκλοφόρησε στην Ιταλία από τις εκδόσεις Multimedia η προσωπική του ανθολογία με ποιήματα μιας τριακονταετίας (1986-2016) “Corpo a corpo” που κέρδισε το διεθνές βραβείο NordSud  International Prize for Litterature/Fondazione Pescarabruzzo. Πρόσφατα στις αρχές Απριλίου  κυκλοφόρησε η δέκατη έκτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Αλτσχάιμερ αρχόμενο» από τις εκδόσεις Μελάνι.

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.