Με το βλέμμα στραμμένο στην πρόσφατη κατολίσθηση στον οικισμό των Αναργύρων πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης 14/6, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στην Ακρινή. Η συνεδρίαση, ο προγραμματισμός της οποίας έγινε μετά από αίτημα-πρόταση της παράταξης της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Λάζαρο Μαλούτα, έγινε προ του τραγικού συμβάντος της κατολίσθησης ένα γεγονός που ήρθε να αυξήσει στο ανώτερο σημείο τους φόβους και τις αγωνίες των κατοίκων της Ακρινής για την «επόμενη μέρα». Κυρίαρχο αίτημα όλων των κατοίκων, που βλέπουν τον τόπο τους να «φθείρεται» καθημερινά από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, είναι η άμεση και «σίγουρη» μετεγκατάσταση του οικισμού. Η κυβέρνηση με αφορμή την πρόσφατη δυσμενή εξέλιξη στους Αναργύρους, προσπαθεί να κατευνάσει τις αγωνίες και τους φόβους των κατοίκων, ενημερώνοντας δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού, πως και οι Ανάργυροι και η Ακρινή Θα μετεγκατασταθούν και αυτό θα το « επισφραγίσει» το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που Θα εκδοθεί.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη πως αυτό που επείγει είναι η έκδοση του Π.Δ. ώστε να τρέξουν όπως είπε άμεσα οι υπόλοιπες διαδικασίες και να ξεκινήσει γρήγορα ο σχεδιασμός, ελπίζοντας η δέσμευση του Υπουργού να υλοποιηθεί. Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για τα όσα έχουν γίνει έως σήμερα για το όλο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων και τα περιβαλλοντικά γενικότερα θέματα των οικισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ας κρατήσουμε το σημαντικό (για τη μετεγκατάσταση), που είναι η δέσμευση του Υπουργού».

Την αγωνία για το μέλλον του οικισμού εξέφρασε τόσο ο Κώστας Πουτακίδης Πρόεδρος Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, όσο και ο Παύλος Πουτογλίδης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ακρινής, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη διαβίωση στον οικισμό Ζητώντας επιτακτικά επιτέλους να μετεγκασταθεί ο οικισμός. Στην ανάγκη διαφύλαξης όλων των εχεγγύων, ώστε να κλειδώσει η μετεγκατάσταση, στάθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας.

Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr