Παναγιωτάκης: Ναι σε επιχειρηματικές συνεργασίες, όχι όμως για να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

5 Δεκεμβρίου 2016
08:39
Κανένα σχόλιο

Στο πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα, το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%. Αυτή ήταν μια από τις ειδήσεις που “βγήκαν” στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην Κοζάνη, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η δεύτερη είδηση ήταν η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη σε καταγγελία που υπήρξε από εγχώριους επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης κατήγγειλαν τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι «συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό και με την ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος το καθεστώς λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνει τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, να ανέλθει στις 32.000 ώρες».

«Η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων σε 17.000, μετά την παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν ξέρω, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, εάν η αρμόδια επιτροπή θα προχωρούσε αυτεπαγγέλτως στην παραπάνω απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό», σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την επιτροπή για τη διευθέτηση του θέματος.

Πρωταγωνιστής ο λιγνίτης

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ απευθυνόμενος στους επικριτές τής λιγνιτικής παραγωγής τόνισε: «Το λέω καθαρά ότι εκείνοι που εναντιώνονται, που βάλλουν μονόπλευρα εναντίον του λιγνίτη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εισαγωγές ενέργειας από φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ενεργειακά καύσιμα». Ξεκαθάρισε ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει τις επόμενες δεκαετίες να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς στις ΑΠΕ. «Παραλάβαμε» είπε «την επιχείρηση με μερίδιο μόνο 3% έναντι των ανταγωνιστών της» και επισήμανε θα ανακτηθεί πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και «σε σύντομο χρόνο θα είμαστε οι κορυφαίοι της αγοράς της Ελλάδας και των Βαλκανίων».

«Αποκαθιστούμε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, για το θέμα της διεκδίκησης των δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής CO2 για τη δεκαετία 2020 -30. «Καταγράφουμε ήδη τις πρώτες επιτυχίες» και ανέφερε την Euroelectric (ένωση ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιρειών) που συμφώνησε ώστε «να προβλέπονται αποζημιώσεις για τις χώρες που θίγονται από τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τις επενδύσεις στην ενέργεια».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική έκβαση για την εξαίρεση της χώρας από την καταβολή τέλους εκπομπής CO2 με την απόφαση των επόμενων ημερών της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας τη θετική γνώμη της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προηγήθηκε προ δύο μηνών.

Συμπράξεις

Στο θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών ο πρόεδρος της ΔΕΗ έστειλε μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Ενέργειας. «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα και τη συμμετοχή ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους μέρος των ορυχείων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτάκης το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενης πλευράς θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει. «Οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν τη μονάδα, οι ιδιώτες θα εισφέρουν μέρος των ορυχείων και αντίστοιχα θα εισφέρουμε και εμείς ως ΔΕΗ. Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία για τη μέτρηση του ακριβούς μεριδίου συμμετοχής θα εκτιμηθούν και από διεθνή οίκο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές». Όπως ανέφερε, το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%.

Τέλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέτουν εμπόδια στην κατεδάφιση παλιών κτιρίων της επιχείρησης για διάνοιξη του νέου ορυχείου τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές επιβαρύνουν το τελικό κόστος της παραγόμενης κιλοβατώρας της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της που παράγουν με φυσικό αέριο και τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμπεριφερθούν υπεύθυνα γιατί δεν χωράνε παιχνιδάκια και πείσματα σε σοβαρά θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.