Αγαπητό kozan,
επικοινωνώ για να εκφράσω ένα δημόσιο μπράβο αλλά και ταυτόχρονα ένα παράπονο. Και εξηγώ. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης της Πτολεμαΐδας, γνωρίζουμε ότι μία από τις αρκετές »ασχήμιες» της καθημερινότητας αυτής της πόλης είναι η αφισορύπανση. Όποια κολόνα και αν κοιτάξεις θα δεις αφίσες από εκδηλώσεις, εκθέσεις, χορούς, νυχτερινά κέντρα, καρναβάλια και άλλα διάφορα. Όλες αυτές οι αφίσες, »βγαίνουν» από μόνες τους, όταν κάποια στιγμή τις βρέξει η βροχή και τις ρίξει ένας δυνατός άνεμος. Αν τύχει δε και είναι από υλικό ανθεκτικό, υπάρχει περίπτωση να στέκεται εκεί καμαρωτή για χρόνια πολλά. Θυμάμαι ότι στο παρελθόν είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα η σελίδα σας, με αφίσες παλαιών ετών. Με λίγα λόγια λοιπόν, στην Πτολεμαΐδα ο καθένας κολλάει αφίσες, όπου θέλει, όποτε θέλει και ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΤΕ.

Ερχόμενος χθες το πρωί, από Κοζάνη, στην νότια είσοδο της πόλης , οι κολόνες της οποίας, ήταν όλες γεμάτες με αφίσες της Έκθεσης του εμπορικού συλλόγου της πόλης και ενός τσίρκου που επισκέφτηκε την πόλη τις προηγούμενες ημέρες, βλέπω με ευχάριστη έκπληξη τρεις ανθρώπους να κόβουν κάποιες παλιές αφίσες και να τις πετάνε μέσα σε ένα φορτηγάκι που είχαν μαζί τους. Πλησιάζοντας , είδα με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εργαζόμενοι του τσίρκου, οι οποίοι μάζεψαν με μεγάλη επιμέλεια όλες τις αφίσες που είχαν κολλήσει οι ίδιοι πριν λίγες ημέρες.

Πόσο θλιβερό είναι να διαπιστώνεις ότι οι ξένοι και περαστικοί άνθρωποι-σωστοί επαγγελματίες, σέβονται την πόλη περισσότερο από όλους εμάς, τους ντόπιους πολίτες και επαγγελματίες; Τη στιγμή που μιλάμε οι αφίσες οι ΄΄δικές μας» υπάρχουν ακόμη εκεί και θα υπάρχουν μέχρι να αντέξουν, ίσως για χρόνια. Αν δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου να τις μαζέψουν, γιατί δεν υποχρεώνουν αυτούς που τις βάζουν (παράνομα) , να τις μαζέψουν μετά το τέλος των εκδηλώσεων; Τα στοιχεία τους είναι γνωστά, τα γράφει επάνω στην αφίσα, φαρδιά πλατιά. Συγχαρητήρια λοιπόν στους Ιταλούς και ντροπή σε όλους εμάς. Γιατί από ό,τι φαίνεται, δεν αγαπάμε τον τόπο μας. Και η ντροπή είναι όλων μας. Όχι μόνο του Δήμου. Γιατί και ο Δήμος τι είναι άλλωστε; Τέτοιοι είμαστε, τέτοιοι μας αξίζουν…