Τοποθέτηση Βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για την Περιβαλλοντική Αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας (Βίντεο)

1 Ιουλίου 2017
13:39

Είναι αλήθεια ότι αποτελεί ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα για έναν τόπο όταν αυτός έχει ορυκτό πλούτο στα σπλάχνα του. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς οι μέχρι τώρα δράσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας έχουν δείξει ότι η περιοχή μας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δείκτες ανεργίας σε τοπικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ζενίθ. Τα τελευταία 25 χρόνια που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ στο ορυχείο Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και τα 15 χρόνια της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης Ι μας έχουν οδηγήσει στο να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά. Έχουμε αποκόψει μια ολόκληρη γενιά από τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στη πρότερη κατάσταση.

Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δρόμος για την μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων έχει ανοίξει. Ο υπουργός προανήγγειλε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, οπότε αναμένουμε από τον κύριο υπουργό την υπογραφή της υπουργικής απόφασης.

Θέλω, όμως, να επιστήσω την προσοχή των μελών της επιτροπής στην ιδιαιτερότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φλώρινας. Η ιδιαιτερότητα αυτή εντοπίζεται στο ορυχείο της Αχλάδας. Εκεί την εξορυκτική δραστηριότητα έχει αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή φαίνεται πως στο διάβα των χρόνων δεν έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά σε ζητήματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όπως ίσως και η ΔΕΗ. Ήδη από τον Σεπτέμβρη και μετά η Επιθεώρηση Μεταλλείων έχει δώσει το δικαίωμα στην εταιρεία να εξορύξει στα 150 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του οικισμού της Αχλάδας. Όπως καταλαβαίνουμε η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση της Αχλάδας πρέπει να γίνει άμεσα και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο κύριος Περιφερειάρχης

Επίσης, ένα άλλο Θέμα που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή είναι και ο όμορος των Αναργύρων οικισμός, τα Βαλτόνερα. Εξαιτίας της κατολίσθησης του ορυχείου και του ρήγματος των Αναργύρων, ο οικισμός αυτός έχουν υποστεί σοβαρά ρήγματα τόσο στα σπίτια όσο και στις υποδομές του.

Επίσης, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης, τα οποία συνδέονται με τη ΜΕΛΙΤΗ 2, είτε αυτή γίνει με τη μορφή της σύμπραξης, είτε από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να ξέρουμε τι Θα κάνουμε ώστε να ξέρουμε πως Θα συμπεριφερθούμε στο περιβάλλον, γιατί μπορεί η Κοζάνη να είναι στη μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά εμείς ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε στη λιγνιτική περίοδο και πρέπει έγκαιρα να αποκλείσουμε τα αρνητικά ούτως ώστε να έχουμε μόνο Θετικά αποτελέσματα -τα όποια Θετικά αποτελέσματα-μπορεί να έχουμε από την εξόρυξη.

Ένα σχόλιο

  • Ξέρετε τι ενοχλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;;;
    Όχι, δεν τους πειράζουν τα Μνημόνια, που διαλύουν έναν ολόκληρο λαό!
    Ούτε, τα σκουπίδια που μας κάνουν ρεζίλι διεθνώς – το λιγότερο!
    Δεν τους ενοχλεί η εγκληματικότητα, η ανεργία, η προστυχιά και η ασυδοσία!
    Δεν τους ενοχλεί η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!
    Το ρουσφέτι, η ρεμούλα, η αδικία!
    Ξέρετε τι τους πειράζει; Τι τους ενοχλεί;
    Να το πάρει το … ποτάμι;;;
    Το λοιπόν, εκείνο που κάνει … κλικ στους «κυρίους» και τις «κυρίες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η … Ελληνοφρένεια!!!
    Ναι, ναι …
    Καλά διαβάσατε. Τους ενοχλεί η σατιρική εκπομπή ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ!
    25 βουλευτές (ή να λέγαμε … βολευτές) του ΣΥΡΙΖΑ, κάναν αναφορά στο ΕΣΡ, για την Ελληνοφρένεια!!!
    Πόση ξεφτίλα ακόμα άραγε …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.