Χρήσιμες πληροφορίες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών (Toυ Φ. Ριζόπουλου*)

1 Ιουλίου 2017
23:23
Κανένα σχόλιο

Πότε λήγει η προθεσμία και ποιες είναι οι επιπτώσεις από την μη υποβολή αντιρρήσεων. Κινδυνεύω να χάσω την περιουσία μου;

Η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, λήγει στις 27 Ιουλίου μετά και από την παράταση που ανακοινώθηκε. Στην ανακοίνωση επίσης του Υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση, καθώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη κύρωση των δασικών χαρτών.

Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης οριστικοποιείται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Όποια ιδιοκτησία έχει χαρακτηριστεί ως δασική ή χορτολιβαδική θεωρείται Δημόσια έκταση. Ακόμη και εάν κάποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας ή το έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο, χάνει το ακίνητό του και στην ανάρτηση του Κτηματολογίου διαγράφεται το όνομά του και φαίνεται ως ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ο πολίτης που το κατέχει δύσκολα θα αποδείξει ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, δεν θα μπορεί πλέον να το μεταβιβάσει, ούτε να πάρει καμία αγροτική επιδότηση.

Ο χαρακτηρισμός αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλο κόστος, μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής και οι πιθανότητες να κερδίσει ο πολίτης είναι ελάχιστες.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες τώρα που αναρτήθηκε ο Δασικός χάρτης;

Οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δύο πράγματα:

α. Πρώτα από όλα να ελέγξουν όλες τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες τους και όχι μόνο αυτές που πιστεύουν ότι είναι δασικές εκτάσεις, διότι υπάρχουν πολλά λάθη στον Δασικό χάρτη και κάποιος αμπελώνας ή δενδροκαλλιέργεια ή ακόμη και αγρός να φαίνεται λανθασμένα ως δασική έκταση. Οι αεροφωτογραφίες του 1945 μπορεί να έχουν και σφάλμα 10 μέτρων και τμήμα της ιδιοκτησίας τους να περιλαμβάνεται σε αυτήν τη «ζώνη».

Ο καθένας θα πρέπει να ενδιαφερθεί από μόνος του για να δει εάν η ιδιοκτησία του έχει χαρακτηριστεί σαν δασική ή χορτολιβαδική, γιατί δεν αποστέλλονται ατομικά ειδοποιητήρια.

Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας πλοήγηση στην ιστοσελίδα που έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης, εφόσον υπάρχουν οι συντεταγμένες του περιγράμματος της ιδιοκτησίας στο σύστημα ΕΓΣΑ ’87 από κάποιο τοπογραφικό ή άλλο στοιχείο εντοπισμού.

Εάν δεν μπορέσουν από εκεί ή στην Περιφέρεια, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό για να τους βοηθήσει.

β. Αν οι ιδιοκτησίες τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν σχετική αντίρρηση.

Τι χρειάζεται για την υποβολή αντίρρησης;

Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το γεωτεμάχιο δεν ήταν κατά το έτος 1945 αλλά δεν είναι ούτε και μέχρι σήμερα δασική έκταση. Θα πρέπει δηλ. να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας Δ ή Χ είτε της παλιάς εποχής είτε της παρούσας κατάστασης.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξέταση παλαιότερων και σύγχρονων Α/Φ από ειδικούς στην Φωτοερμηνεία και αυτοψία στα αγροτεμάχια που φαίνεται ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Η αντίρρηση εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ταυτότητα, ΑΦΜ, συμβόλαιο, παράβολο) μπορεί να συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία όπως είναι τα εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα, οι διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.λ.π.

Υπάρχει άλλη δυνατότητα να προστατεύσω την περιουσία μου;

Εκτός από τις λίγες περιπτώσεις αντιρρήσεων χωρίς παράβολο(ατελώς) και τα πρόδηλα σφάλματα, δηλ. λάθη που θα διορθώσει η ίδια η υπηρεσία, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη, υπάρχει η εξαγορά. Αυτή περιλαμβάνει μόνο τις εκχερσωμένες εκτάσεις (ΔΑ) υπό προυποθέσεις, με κόστος αρκετά υψηλό (εάν και μειώθηκε τελευταία) και είναι η τελευταία λύση, αφού αποκλειστεί η υποβολή αντίρρησης, η οποία έχει μικρότερο κόστος και λιγότερη ταλαιπωρία.

Αυτά όλα μπορούν να συνεκτιμηθούν από κάποιον Τεχνικό Σύμβουλο επιστήμονα (π.χ. Τοπογράφο Μηχανικό) που να έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει αποτελεσματικά.

Τέλος πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή όλων των ιδιοκτητών ακινήτων να δώσουν την πρέπουσα σημασία στην διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών και να υποβάλλουν οπωσδήποτε αντιρρήσεις, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων μετά τη λήξη της προθεσμίας και να αποφύγουν προβλήματα στο Κτηματολόγιο.

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Δημοκρατίας 36 – Τ.Θ. 77 – 50131 Κοζάνη

τηλ. : 24610 41633 – fax : 24610 41071

e-mail : [email protected]www.rizopoulos.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.