Αυτές είναι οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

3 Ιουλίου 2017
09:18

Τέσσερις είναι οι επικρατέστερες προς πώληση λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς των αρμοδίων.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι υπουργείο ΠΕΝ, ΡΑΕ και ΔEΗ φέρονται να καταλήγουν στις δυο μονάδες του Αμυνταίου, τη μονάδα Ι της Μελίτης και την άδεια κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας ΙΙ της Μελίτης.

Η συνολικής ισχύς των τεσσάρων μονάδων γύρω στα 1.260 MW αντιστοιχεί στο 38% της συνολικής εγκατεστημένης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ που μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι υπόλοιπες είναι οι πέντε του Αγ Δημητρίου και οι ΙΙΙ και IV της Μεγαλοπολης συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW. Σημειώνεται ότι η ΔEΗ έχει στο δυναμικό της και την υπό κατασκευή Πτολεμαιδα V ισχύος 600 MW.

Πληροφορίες του Euro2day.gr, αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι τέσσερις μονάδες θα πουληθούν μια μια ξεχωριστά ή ως αυτόνομοι ΑΗΣ δηλαδή ως ΑΗΣ Αμυνταίου και ως ΑΗΣ Μελίτης. Δεν αποκλείεται βέβαια να πουληθούν και μια μονάδα από τον έναν μαζί με μια από τον άλλον σταθμό.

Ο ΑΗΣ Μελίτης είναι ο καλύτερος και πιο σύγχρονος σταθμός με λιγνίτη της ΔΕΗ, ενώ ο ΑΗΣ Αμυνταίου βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας μέχρι το 2019. Αν όμως γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις της τάξης των 100 με 120 εκατ. ευρώ μπορούν να προσαρμοστούν στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ και να πάρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η καταστροφή του ορυχείου του Αμυνταίου φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με εφοδιασμό από το γειτονικό ορυχείο της Λακκιας, αλλά και με απόθεμα του Αμυνταίου που δεν έχει ανακατευτεί με αδρανή υλικά.

Όπως και να χει η τελική λίστα θα καταρτιστεί στα τέλη του Ιουλίου, ενώ το market test του Οκτωβρίου ενδεχομένως να καθορίσει και τον τρόπο, τον συνδυασμό παραχώρησης των τεσσάρων μονάδων.

(Χρ. Κολώνας, euro2day.gr)

5 σχόλια

  • τωρα ολοι οι συνδικαλιστες μπορουν να κοιμουνται ησυχοι.
    πετυχε το πρωτο μερος του σχεδιου τους.
    ακολουθει τωρα και το δευτερο που ειναι το ξεπουλημα και της υπολοιπης ΔΕΗ

  • Γινεται αντιληπτό ότι επιλέχθησαν οι μοναδες της Φλώρινας για πώληση-ξεπούλημα με κριτήριο το γεγονός ότι η Φλώρινα έχει τις λιγότερες βουλευτικές έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 1 βουλευτή, τη στιγμή που στη Κοζάνη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 βουλευτές…

    Το γεγονός αυτό ίσως φαντάζει αρνητικό σε πρωτη φάση για τους εν ενεργεια εργαζομενους της ΔΕΗ στη Φλώρινα(οσοι δεν μεταπηδησουν σε άλλες υπηρεσιες του Δημοσίου…), μακροπρόθεσμα όμως εικάζεται ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή της Φλώρινας(ιδιαιτερα για τη Μοναδα 2 της Μελίτης) θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική στο νομό της Φλώρινας.

    Στη Κοζάνη κουμαντο θα σθνεχίσουν να κάνουν οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ, και οι Λαικιστές ποιλιτικοί, όπου θα προσπαθησουν να διατηρησουν τα προκλητικά προνόμια για τους νυν εργαζομένους της ΔΕΗ ακόμη και αν αυτά υποδαυλίζουν την αναπτυξιακή προοπτίκη τόσο της ΔΕΗ όσο και του νομού Κοζάνης.

    Τα προνομια (τροφεία) για τους νυν εργαζομένους της ΔΕΗ δίνονται για να εξυπηρετούνται καλύτερα τα ιδιωτικά συμφέροντα, που στόχο έχουν να εξαφανίσουν το λιγνίτη απο την παραγωγη ρευματος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.