Σήμερα Παρασκευή 30-6-2017, εορτή της Σύναξης των δώδεκα Αποστόλων, και παραμονή των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εσπερινός και η πρώτη Θεία Λειτουργία, στον ομώνυμο Ναό του Κτενίου.

Στον εσπερινό πρωτοστάτησε ο Ηγουμενεύων Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, με τους ιερείς των ενοριών, Κτενίου, π. Παναγιώτη Δουγαλή και Κερασιάς, π. Γεώργιο Κοντό. Ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Η δε Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αναργύρων, τελέστηκε μόνο από τον εφημέριο του Κτενίου π. Παναγιώτη Δουγαλή.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν ικανοποιητική. Ο κτήτορας του Ναού Βασίλειος Παπακωνσταντίνου, πρόσφερε στο εκκλησίασμα καφέ με τα σχετικά εδέσματα.

Γράφω τα παραπάνω, σε συσχετισμό με την αφορμή που πήρα από το περιεχόμενο του βιβλίου, που πρόσφατα διάβασα, με τον τίτλο «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΙΑΠΚΑΣ», συγγραφικό πόνημα του Ιωάννου Δημόπουλου, τέως Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Στοιχεία τα οποία καταγράφονται στον επίλογο του ανωτέρω πονήματος και που αφορούν, τόσο με τη χρονολογία κτίσεως, όσο και με την ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου Σιάπκας θα χρησίμευαν σαν βασικά στοιχεία για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αυτά ήθελα να προσθέσω με την παρούσα μου αναφορά.

Τελειώνω με αυτά τα λόγια και θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ιωάννη Δημόπουλο, συγγραφέα του ανωτέρω βιβλίου, δεδομένου ότι μας έδωσε αρκετά στοιχεία, τόσο για το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου Σιάπκας, που για μένα ήταν άγνωστο και ως όνομα, αλλά και για τα υπόλοιπα χρήσιμα στοιχεία που θα είναι απαραίτητα για τους Μητροπολίτες της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και μάλιστα το σημερινό κ.κ. Παύλο.

Ναπολέων Γρ. Κοντός Κοζάνη 3-7-2017