Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος των Κοζανιτών Θεσσαλονίκης αποχαιρετίσαμε την Αλεξάνδρα Διάφα – Ξανθού

16 Ιουλίου 2017
21:19
Κανένα σχόλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος των Κοζανιτών Θεσσαλονίκης αποχαιρετίσαμε σήμερα, 15 Ιουλίου 2017, την Αλεξάνδρα Διάφα-Ξανθού, από τα πιο παλιά και δραστήρια μέλη μας, που πρόσφερε ενεργά τις υπηρεσίες της στον Σύλλογο για πάνω από 50 χρόνια. Αντιπρόεδρος, γραμματέας, ταμίας, αλλά κυρίως η ψυχή του Συλλόγου σε ό,τι είχε σχέση με τη λειτουργία του, η αείμνηστη Αλεξάνδρα διετέλεσε για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο διάστημα 1968-1973, στη συνέχεια το 1977 και από το 1987 μέχρι το 2003, για δεκατέσσερα συνεχή χρόνια, μαζί με τους αείμνηστους Κώστα Ζιάμπρα πρόεδρο και Νίκο Χαλκιά ταμία, αποτέλεσαν ένα αλησμόνητο τρίδυμο, που αναβάθμισε και βελτίωσε πολύ τις δραστηριότητες, του Συλλόγου.

Ένθερμη πατριώτισσα, εμφορούμενη από αγνά πατριωτικά αισθήματα, γαλουχημένη από την πατρική της οικογένεια και το συγγενικό της περιβάλλον με την αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, η Αλεξάνδρα Διάφα, τότε δευτεροετής φοιτήτρια της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης, με την κήρυξη του πολέμου του ’40 και μέχρι τη λήξη του, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον Ερυθρό Σταυρό ως προϊσταμένη αδελφή, επικεφαλής 35 αδελφών νοσοκόμων, τόσο στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, που είχε μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όσο και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Οι διηγήσεις της από τις εμπειρίες και τις συγκινητικές στιγμές που έζησε τότε, παραστατικές και συγκλονιστικές, έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας.

Ως δασκάλα, αργότερα, δούλεψε με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στα σχολεία που υπηρέτησε, δίδαξε στους μαθητές της ήθος και αξιοπρέπεια, ώστε να τη θυμούνται μέχρι σήμερα και να την αναφέρουν με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Στη μνήμη μας θα μείνει η αεικίνητη και δραστήρια «κυρά Αλεξάνδρα», όπως συνηθίζαμε να την αποκαλούμε, για όλα όσα πρόσφερε στον Σύλλογο και κυρίως για την αγάπη που έδειχνε σε όλους μας, αγάπη που της ανταποδίδαμε το ίδιο κι εμείς. Θα τη θυμόμαστε σαν παράδειγμα αληθινής και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, που ακολούθησε σ’ όλη τη ζωή της.

Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.