Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ: “Το ΥΠΕΝ και η Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα την πολιτική τους όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μελλοντική λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου”

28 Ιουλίου 2017
20:23

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών μετά από την προσεκτική εξέταση των μέχρι σήμερα δεδομένων και την επίσκεψη του Προεδρείου, επί τόπου στο Ορυχείο Αμυνταίου, στις 5 Ιουλίου 2017, επισημαίνει την κρισιμότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά τις πρόσφατες κατολισθήσεις της 10ης Ιουνίου 2017.

Κατ΄ αρχήν σημειώνεται ότι το Ορυχείο Αμυνταίου βρίσκεται σε εκμετάλλευση από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και οι περιοχές κατολίσθησης βρίσκονταν ήδη στα τελευταία σημεία εκμετάλλευσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαγγελματισμός και η εμπειρία όλων των εργαζομένων, με τη καθοδήγηση των προϊσταμένων, βοήθησε στη μη πρόκληση εργατικών ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρου (απώλεια ζωής) παρά τη μεγάλη έκταση που έλαβε τελικά το φαινόμενο της κατολίσθησης.

Έγκαιρα οι ιθύνοντες των υπηρεσιακών μονάδων εντόπισαν από τις παραμονές της κατολίσθησης, την επερχόμενη μεταβολή του υπεδάφους και κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ακέραιους τους τρεις μεγάλους εκσκαφείς (Ε1, Ε2 και Ε3) πραγματικής αξίας περίπου 150 – 200 εκ. ευρώ, το οποίο και επετεύχθη σχεδόν στο σύνολό του. Δυστυχώς δεν διασώθηκαν οι τρεις μικρότεροι και παλαιότεροι (Ε4, Ε5 και Ε6) που βρέθηκαν στο μέτωπο της κατολίσθησης και καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως και η γέφυρα του Ε3, πραγματικής αξίας περίπου 50 εκ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι προσπάθειες διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών τόσο για την πορεία των τριών μεγάλων εκσκαφέων στα άνω υψηλά ασφαλή σημεία του Ορυχείου όσο και για την αποκάλυψη και την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων που καλύφθηκαν ή απέμειναν. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου διαπιστώθηκε ότι έχει δυνατότητα πλήρους τροφοδότησης και με λιγνίτη από το γειτονικό ορυχείο της Λακκιάς, εκτός του εναπομείναντος ορυκτού λιγνίτη στο χώρο της κατολίσθησης, για όσες εγκεκριμένες ώρες λειτουργίας έχει ακόμη (17.000 ώρες ή δύο χρόνια).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Πολιτεία, ΥΠΕΝ, Διοίκηση ΔΕΗ ΑΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εργολάβους, κλπ, να συντονισθούν έγκαιρα και υπεύθυνα μεταξύ τους.

Το συμβάν πρέπει να διερευνηθεί με σοβαρότητα πριν την εξαγωγή βιαστικών και γρήγορων συμπερασμάτων και να συνεργαστούν υπεύθυνα όλοι οι αρμόδιοι, για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών της κατολίσθησης και την αξιοποίηση με το βέλτιστο τρόπο τόσο του έμπειρου προσωπικού όσο και του εναπομείναντος λιγνίτη όπως και του σημαντικού εξοπλισμού που διασώθηκε και έχει αγορασθεί από το υστέρημα του Έλληνα Πολίτη.

Χωρίς αντιδικίες και χωρίς μοναδική στόχευση την επίρριψη ευθυνών ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα:
Το ΥΠΕΝ και η Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα την πολιτική τους όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μελλοντική λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπως και την αξιοποίηση των όμορων γνωστών κοιτασμάτων του που επαρκούν για την τροφοδότηση δύο μονάδων Παραγωγής στο Αμύνταιο για ακόμη 20-25 χρόνια (περίπου 70 εκ. τον. λιγνίτη)

8 σχόλια

  • Καλόν είναι ως μηχανικοί να προλαβαίνετε τις κατολισθήσεις γιατί καταστράφηκε ένα ολόκληρο ορυχείο. Για την καταστροφή του ορυχείου δεν έχετε να πείτε τίποτα; Ποιός το έφερε σ’ αυτή την κατάσταση το ορυχείο; Δεν έπεσε μόνο του.

  • καιρος να τα μαζευεται να δουλεψει και κανενας νεος μηχανικος . αρκετα χρυσοπληρωθηκατε ολα τα προηγουμενα χρονια .αντε χορτασατε παραδες αυτοκινητα κλπ κααι ακομα σκανδαλωδωσ τα εχετε κι οι νεοι με χιλια προσοντα φευγουν εξω και σεις ενω δικαιουστε συνταξη καλη ουτε σηκωτοι δεν φευγετε . τι κανουν δημαρχοι περιφεριαρχης βουλευτες το ερμο το ΤΕΕ ΜΕ ΤΟΣΟΥς ΑΝΕΡΓΟΥς ΝΕΟΥς ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ .μαυροματιδη ποιους προστατευεις επιτελους επειδη σε ψηφισαν πρεπει να μη μιλας να αδειασουν καμμια θεςη …..

    • nai kairos na ta mazepsei o 50aris i o 45aris mixanikos,pou bebaia den exei upoxrewseis.as fugei autos sto ekswteriko,giati den exei prosonta kai as mpei o freskos 20aris stin thesi tou.
      oxi oti prepei na uparksoun nees thesis ergasias gia na mi feugoun ta paidia mas eksw.oi mixanikoi mas ftaine gia to xali pou zoume.
      wraia logiki

  • Πονηροί ή άσχετοι; Για την ταμπακιέρα ούτε κουβέντα. Πως έφτασε το ορυχείο στην κατολίσθηση; Ποιος το μελετούσε; Ποιος το λειτουργούσε; Ποιοι επέβλεπαν τη λειτουργία του;

  • Ο καθηγητής σύμβουλος της ΔΕΗ πότε ασχολήθηκε με το φαινόμενο; Υπήρχε μελέτη ευστάθειας στο ορυχείο;

  • Πολλοι μηχανικοι της ΔΕΗ επρεπε να ειναι στον εισαγγελεα. Ο ενας καλυπτει τον αλλο. Σε αυτο τον τοπο οποιος ομολογει μονο τιμωρειται δυστυχως.
    Τοπογραφους υπευθυνους δεν ειχε το ορυχειο. Δεν μπορει να τους βρει η ανεξαρτητη δικαιοσυνη?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.