Μαυροπηγή (Εορδαίας): Ένα χωριό μόνο με αδέσποτα

29 Ιουλίου 2017
09:45

Ένα ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο “Ένα χωριό μόνο με αδέσποτα”, που δημοσιεύτηκε στις 27/7/2017 στην εφημερίδα “Καθημερινή”, εντόπισε και σας παρουσιάζει το kozan.gr:

Μπορεί το χωριό Μαυροπηγή, στη Δυτική Μακεδονία, να έχει από καιρό εκκενωθεί από ανθρώπους, πολλαπλασιάζονται, όμως, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν αβοήθητα στους άδειους δρόμους. Οι κάτοικοι φεύγοντας άφησαν πίσω τους ορισμένα κατοικίδια, ενώ εν συνεχεία άρχισαν πολλοί ιδιοκτήτες ζώων από τις γύρω περιοχές, να μεταφέρουν στο χωριό-φάντασμα ανεπιθύμητα πλέον ζώα, ως επί το πλείστον σκύλους. «Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να ζει στη Μαυροπηγή μεγάλος αλλά όχι σταθερός αριθμός ζώων: τριάντα βρίσκονται μόνον στην κεντρική πλατεία, πολλά άλλα που έχουν σχηματίσει αγέλες “συχνάζουν” σε άλλα σημεία του χωριού, ενώ μοιραία γεννιούνται συνεχώς κουτάβια, πολλά εκ των οποίων ως πιο ευάλωτα, πεθαίνουν από ασθένειες, όπως ο τύφος», περιγράφει ανήσυχη στην «Κ» η κ. Τριανταφυλλιά Πέτρου την κατάσταση για πάνω από 70 ζώα. Η νεαρή φιλόζωη από την Πτολεμαΐδα μαζί με έναν εθελοντή από χωριό της ευρύτερης περιοχής προσπαθεί να φροντίζει σε εβδομαδιαία βάση τα παραμελημένα ζώα, ταΐζοντας και ποτίζοντάς τα – ωστόσο, οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες.

«Χείρα» βοηθείας αναμένουν την Παρασκευή από την Animal Action, η οποία είχε λάβει σχετική έκκληση. «Θέτουμε ως προτεραιότητα αρχικά τη στείρωση των θηλυκών, που υπολογίζουμε σε είκοσι, εφόσον καταστεί δυνατό, θα προχωρήσουμε και σε στείρωση των αρσενικών, ενώ θα συνεχίσουμε τον εφοδιασμό με φάρμακα, ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν η ευζωία» σημειώνει η κ. Σεραφίνα Αβραμίδου, υπεύθυνη δράσεων της Animal Action. «Πλάι στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους, ο θόρυβος των κατεδαφίσεων, που έχουν ήδη αρχίσει, τρομάζει τα ζώα που αρχίζουν να τρέχουν, να κρύβονται και να χάνονται…» συμπληρώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, ευκταίο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο, όπου θα μπορούσαν να μεγαλώσουν προστατευμένα ειδικά τα κουτάβια. «Μου ζητούν να βρούμε σπίτια να τα φιλοξενήσουν, αλλά αυτό είναι άθλος, καθώς ήδη υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ζώα για φιλοξενία στην Πτολεμαΐδα και τις γύρω περιοχές» εξηγεί η κ. Πέτρου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν φημίζεται για τη… ζωοφιλία της. «Φόλες, κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ σε σοβαρά ατοπήματα στη διαχείριση του θέματος υποπίπτει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» υπογραμμίζει η ίδια. Αλλωστε, η μετατροπή της Μαυροπηγής σε τόπο εγκατάλειψης ζώων είναι ενδεικτική της εν λόγω νοοτροπίας. «Σκέφτονται ότι εκεί δεν θα τα βρει ποτέ κανείς» καταλήγει η εκπρόσωπος της Animal Action, που πραγματοποιεί ανάλογες «αποστολές» ευαισθητοποίησης αλλά και περίθαλψης αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα. «Πηγαίνουμε σταθερά από δύο φορές τον χρόνο στην Αστυπάλαια, που έχει μεγάλο πρόβλημα με αδέσποτες γάτες αλλά δεν διαθέτει κτηνίατρο, στην Καλαμπάκα και στο Λιτόχωρο, όπου εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός σκύλων» σημειώνει η ίδια. «Στα νησιά του Αιγαίου το πρόβλημα με τις αδέσποτες γάτες είναι έντονο» καταλήγει.

Eφημερίδα “Καθημερινή”

24 σχόλια

  • σε μια χώρα που εν έτη 2017 δεν έχει τα βασικά,ζητάμε να υπάρχει μέριμνα για αδέσποτα,είμαστε πλεονέντες δυστυχώς.

  • Αδέσποτο=χωρίς δεσπότη και δεσπότης=κάτι κακό, αυταρχικό, κυριαρχικό, αδιάλλακτο στα θέλω κι επιθυμίες αυτού που εξουσιάζει.
    Επομένως τα αδέσποτα είναι ευτυχισμένα. Δυστυχισμένοι είμαστε όλοι οι υπόλοιποι που μάθαμε να γίνονται όλα όπως μόνο εμείς θέλουμε, όπως μόνο εμείς τα καταλαβαίνουμε.
    Έτσι λοιπόν η Φύση δεν θέλει επιστάτες και κριτές για να κάνει το έργο της. Ξέρει πολύ καλύτερα πως να ζει, εξελίσσεται, υπάρχει αλλά και πεθαίνει. Οι αρρώστιες που γίνονται καθώς όπως πριν ο άνθρωπος άρχισε να τις «φυτεύει», δεν την απειλούν. Απειλή είναι οι παρεμβάσεις οι αλλόκοτες του ανθρώπου.
    Το λοιπόν, τα ζώα -κι εξαίρεση δεν αποτελούν τα σκυλιά, οι γάτες- ως της Φύσης μέρη κι αυτά μπορούν να ζουν, υπάρχουν, εξελίσσονται και φυσικά και πεθαίνουν, χαρούμενα μάλιστα, όταν δεν έχουν να αντιμετωπίζουν τις άλογες επιθυμίες και θέλω των κακομαθημένων ανθρώπων.
    Αφήστε λοιπόν ελεύθερα τα ζώα, σταματήστε να θέλετε τάχα το καλύτερο για αυτά, σταματήστε τα υποκριτικά: θα τα στειρώσουμε για το καλό τους. Αν σας φερόντουσαν και σας κατά το ίδιο: να σας δίνουν δηλαδή κάποιο φαγητό, να σας στειρώνουν και να σας μαντρώνουν θα σας άρεζε; Ή μήπως όλα αυτά αποτελούν προπομπό για αντίστοιχες ανήθικες δράσεις κατά κι ανθρώπων;
    Τα ζώα δεν χρειάζονται κανέναν δεσπότη. Αφήστε τα στην ελεύθερη ζωή τους, σταματήστε να υποκρίνεστε τους καλοκάγαθους φιλόζωους και να επιβάλλεται τα δικά σας και μόνο θέλω…

    • να τα παρεις στο σπιτι σου αν θελεις να κανουν
      ελευθερη ζωη και οχι να κυνηγανε κοσμο στις πλατειες και τα παρκα,αυτο που κανεις λεγεται τσαμπα μαγκια

    • Επιτέλους μίλησε κάποιος με προσανατολισμό την ουσία.Ο συγχρονος άνθρωπος έμαθα να ζεί στη θερμοκοιτίδα,να μην πατάει χώμα αλλά άσφαλτο και τα ζώα γύρω του αν δεν είναι με λουράκι και φρεσκολουσμένα να του χαλάνε την αισθητική.

    • Δεν έχω δει πιο μονοδιάστατη τοποθέτηση ντεμέκ γνώστη του θέματος. Ένα μόνο θα παρατηρήσω εγώ, ως μη γνώστης, ως άσχετος. Ο άνθρωπος δεν είναι κομμάτι της φύσης; Στη φύση δεν επιβιώνουν οι ισχυρότεροι; Άρα αν θεωρώ ότι με ενοχλούν τα αδέσποτα για χ ψ λόγους, θα με αφήσεις εσύ μα εξοντώσω τα αδέσποτα της γειτονιάς μου; Αν μου επιτεθεί ας πούμε μια αγέλη. Δε λέω ότι θα το έκανα ποτέ. Ερώτηση κάνω όμως, που βασίζεται στο σκεπτικό σου.

  • Ενω στη νεα Μαυροπηγη δεν υπαρχει ουτε ενα αδεσποτο.Ετσι λυνουμε το προβλημα απλα δεν ξαναχτιζουμε νεο χωριο!

  • Σκυλόφιλες, μπορείτε να πηγαίνετε καθημερινά στην Μαυροπηγή και να πίνετε καφεδάκια εκεί παρέα με τα σκυλιά σας. Σε κάθε μία αντιστοιχούν 3-4. Μπορείτε να τα χαϊδεύετε, να τα κάνετε μπάνιο, να τα βγάζετε βόλτα, να τα ταΐζετε, να τους μιλάτε και να είναι ευτυχισμένα όλα τα μέρη.

      • Και άμα σου πω ότι δεν πιστεύω στην δημοκρατία της ολιγαρχίας όπως εσύ αλλά στην άμεση δημοκρατία του λαού, γκιούμη τι θα πεις? Στην κληρωτή δημοκρατία και όχι στην αιρετή τί θα πεις? Αλλά εσύ και η όμοιες/όμοιοι σου (είσαι και ΠΑΟΚ) το παίζετε ντεμέκ δημοκράτες και ως συντριπτική μειοψηφία (20-30 σκυλόφιλοι αντικοινωνικοί) σε πόλεις των 50.000 κατοίκων και επιβάλλεστε με το έτσι θέλω στους πολλούς και επηρεάζετε τις ζωές των πολλών προς το χειρότερο καθημερινά για να κάνετε τα βίτσια σας. Αυτή είναι η δημοκρατία σας ημιμαθή βολεμένε νεοέλληνα και τόσο σας κόβει ο νους.

        • με ξέρεις και απο χθες η πίσω απο τον υπολογιστή το παίζεις ιστορία ? επιμένω άνθρωποι σαν και εσας καταστρέφουν την κοινωνία γτ νομίζουν ο πλανήτης τους ανήκει ,σας ψάχνουμε να τα πουμε απο κοντά και πίστεψε με οτι 10 είμαστε ούτε 50 βολεμένε τεμπέλη δεητζη λακη που εσένα σε κόβει παραπάνω .

        • από βίτσιο ταΐζει κάποιος ένα αδέσποτο ε ?
          μεγάλε ψαξου γτ έχεις μεγαλο πρόβλημα υπαρξεις,κάποιοι σαν και εσένα δίνουν φόλες και τα δολοφονούν ,σκουπίδια της κοινωνίας ,η αστυνομία φταίει να σας βρει μου βγάζετε μίσος για κάτι ποτέ δεν θα σε ραγίσει την καρδιά σαν δεν ντρεπεστε

          • Να θυμίσω τις καθημερινές επιθέσεις ή καλύτερα το παιδάκι στον Άργυλο; Δεν του ράγισαν την καρδιά, το σκότωσαν μόνο. Υστερία μέχρι αηδίας είστε.

          • Εσύ παραπήρες φόρα. Να υποθέσω ότι έχεις κάποιο γενικότερο πρόβλημα που χρήζει παρακολούθησης από ειδικό? Είναι μήπως εκ γεννηθείς? Ποιος μίλησε για φόλες ρε “πρόβλημα”? Ασχοληθείτε με τους συνανθρώπους σας που υποφέρουν και δείξτε εκεί αλληλεγγύη γιατί είστε 5-10 σε κάθε πόλη και όλοι έχουν καταλάβει τι είστε και με πως την βρίσκετε… Υ.Γ Τις απειλές αλλού κα κατίνα

        • το προβλημα το εχεις εσυ και αλλοι κομπλεξικοι σαν και εσενα τενεκε που στο ζητημα να απαντησεις με αποδειξεις εισαι κοτα γτ σε νοιαζει να ζεις σ΄εναν κοσμο μονος που δεν σου ανηκει .απλα εισαι κρυμμενος πισω απο εναν υπολογιστη και τα γραφεις ολα αυτα ”λακη”,αστο γτ θα βρεις μπελα

          υσ απειλει νιωθεις και καλα κανεις…

          • Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτα από αυτά που γράφει ο φίλος «παοκ να ούμαι» τα οποία υποτίθεται ότι είναι και Ελληνικά.
            Θα πρότεινα λοιπόν στον φίλο-σκυλόφιλο τώρα που είναι και καλοκαίρι και υπάρχει γενικά περισσότερος ελεύθερος χρόνος να διαβάζει και κανένα εξωσχολικό βιβλίο για να βελτιώσει την γραμματική του και το γράψιμο.
            Παράλληλα να σερφάρουν λίγο στο διαδίκτυο και να μελετήσουν πως αντιμετωπίζουν τα σκυλιά μέσα στις πόλεις π.χ στην Αγγλία, στις Η.Π.Α, στην Γερμανία σε χώρες που είναι 50-100 χρόνια μπροστά από το ελλάντα.
            Αρκετά μας ζαλίσατε οι 5-10 με τα βίας σκυλόφιλοι σε κάθε πόλη της Δυτ. Μακεδονίας που ξαφνικά αποκτήσατε ύπαρξη και πρέπει να ασχολούμαστε και μαζί σας. Είστε ελάχιστοι και το κυριότερο πολύ «περίεργοι» για να ασχοληθεί η κοινωνία μαζί σας…

  • Τα ζώα εκεί είναι στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν ενοχλούν ούτε και ενοχλούνται. Ποιο το πρόβλημα λοιπόν?

  • πάνω από 1.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η ιερή αγελάδα της πατρίδας μας. Αρκετοί απ αυτούς τεμπέληδες, άχρηστοι, με μαϊμού πτυχία, επικίνδυνοι κακοποιοί

    Καραγκιόζης κανε νιαου τεμπελη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.