kozan.gr: Από το Φεβρουάριο του 2017 είχε αποκαλύψει το kozan.gr το σοβαρό πρόβλημα με τα έγκοιλα στο σημείο που κατασκευάζεται η Πανεπιστημιούπολη στην ΖΕΠ

30 Ιουλίου 2017
09:12

Από το Φεβρουάριο του 2017 είχε αποκαλύψει το kozan.gr το σοβαρό πρόβλημα με τα έγκοιλα στο σημείο που κατασκευάζεται η Πανεπιστημιούπολη στην ΖΕΠ (διαβάστε εδώ τα σχετικά δημοσιεύματα – https://kozan.gr/archives/17156https://kozan.gr/archives/33729). Τότε που κάποιοι από τους αρμοδίους, ερωτηθέντες από το Kozan.gr, ισχυρίζονταν πως δεν ήταν κάτι σοβαρό και πως θα βρισκόταν άμεση λύση.

Τις επισημάνσεις του kozan.gr, έρχεται να επιβεβαιώσει και χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πτολεμαίος, e-ptolemeos.gr, το οποίο αναφέρει:

“Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο έργο της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, τουλάχιστον στο βασικό κομμάτι της εργολαβίας, που είναι το κτιριακό.

Τα γεωλογικά προβλήματα της περιοχής οικοδόμησης του πανεπιστημίου, ήταν βεβαίως γνωστά εξ’ αρχής, αλλά τελικώς αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερα, γεγονός που έφερε πονοκέφαλο στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην εργολήπτρια εταιρία. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για «τεχνικό ζήτημα» που η αντιμετώπιση είναι εύκολη υπόθεση και η πορεία του έργου θα είναι απρόσκοπτη και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το «e-ptolemeos.gr» αποκαλύπτει σήμερα ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε τον Αύγουστο 2016, ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης των δύο βασικών κτηρίων. Γίνεται φανερό ότι η καθυστέρηση είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το προσεχές φθινόπωρο τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης στην ΖΕΠ θα έπρεπε να είναι ορατά. Υποτίθεται ότι τουλάχιστον στο κεντρικό κτήριο εκπαίδευσης, όπου προηγήθηκε η εκσκαφή, τον Μάρτιο του 2017 προγραμματίζονταν να αρχίσει η θεμελίωση του κτιρίου και στο τέλος του καλοκαιριού να είχε «βγει» από το έδαφος, ωστόσο δεν έγινε η θεμελίωση και δεν άρχισε η ανέγερση. Να σημειωθεί βεβαίως, ότι τα παράλληλα έργα της πανεπιστημιούπολης, όπως οδοποιία, υδραυλικά, όμβρια, αποχέτευση κ.λ.π., προχωρούν κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς.

Ενδεικτικό της οικοδομικής αδράνειας είναι το γεγονός ότι η εργολήπτρια κοινοπραξία έχει προμηθευτεί 1.000 τόνους σίδερα που προορίζονται για τα κτήρια, αλλά τα έχει στοιβαγμένα, αφού οι οικοδομικές εργασίες δεν ξεκινούν μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, οι οποίες θα προτείνουν και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ενδεικτικό των προβλημάτων που δημιουργούν τα γεωλογικά φαινόμενα είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρία που μας μεταφέρθηκε, ένα φορτηγό βούλιαξε, ενώ περπατούσε πάνω σε «έγκοιλο», όταν υποχώρησε η γη.

Να σημειωθεί πως παράλληλα με τις μελέτες της Περιφέρειας, προχώρησε και η ίδια η εργολήπτρια κοινοπραξία σε κάποιες γεωτρήσεις, εξετάζοντας το φαινόμενο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπενθυμίζεται ότι το γεωλογικό πρόβλημα ήταν γνωστό από την αρχή, γι’ αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπόγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την  εκπόνηση γεωλογικής έρευνας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης. Στην  εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφερόταν:

«Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγκοίλων στη στάθμη θεμελίωσης του Κτιριακού Συγκροτήματος Εκπαίδευσης. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά την θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης απαιτείται λεπτομερής Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί επαρκώς η ύπαρξη ή μη εγκοίλων».

To «e-ptolemeos.gr» απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για το πόρισμα της γεωλογικής έρευνας, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά λόγω άδειας του αρμόδιου μηχανικού, μας παρέπεμψε για απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, πριν από δύο – τρεις εβδομάδες επισκέφτηκαν το εργοτάξιο της Πανεπιστημιούπολης οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Καρίτσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο διαπίστωσαν πως …όλα βαίνουν καλώς.”

16 σχόλια

  • Σκέφτεσαι πως οπωσδήποτε τα έγκοιλα αυτά αποτελούν την καλύτερη συνθήκη για ύπαρξη στην περιοχή όπου φιλοξενούνται (αυτήν την περιοχή) υπόγειων υδροφορέων, πολύτιμων ταμιευτήρων νερού δηλαδή. Κι αν η επίγεια κάλυψη μάλιστα της περιοχής αυτής ήταν και με πλούσια βλάστηση, τότε ένα σημαντικό κεφάλαιο θα ενθαρρυνόταν για να υπάρχει κι αναπτύσσεται.
    Οπωσδήποτε μια Πανεπιστημιούπολη φαντάζει ως κάτι το πολύ καλό κι επιθυμητό, όμως στα αναγκαία κατατάσσεται το νερό (ο μπλε χρυσός όπως επίσης χαρακτηρίστηκε), η αποτροπή πλημμυρικών καταστάσεων-καταστροφών, το εύρωστο Φυσικό Περιβάλλον.
    Ας προσπαθήσουμε να θέλουμε περισσότερο φυσική ακέραια γη κι ας ψάχνουμε στην ήδη χρησιμοποιημένη και καταπατημένη αστική γη να τοποθετούμε αυτά που θέλουμε να έχουμε ως κτήρια, εννοείται και του Πανεπιστημίου, το οποίο μες την πόλη της Κοζάνης κι ας σ’άλλα σημεία (δεν έχει καμμιά σημασία αυτό), έχει κτηριακές του εγκαταστάσεις και πολύ καλά η δουλειά του μπορεί να γίνεται.

  • Ο περιφερειάρχης αφού γνώριζε γιατί προχώρησε ? Είναι κίνηση αυτή λογική να προχωράς κάτι σε μια τέτοια περιοχή όταν υπάρχει πρόβλημα?

    • όταν σε κατηγορούν για ανυπαρξία και μηδενικό έργο, τρέχεις να προφτάσεις και ιδού τα αποτελέσματα.

  • Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλα τα παράλληλα έργα της πανεπιστημιούπολης, όπως οδοποιία, υδραυλικά, όμβρια, αποχέτευση κ.λ.π., προχωρούν κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς; Αυτά δεν συνάντησαν έγκοιλα; Δεν έχουν γεωλογικό πρόβλημα; Σε άλλη περιοχή γίνονται αυτά;

    • Καλα σκεφτεσαι το βαθος θεμελιωσης που απαιτησαν τα εργα υποδομης κι αυτο που απαιτειται στα κτιρια;γραφετε μονο για να γραφετε.

    • Μα τί λες τώρα….αυτά είναι επιφανειακά έργα με μικρό έως ελάχιστο βάθος εκσκαφής και θεμελίωσης και δεν επηρρεάζονται από τα έγκοιλα….ο καθένας ότι του κατέβει…

  • Τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους στην περιοχή ειναι γνωστά απο το 1995/1996 όταν μετά τον σεισμό έγινε η μικροφωνική για το Δήμο Κοζανης απο τον καθηγητή Πιτιλακη του ΑΠΘ ……….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.