Τις δυνατότητες επέκτασης δομών και δράσεων αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και στο Νομό Κοζάνης συζήτησε ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης

2 Αυγούστου 2017
15:52

Τις δυνατότητες επέκτασης δομών και δράσεων αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και στο Νομό Κοζάνης συζήτησαν από κοινού ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής Α.Π.Θ. κ. Τσολάκη και τον Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Εταιρείας Αλτσχάιμερ Δυτικής Μακεδονίας, καρδιοχειρουργό κ. Χρήστο Βουχάρα.

Ο κ. Κασαπίδης επισκέφτηκε τις δομές που λειτουργούν υποδειγματικά για το σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, το κέντρο ημέρας ασθενών με άνοια που συμπεριλαμβάνει α) μονάδα διάγνωσης και στήριξης ατόμων με άνοια, β) κινητή μονάδα επίσκεψης στο σπίτι και γ) τμήμα στήριξης οικογενειών ατόμων με Αλτσχάιμερ, θεωρείται σημαντική και αποτελεσματική δομή για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ στην εποχή μας.

Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ σήμερα στην πατρίδα μας ξεπερνά τις 200.000, ενώ περίπου στις 5.000 ανέρχεται ο αντίστοιχος αριθμός σύμφωνα με τον κ. Βουχάρα στη Δυτική Μακεδονία. Συνολικά ένα δίκτυο σαράντα εταιρειών για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίστοιχη δομή με αυτή της Θεσσαλονίκης επιδιώκεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει και στο Νομό κοζάνης.

Με αφορμή την υπό εξέλιξη κλινική έρευνα των θετικών επιπτώσεων ειδικής κατηγορίας ελαιολάδου στη νόσο του Αλτσαχάιμερ με πρόσφατες ανακοινώσεις από την κ. Τσολάκη και αντίστοιχη που ολοκληρώθηκε ήδη για τον κρόκο, ο κ. Κασαπίδης πρότεινε και τη διερεύνηση παρόμοιων ευεργετικών επιδράσεων και για άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε η από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για το σκοπό αυτό. Προτεινόμενα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο, φυτά όπως: το τριαντάφυλλο, η λεβάντα, η μέντα, το μελισσόχορτο, το τσάι του βουνού κ.α., τα οποία καλλιεργούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια απόδοσης προστιθέμενης αξίας και δη φαρμακευτικής και ιατρικής σε προϊόντα που ήδη παράγονται στο νομό μας.

Παράλληλα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία θα λάβουν χώρα ιατρικές πρωτοποριακές επιστημονικές έρευνες παγκοσμίου εμβέλειας με τη χρήση ευγενών φυτών που πρώτη φορά θα μελετηθούν στον τομέα βελτίωσης των νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου (κρίση, μνήμη, συμπεριφορά κ.λ.π.).

Επίσης νέα πεδία εφαρμοσμένης έρευνας για νέους επιστήμονες διανοίγονται στην πατρίδα και τον τόπο μας και αντίστοιχες ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.

Τέλος τα προϊόντα αυτά μπορούν να αναδειχθούν στις τοπικές και τις διεθνείς αγορές και ως φυτοθεραπευτκά σκευάσματα ενώ πρώτοι οι συμπολίτες μας και ιδίως οι ηλικιωμένοι θα τύχουν φροντίδας και βοήθειας.

7 σχόλια

  • ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Ο κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ κα ΤΣΟΛΑΚΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΑΙΜΕΡ.

  • Ακουγεται πολύ ενδιαφέρον . Εύχομαι Γιώργο να συνεχίσεις μας ενδιαφέρει όλοι έχουμε ανθρώπους στο περιβάλλον μας.

  • Μιλάτε για τη νόσο αλτσχαιμερ και στη συνέχεια για μέλι κροκο και εκχυλίσματα φυτών που είναι άνα πάσα στιγμή διαθέσιμα για τους ενδιαφερομενους να τα αγοράσουν. Καμία μελέτη ωστόσο για τα ευεργετηματα που έχουν στην συγκεκριμένη νόσο.Τσαρλατανους τους αποκαλουσαν στο παρελθόν. Με ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει και η εισαγγελέας και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

    • Μην λες για `εισαγγελέα και οι αρμόδιες υπηρεσίες` εμείς λόγια θέλουμε να λέμε για να εντυπωσιάζουμε τους κοντόμυαλους .Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας πολιτικός μέσα σε 15 χρόνια που είναι βουλευτής έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο έχει κάνει πολλά έργα στην περιοχή με τα οποία έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά την ανεργία .Μπράβο του αλλά πάνω από όλα μπράβο σε αυτούς που τον ψηφίζουν για να παίρνει τα 8000 χιλιάρικα και να κάνει ερωτήσεις στην βουλή απλά για να ακούγεται το όνομα του

    • Η Ραχήλ άφησε την βουλευτική καρέκλα για αυτά που πιστεύει ( το αν αυτά που πιστεύει είναι σωστά η λάθος είναι άλλο θέμα ) δεν ήθελε να κοροϊδεύει αυτούς που την ψήφισαν σε αντίθεση με τον Γιώργο και γι αυτό είναι άξια συγχαρητηρίων .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.