Δέκα χρόνια από τη φωτιά στα δυτικά Πιέρια και στην εδαφική έκταση του Δ.Δ. Καταφυγίου

4 Αυγούστου 2017
15:43

Στις 24 Ιουλίου 2007 ξέσπασε φωτιά στα Δυτικά Πιέρια και συγκεκριμένα στην εδαφική έκταση του Δ.Δ. Καταφυγίου. Για την κατάσβεση της φωτιάς συνεργάστηκε ο Δήμος Βελβεντού με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τις Δασικές Υπηρεσίες, την Αστυνομία, τον Στρατό, τους Συνοριοφύλακες, τα ΠΣΕΑ της Νομαρχίας, τα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας, την ΔΕΗ, τους διπλανούς δήμους, τους τοπικούς και δραστήριους συλλόγους του Βελβεντού (Κυνηγετικό, Ορειβατικό κ. ά.), τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του Καταφυγίου, την Θηροφυλακή, τους υλοτόμους της Αγίας Κυριακής και του Παλαιογρατσάνου και με δεκάδες πολίτες εθελοντές του Βελβεντού, που αγαπούν το δάσος και προσέτρεξαν για βοήθεια. Σημαντική ήταν η συνδρομή της αεροπορικής κατάσβεσης με βάση το ΣΕΔΕΣ.

Η συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών συντέλεσε να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην καούν οικισμοί με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επέφερε.

Η πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου προκάλεσε τελικά καύση 5.000 στρ. δασοσκεπούς έκτασης με δασική μαύρη πεύκη, ελάτη και με μερικά εγγενή πλατύφυλλα καθώς και 2.000 στρ χορτολιβαδικής. Οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά ήταν πολλές.

Και όταν πέρασε στο Νομό Πιερίας έκαψε άλλα 20.000 στρέμματα δάσους και λιβαδιών.

Η φωτιά κατασβέστηκε οριστικά μετά από 13 μέρες, στις 5 Αυγούστου, παραμονή του Σωτήρος.

Ποτέ δεν βρέθηκαν υπεύθυνοι, ούτε αποδόθηκαν ευθύνες. Δυστυχώς.

Ποτέ ξανά!!!

Μανώλη Στεργίου

Ένα σχόλιο

  • Έτσι είναι πάντα δυστυχώς, ποτέ δεν θα βρίσκονται οι υπεύθυνοι, ποτέ δεν θα αποδίδονται παραδειγματικές τιμωρίες! Γιατί άραγε; Μα φυσικά για να μην σταματά το έγκλημα κατά της Φύσης, κατά της ανθρωπότητας που δίποδα τέρατα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας γνωρίζοντας πως έχουν ισχυρές πλάτες να τους στηρίζουν και πρώτα πρώτα τον αρχαίκακο διάολο-τον άρχοντα του κακού κι ύστερα τα τσιράκια του=όλους τους αφέντες που πληρώνουν για να καταστρέφεται η Φύση και ο Λαός.
    Πραγματικά να ευχηθούμε ποτέ ξανά, αλλά να έχουμε και την ετοιμότητα για υπεράσπιση όσων Παραδείσων απομείναν. Θεριά, τέρατα, δαιμονικά αδημονούν όλα τα καλά να τα καταπιούνε!!! Εύχομαι «οι υπερασπιστές τελευταίων Θερμοπυλών» να είστε πάντα εκεί, έτοιμοι για τον καλό αγώνα και να μην ξεχνάτε…
    Συγχαρητήρια Μανώλη που θυμάσαι και θυμίζεις ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.