Στο νούμερο 8 της λίστας με τα 9 καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου και συγκεκριμένα με τα κρασιά που πρέπει να γευτεί κανείς οπωσδήποτε πριν πεθάνει, σύμφωνα με τον Patrick Schmitt και το Drink Business, φιγουράρει το «Α rose» του Κτήματος Άλφα (Αμύνταιο), από 100% Ξινόμαυρο.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Schmitt, το ΤΟΡ 9 περιλαμβάνει τα κρασιά που έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη σειρά γευσιγνωστικών δοκιμών «Global Rosé Masters 2017», με έμφαση στην ποιότητα, ανεξαρτήτου τιμής.

Κάθε ένα από αυτά τα 9 κρασιά έχει βραβευθεί με ασημένιο μετάλιο ή υψηλότερα στο διαγωνισμό. Όλα τα κρασιά προέρχονται από την Ευρώπη, τα περισσότερα από τη Γαλλία, στην οποία κυριαρχεί η ζώνη της Provence. Η δοκιμή για το συγκεκριμένο δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε τυφλά σε μία μέρα στο Bumpkin του South Kensington στο Λονδίνο στις 17 Μαΐου.

Συγκεκριμένα για το ροζέ του Κτήματος Άλφα αναφέρει ότι «παρόλο που προέρχεται από την Ελλάδα και από 100% ελληνική ποικιλία, αυτό δεν το εμποδίζει να ανήκει στη σκηνή των πολυτελών ροζέ κρασιών, η οποία κυριαρχείται βεβαίως από τα κρασιά της Provence». Στη συνέχεια, τονίζει ότι «στέκεται επάξια δίπλα στους Γάλλους ανταγωνιστές του, όσον αφορά την ποιότητα».

http://www.agro24.gr/agrotika/proionta/georgia/ampeli/sto-top-9-ton-kalyteron-roze-toy-kosmoy-apo-drink-business-alpha