To Eργατικό κέντρο Κοζάνης για το εργατικό δυστύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς: “Ο υπαίτιος κι αυτού του θανάτου δεν χρειάζεται ψάξιμο!”

20 Αυγούστου 2017
23:50

Η εργατική τάξη του ενεργειακού λεκανοπέδιου της Δυτικής Μακεδονίας θρηνεί έναν ακόμη νεκρό εργάτη, έναν 35χρονο πατέρα δύο παιδιών που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της εργασίας το Σάββατο το πρωί! Ένας ακόμη νεκρός εργάτης στα ορυχεία, ένας ακόμη σκοτωμένος, θυσία στο βωμό του κέρδους, της εντατικοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η αύξηση των θανάτων κατά την διάρκεια της εργασίας στα ορυχεία του ενεργειακού κέντρου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!

Οι εργάτες, μόνιμοι, 8μηνίτες κι εργολαβικοί, στην έτοιμη για πλήρη ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ αντιλαμβάνονται τι αξία έχει πλέον η ζωή τους, από τους θανάτους κατά την εργασία που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα! Το καταλάβαμε όλοι μας όταν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές εργαζομένων στη ΔΕΗ και κατοίκων των Αναργύρων κατά την κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου.

Οι θάνατοι εργατών κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν έχουν καμία σχέση με την «τύχη», δεν είναι «ατυχήματα» ούτε «δυστυχήματα»!

Οι θάνατοι εργατών κατά την εργασία συμβαίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και όρους, για να συμβούν πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η οργάνωση της εργασίας, γενικά αλλά και ειδικά στις εργολαβίες είναι αποκλειστική ευθύνη και από τον νόμο δικαίωμα του εργοδότη. Η εξασφάλιση συνθηκών, όρων και μέσων για την εκτέλεση της εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Η ύπαρξη συνθηκών και η χρήση μέσων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Η απουσία τους δεν είναι παράλειψη, ούτε παρέκκλιση, ούτε αμέλεια. Είναι πρόθεση! Πρόθεση με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ψάχνουν για κάποιο διάστημα ποιος έχει ευθύνη για τον θάνατο του 35χρονου πατέρα δύο παιδιών και θα εκδώσουν πόρισμα για τους υπαίτιους. 

Ο υπαίτιος όμως και αυτού του θανάτου δεν χρειάζεται ψάξιμο! Είναι μπροστά μας καθημερινά και το στόμα του στάζει το αίμα των εργαζομένων που καταπίνει και λέγεται κέρδος!

Το κέρδος και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την αύξησή του ευθύνονται για το ότι δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό παρά εντατικοποιείται η εργασία του υπάρχοντος!

Το κέρδος και η προσπάθεια αύξησής του ευθύνεται για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για τις ελαστικές μορφές εργασίας και για τους μισθούς πείνας των εργατών σε εργολαβίες και οκτάμηνα καθώς και για την απληρωσιά εκατοντάδων εργαζομένων για πολλούς μήνες!

Το κέρδος και η πάση θυσία αύξησή του ευθύνεται για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για τα κακοσυντηρημένα οχήματα, για τον παρωχημένο εξοπλισμό!

Το κέρδος και η πάση θυσία αύξησή του δημιουργεί καθημερινά τις συγκεκριμένες συνθήκες, προϋποθέσεις και όρους, για να σκοτωθούν εργάτες κατά την διάρκεια της εργασίας.

Οι θάνατοι εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ θα αυξηθούν κι άλλο, με την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πώληση των ορυχείων, αφού θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους! Το κυνήγι του ακόμα μεγαλύτερου κέρδους θα το πληρώσουν με τη ζωή τους ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι!

Οι δολοφονίες εργατών πρέπει να σταματήσουν, αλλ’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει με ευχές και προσευχές.

Εργάτες και λαός πρέπει να δώσουν την μάχη για να δοθεί τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα, στην θυσία ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους. Εργαζόμενοι και λαός πρέπει να δώσουν την μάχη για να δοθεί τέλος στην δουλεμπορία, πρέπει να δώσουν τη μάχη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Εργάτες και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που η ΔΕΗ και όλες οι άλλες επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια του λαού, για μια κοινωνία που δεν θα σκοτώνονται οι εργάτες, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

5 σχόλια

  • “Οι θάνατοι εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ θα αυξηθούν κι άλλο, με την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πώληση των ορυχείων, αφού θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους! Το κυνήγι του ακόμα μεγαλύτερου κέρδους θα το πληρώσουν με τη ζωή τους ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι!”
    Τρομοκρατικές δηλώσεις, αστήρικτες και παιγμένες από τη γνωστή συνδικαλιστοπατρική κασέτα.

  • Οπως σε καθε εργατικο ατυχημα ετσι και τωρα βγηκαν ολοι οι “ειδημονες” συνδικαλιστες και τα σωματεια και το παιζουν πραγματογνωμονες. Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η συνδρομη και η ψηφοι των εργαζομενων για την δηθεν εκπροσωπηση των εργασιακων τους δικαιωματων. κριμα για οσους τρεχουν πισω τους ειλικρινα

  • Όχι βέβαια δεν χρειάζεται. Το ζήτημα είναι τι είχατε κάνει όλοι σας.
    Βέβαια θα μου πείτε αν δεν υπήρχε το ατύχημα, τώρα ποιος θα ασχολούνταν μαζί σας να κάνετε δηλώσεις.

  • Μήπως τα συνδικαλιστικά στελέχη δεν το γνωρίζουν με τι συνθήκες εργάζονται οι σύγχρονοι δούλοι του συστήματος
    Βολεύονται διότι δεν πηγαίνουν στην Δουλια και αμοιβονται ποσό;
    Ποτέ βγαίνουν στην σύνταξη ψηφίζουν ντροπολογιες για το Δ/Σ της ΔΕΗ και ηπηρετούν το σύστημα πιστά
    Αλίμονο στο παιδί και τη νέα γενιά

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.