Eκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στην Ποντοκώμη.

29 Αυγούστου 2017
17:25

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοζάνης και η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:00πμ στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

11:00: Έναρξη της εκδήλωσης

-Ομιλία από τον Κουδούνα Γιώργο μέλος του Τ.Γ Κοζάνης του ΚΚΕ

-προσκλητήριο νεκρών

-κατάθεση στεφάνων

-πένθιμο εμβατήριο

-λήξη εκδήλωσης

20 σχόλια

  • ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΑΝΩ ΤΩΝ (20) ΑΤΟΜΩΝ-Γ’ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ;Ε ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ…

    • Ο «Εθνικός Ελληνικός Στρατός»…

      Οι «τιμώμενοι» στα επίμαχα μνημόσυνα ήταν μέλη των «Ελληνικών Εθελοντικών Λόχων Ασφαλείας» που συγκρότησε το 1944 η Βέρμαχτ για ν’ αντιμετωπίσει το αντάρτικο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στόχος της γερμανικής πολιτικής, σύμφωνα με τον στρατηγό Λερ, ήταν η υπόθαλψη ενός ενδοελληνικού εμφυλίου μεταξύ «αντικομμουνιστικής» και «κομμουνιστικής μερίδος» και η συνακόλουθη «εξοικονόμηση γερμανικού αίματος».

      Στη Νότια Ελλάδα, η κίνηση αυτή πήρε τη μορφή των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας του Παπαδόγκωνα και του Ράλλη. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι προαναφερθέντες «λόχοι ασφαλείας» πήραν τη συλλογική ονομασία «Εθνικός Ελληνικός Στρατός» (ΕΕΣ) κι επανδρώθηκαν κυρίως από μέλη της τουρκόφωνης ποντιακής κοινότητας, με αρχηγούς τους «τρεις Παπαδόπουλους»: Μιχαήλ (Μιχάλαγα) στην Κοζάνη, Κυριάκο (Κισά Μπατζάκ) στην Πιερία και Κων/νο στο Κιλκίς. Σύμφωνα με γερμανικά έγγραφα, το καλοκαίρι του 1944 η δύναμη του ΕΕΣ ανερχόταν σε 5.533 ενόπλους. Το πολιτικό σκέλος του εγχειρήματος αποτελούσαν η «Εθνικοσοσιαλιστική Οργάνωσις» (ΕΣΟ) της Κοζάνης και η «Εθνική Αντικομμουνιστική Οργάνωσις» (ΕΑΟ) της Κατερίνης.

      Η ταύτιση του ΕΕΣ με την πολεμική προσπάθεια του Ράιχ υπήρξε απόλυτη. Μονάδες του συμμετείχαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ στο Βέρμιο (Απρίλιος 1944) και τη Βόρεια Πίνδο (Ιούλιος 1944), πρωταγωνιστώντας σε τρομερές σφαγές αμάχων σε χωριά όπως η Ερμακιά (28.3.44) και η Κατράνιτσα (22-26.4.44). Στα θύματά τους περιλαμβάνονται ακόμη και δυο βρετανοί στρατιωτικοί, που σκοτώθηκαν από ΕΕΣίτες στο Βατερό και το Μαυροδένδρι τον Σεπτέμβριο του 1944.

      Στο επίπεδο των πολιτικών διακηρύξεων, αξίζει ν’ αναφερθούν τα συγχαρητήρια των ηγετών του ΕΕΣ «προς τον Φύρερ επί τη διασώσει του από την δολοφονικήν απόπειραν της 20ης Ιουλίου» («Φωνή των Ελλήνων», φ.3, 8.1944), η επίσημη επίσκεψή τους το καλοκαίρι του 1944 στη Βιέννη ύστερα από πρόσκληση της ναζιστικής ηγεσίας («Ελευθερία» 13.12.1964) και οι δημόσιες ομιλίες τους υπέρ της χιτλερικής Νέας Τάξης. Στις 8 Μαΐου 1944, μας πληροφορεί π.χ. η επίσημη εφημερίδα του ΕΕΣ, ο Μιχάλαγας «εμίλησεν εις ογκωδεστάτην συγκέντρωσιν» στη Βέρροια, «προβάλλων το φως της αληθείας» και έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό των Ες-Ες, τον επιχώριο μητροπολίτη κι άλλους «εθνικούς παράγοντας» («Πατρίς» 21.5.44).

      Η επίσημη στάση των Συμμάχων απέναντι στον ΕΕΣ υπήρξε σαφής: σύμφωνα με εντολή του Στρατηγείου Μ. Ανατολής προς τους βρετανούς συνδέσμους του ΕΛΑΣ (17.9.1944), οι ΕΕΣίτες έπρεπε ν’ αντιμετωπιστούν όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ταγματασφαλίτες ή οι σλαβόφωνοι κομιτατζήδες της «Οχράνα» (N.G.L. Hammond, «The Allied Military Mission and the Resistance in West Macedonia», Θεσ/νίκη 1993, σ.144 & 166).

      Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση της στάσης του ΕΕΣ από τον βρετανό πρεσβευτή Λίπερ. Οι τουρκόφωνοι Πόντιοι, γράφει στις 22.4.44, «δεν έχουν τόσο βαθιά ριζωμένο αίσθημα εθνικού πατριωτισμού, όπως αυτό που πάλλει στην καρδιά του μέσου έλληνα χωρικού. Υπήρξαν ως εκ τούτου εύφορο έδαφος για τη γερμανική προπαγάνδα. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι κτηνώδη αντίποινα θα ακολουθούσαν οποιαδήποτε υποστήριξή τους προς τους αντάρτες, ήταν εύκολη δουλειά για τους Γερμανούς να τους πείσουν πως μια φιλογερμανική πολιτική ανταποκρινόταν στα συμφέροντα της Ελλάδας. Ενας πανούργος δικηγόρος από την Κοζάνη φαίνεται πως παρήγαγε τη σωστή φόρμουλα την κατάλληλη στιγμή, και οι χωρικοί δέχθηκαν τη γερμανική προστασία» (FO 371/43764/7185).

      Η κατάληξη της υπόθεσης είναι γνωστή. Τον Νοέμβριο του 1944 οι δυνάμεις του ΕΕΣ αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους στον ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις εντολές του συμμαχικού στρατηγείου και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με αποτέλεσμα πολύνεκρες μάχες που κατέληξαν στη συντριβή τους. Αρκετοί εκτελέστηκαν, πολλοί άλλοι όμως (όπως και ο ίδιος ο Μιχάλαγας) σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση ελασιτών που τους προστάτεψαν από τα εκδικητικά πλήθη. Μετά τη Βάρκιζα, όχι μόνο θα παραμείνουν ατιμώρητοι αλλά και θα επανδρώσουν προνομιακά το «κράτος των εθνικοφρόνων».

  • Από που ως που είναι αγωνιστές αυτοί του Δημοκρατικού!!! Στρατού που πολέμησαν εναντίον της Ελλάδας και ήθελαν ανεξάρτητη Μακεδονία, και είναι προδότες αυτοί που σφαγιάστηκαν από αυτούς ενίοτε και με κονσερβοκούτια.

  • Τιμή σείναι αυτούς που σήκωσαν όπλο ενάντια στην πατρίδα τους, ενάντια στις ίδιες τις οικογένειες τους. Αλλά γνώρισαν τον κουμουνισμο από την καλή στις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ . Και ήταν τόση η ικανοποίηση τους που την στιγμή που τους δόθηκε η άδεια να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα ήρθαν τρέχοντας.

    • Δεν υπάρχει ποιο φασιστικό κομμάτι στην κοινωνία μας από εσένα και τους ομοίους σου Γιάννη . Η προπαγάνδα που σου έκαναν από παιδί σε έμαθε να βάζεις ταμπέλες σε όποιων έχει διαφορετική άποψη από την δική σου

  • Η αντίσταση ήταν και ειναι τιμή και για το ΚΚΕ και για την Ελλάδα ! Ο εμφυλιος ήταν ντροπή και καταστροφή για όλους . .. Οςοι δεν το κατάλαβαν ακομα ειναι φανατικοί και ανιστόρητοι .

  • Ο Ζαχαριαδης δεν ειχε καμια σχέση με την πραγματικότητα . Ήθελε μονο αυτοπροβολή και αναγνώριση και με τον εγωισμό και τυχοδιωκτισμό του μας οδήγησε στη φάκα που επεδίωκαν οι ντόπιοι φασιστες και οι Άγγλοι. Διαβάστε το κοκινο ταγκό του σκηνοθέτη Κ κουτσομυτη

  • Όλη Ευρώπη μια ημέρα μετά το τέλος του ΒΠΠ σταμάτησε να μιλάει γι αυτόν και εδώ στην Ελλάδα ακόμη αυτά λέμε πλάθουμε ανύπαρκτους ήρωες και δίναμε μέχρει και σήμερα συντάξεις εθνικής αντίστασης και διορισμούς στους συμμορίτες κατσαπλιάδες.
    Μακεδονικό & Β.Ήπειρος προβλήματα που δημιούργησαν οι συμμορίτες ΕΔΣ ΕΑΜ που κράτησαν την Ελλάδα ακριβώς 30 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη που από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε την ανοικοδόμησή της ενώ εδώ ήμασταν ακόμη στο βουνό.
    Ακόμη οι ίδιες ιδεοληψίες της δήθεν καλής αριστεράς στοιχειώνουν τον ελληνικό νου και δεν μπορεί να προοδεύει αυτή η χώρα και δυστυχώς έχει μείνει μόνη της σε αυτό τον κατήφορο που δεν έχει σταματιμό.

      • Ναι΄καλά, δε θα υπήρχε Ευρώπη αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι οι Αμερικάνοι που έγινε πραγματική υπερδύναμη εκείνη την εποχή σε χρόνο μηδέν και όχι σαν τον αγαπημένο σας κόκκινο στρατό που αποτελούνταν από γιδοβοσκούς κατσαπλιαδες που στο διάβα τους αφήσαν στάχτη, βιασμούς και πείνα.Οι ανοικοδόμηση της Ευρώπης έγινα με το σχέδιο Μάρσαλ που εδώ τα φάγαμε σε όπλα και οικοδομές και όχι σε βιομηχανοποίηση της χώρας. Μέχρι τότε ο κόκκινος στρατός του σταλιν εκλιπαρούσε για βοήθεια διότι ο χιτλερ ήταν έξω από την Μόσχα που τον σταμάτησε το κρύο.

  • Ας μου απαντήσει κάποιος:γιατί να πάω σε μια εκδήλωση -μνημόσυνο που μνημονεύουν και εξυμνούν αυτούς που πολέμησαν εναντίον Ελλήνων όπως και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της απέναντι πλευράς;;;;αυτά μόνο στην Ελλαδα γίνονται να εξυμνούν τον εμφύλιο …

  • ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ;;; ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ !!!!!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.