Πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, συνάντηση πολυμελούς αντιπροσωπείας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, της ΟΣΝΙΕ και του Σωματείου Εργαζομένων EuroMedica Δυτικής Μακεδονίας με το αναπληρωτή υπουργό υγείας κο Πολάκη.

Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό :

· Οτι η εταιρεία EuroMedica οφείλει στους 65 εργαζόμενους της κλινικής «EuroMedica Ζωοδόχος Πηγή» δεδουλευμένα δέκα (10) μηνών.

· Ότι η υπομονή και η ανοχή των εργαζομένων έχει πλέον εξαντληθεί,

· Οτι ακόμη και οι έγγραφες δεσμεύσεις της εταιρείας για αποπληρωμή τελικά δεν υλοποιούνται παρά το ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 40ήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

· Οτι κατά τη διάρκεια της απεργίας, το σωματείο και οι εργαζόμενοι έδειξαν ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης αφού το προσωπικό ασφαλείας ούτε μια στιγμή δεν άφησε τους ασθενείς της κλινικής και ιδιαίτερα τους νεφροπαθείς χωρίς την απαιτούμενη προσοχή.

· Ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι για την κλιμάκωση του αγώνα για την αποπληρωμής των δεδουλευμένων τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ήδη οξυμμένα προβλήματα διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

· Ότι η συνέχιση της άκαμπτης και ανάλγητης στάσης της EuroMedica θα οδηγήσει στην διακοπή της λειτουργίας της κλινικής και της μονάδας τεχνητού νεφρού.

· Ότι σε αυτήν την περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής θα αναγκαστούν να αναλάβουν και να διαχειριστούν την ευθύνη της αιμοκάθαρσης των πάνω από 50 ασθενών που ως τώρα εξυπηρετεί η κλινική της EuroMedica.

· Ότι από προηγούμενες συναντήσεις του ΕΚΝΚ και του Σωματείου των Εργαζομένων στη EuroMedica με τον Διοικητή του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης έχει διαπιστωθεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής δύναται να καλύψουν την αιμοκάθαρση μόνο του 20% αυτών των ασθενών.

Επίσης η αντιπροσωπεία ΕΚΝΚ και Σωματείου έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό την πρόταση για συνολική αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία που μπορεί να γίνει με την απαίτηση από τον ΕΟΠΠΥ προς τις κλινικές να προσκομίζουν αποδείξεις μισθοδοτικής ενημερότητας μαζί με την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για την πληρωμή των νοσηλίων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κος Πολάκης δεσμεύτηκε ενώπιον της αντιπροσωπείας

· για νομοθετική υλοποίηση της πρότασης για την προσθήκη της μισθοδοτικής ενημερότητας για την πληρωμή των νοσηλίων εντός του Σεπτέμβρη,

· για αντιμετώπιση από το δημόσιο σύστημα υγείας του ζητήματος της αιμοκάθαρσης των ασθενών που εξυπηρετούνται από την EuroMedica

· για ενέργειες που θα διευκολύνουν τον αγώνα των εργαζομένων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

 

Κοζάνη, 31/08/2017